15 érdekesség, amit tudnod kell a Trónok harca utolsó évadáról

érdekesség utolsó évad sorozat Trónok harca
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Elindult minden idők legnépszerűbb tévésorozatának utolsó évada, amit tűkön ülve vártak rajongók milliói világszerte, és amiről a következő hetekben mindenki beszélni fog. Össze is gyűjtöttünk a Trónok harca gigantikus fináléjáról egy nagy adag információt az olvasóink kedvéért.

1. A Trónok harca 8. évada április 14-én, vasárnap este debütált a képernyőkön – amerikai idő szerint. Ez magyar időzónában hétfő hajnalt jelent.

2. Az Aryát alakító Maisie Williams szerint az utolsó évad sok mindenben hasonlítani fog az elsőre: itt is egy uralkodó érkezik meg az elején Deresbe, és itt is új szövetségek köttetnek, amelyek aztán meghatározzák az egész birodalom sorsát. Sőt, ugyebár az egész Trónok harca legelső jelenete is már arról szólt, hogy a Mások megtámadták az embereket – most jön el a végső leszámolás ideje.

Az Aryát alakító Maisie Williams szerint az utolsó évad sok mindenben hasonlítani fog az elsőre Forrás: HBO

3. A másik fontos dátum pedig május 19. (magyar idő szerint május 20.): ezen a napon láthatjuk majd a nyolcadik évadot és az egész sorozatot is lezáró utolsó epizódot, és ekkor derül ki, mi lesz a főszereplők, a Vastrón és Westeros sorsa.

4. A két dátum közti távolság nem véletlenül ilyen rövid, mindössze hat hét. A Trónok harca utolsó évada ugyanis mindössze hat epizódból áll, ezzel pedig a legrövidebb az összes eddigi szezon között. Az első hat évad tíz-tíz részből állt, majd a hetedik már csak hétből, és most itt a legkurtább hattal.

5. Ez a rövidség azonban csak az epizódok számára érvényes. A nettó játékidő nem lesz rövidebb, mert az egyes részek jóval hosszabbak. Azt is pontosan tudjuk már, melyik rész hány perces: sorrendben 54, 58, 82, 78, 80 és 80 percig nézhetjük majd a Trónok harcát ebben az évadban. Vagyis az utolsó négy rész gyakorlatilag mozifilm hosszúságú lesz.

Meg kellett várni a szokásos forgatási helyszíneken a hidegebb időjárást, hisz a sorozat történetében „megérkezett a tél” Forrás: HBO

6. Az utolsó évad azért is érkezett ilyen későn, egyévnyi kihagyással, mert óriási munkának bizonyult a záró évad leforgatása. Ráadásul meg kellett várni a szokásos forgatási helyszíneken a hidegebb időjárást is, hisz a sorozat történetében „megérkezett a tél”.

7. Emellett pedig a produkció méretei is növekedtek, egészen óriásira: az utolsó évadban egy-egy epizód költségvetése külön-külön körülbelül akkora, mint annak idején a teljes első évadé volt a maga tíz részével.

8. Ebből jelentős mennyiséget a színészek gázsija tesz ki: az időközben szupersztárrá vált főszereplők félmillió dollárt is megkapnak részenként.

„A Fattyak csatája ehhez képest olyan volt, mint egy vidámparki mókázás” – mondta erről a Tyriont játszó Peter Dinklage Forrás: HBO

9. De másra is óriási összegeket költött a sorozatot gyártó HBO: az utolsó, mindent eldöntő csatát például 55 napig forgatták. Ez megfelel egy átlagos hollywoodi mozifilm komplett forgatási idejének.

11. Csupa olyan rendező dolgozott a Trónok harca utolsó évadán, akik már korábban is bizonyítottak a sorozatban, ráadásul olyan emlékezetes epizódokkal, mint a Vörös nászt vagy a Fattyak csatáját elmesélő részek. A legutolsó epizódot pedig az egész sorozatot levezénylő producer-író-showrunner páros, David Benioff és D. B. Weiss közösen rendezte.

Többféle befejezést is forgattak a sorozathoz, hogy ne tudják kitalálni még a stábtagok se, melyik lesz majd az igazi Forrás: HBO

12. Noha azt gondolhattuk, hogy láttunk már minden fontos helyszínt Westeroson, és nem az utolsó évadra hoznak be majd eddig ismeretlen dolgokat az alkotók, a hírek szerint egy Észak-Írországban található hatalmas várkastélynál olyan jeleneteket vettek fel, amik a történetben olyan helyre viszik a hősöket, ahol korábban egyikük sem járt.

13. Nyilván minden nézőt az foglalkoztat a legjobban, hogy miként végződik majd napjaink legfelkapottabb popkulturális története. Ezzel kapcsolatban persze még semmi sem tudható jelenleg, mert a produkció különös figyelmet fordított arra, hogy semmilyen információ ne szivároghasson ki. Többféle befejezést is forgattak a sorozathoz, hogy ne tudják kitalálni még a stábtagok se, melyik lesz majd az igazi. A színészeknek titkosított e-mailekben küldték el a forgatókönyveket, és megtiltották nekik, hogy bármit posztoljanak a forgatásról. A felvételek helyszínein a rendőrség repülőmentes légteret biztosított, a biztonsági őröket pedig a drónok lelövésére alkalmas fegyverekkel is felszerelték.

14. Azért persze így is nyilatkoztak a stábtagok, főleg a színészek a befejezésről, csak épp nem konkrétumokat. Abban viszont mind egyetértettek, hogy szerintük valami olyat kapunk majd, amire biztosan nem számítottunk.

A színészek mind egyetértettek, hogy olyan befejezést kapunk, amire biztosan nem számítunk Forrás: HBO

15. Ugyan május 19-én véget ér a Trónok harca, de nem maradunk teljesen Westeros világa nélkül a jövőben sem. Az HBO több olyan sorozattervet is fejleszt, amelyek ugyanebben a világban játszódnak, csak épp más korokban, más szereplőkkel. Sőt, az első ilyen spinoff-szériát Naomi Watts főszereplésével már forgatják is, és a hírek szerint 2020-ban a képernyőkre kerülhet.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.