Csodagyerek, világhírű zongoraművész és zeneszerző: 143 éves lenne Bartók Béla

Bartók Béla
Wikimedia -
népzene Bartók Béla zeneszerző születés
Mi, magyarok méltán lehetünk büszkék a zsenire, aki barátjával, Kodály Zoltánnal közösen rengeteget tett a magyar népzenéért. 143 éve, ezen a napon született Bartók Béla.

Nagyszentmiklóson — ma már román területen — született 1881. március 25-én egy iskolaigazgató és egy pedagógus gyermekeként világhírű zeneszerzőnk, Bartók Béla. Az apa, idősebb Bartók Béla és az édesanya, Voit Paula is zeneszerető ember volt, a kis Bartók az első zonoraleckéket is anyukájától kapta. Édesapja 1888-ban elhunyt, onnantól anyja egyedül nevelte őt és húgát, a család megélhetésének érdekében tanítói és zongoratanári munkát vállalt. 

Bartók Béla érettségi-tablóképe
Bartók Béla érettségi-tablóképe
Forrás: Wikipedia

Zenei tanulmányok és sikerek

1892-ben, mindössze 11 évesen adta az első koncertjét Nagyszőlősön, a zenei tanulmányait is abban az évben kezdte meg Pozsonyban, Erkel Lászlónál. Miután leérettségizett, Bartók Budapesten, a Zeneakadémián folytatta tanulmányait: zeneszerzést Koessler Jánostól, zongorázni Thomán Istvántól tanult, ugyanazoktól a tanároktól, akiknél nem sokkal előtte egy másik nemzetközi hírű zeneszerzőnk, Dohnányi Ernő is tanult. 

Miután végzett zeneakadémiai tanulmányaival, eleinte inkább csak zongoraművészként érte utol a siker, ám néhány hónapos olaszországi klímaváltozás után a komponálásba is belejött. Meránban sokat hallgatta Richard Strauss zenéjét — főleg az Imigyen szóla Zarathustra volt rá nagy hatással —, pesti koncertjein az ő zenéjável kápráztatta el a közönséget. Nagy rajongója volt Liszt Ferencnek, aki zeneszerzői munkájára gyakorolt nagy hatást: 1904-ben mutatták be a Kossuth-szimfónia című művét. Ezután hatalmas elánnal fogott neki a zeneszerzésnek, miközben a parasztzene világa is elragadta. Olyannyira, hogy franciaországi, itáliai, spanyol, protugál és észak-afrikai koncertturnéi után, 1905-től Kodály Zoltán segítségével, fonográffal a kezében kezdett magyar és szlovák népzenei gyűjtésbe.

Bartók Béla és Kodály Zoltán
Bartók Béla és Kodály Zoltán
Forrás: Wikimedia/Székely Aladár

 

Zenetudósi munkáját a Magyar népdalok – énekhangra és zongorára címmel, Kodály Zoltánnal közösen megírt műve indította el, 1918-ig 3500 román és 3200 szlovák dallamot jegyzett le. 

Bartók Béla
Bartók Béla népdalt jegyez le fonográfja segítségével, 1932-ben
Forrás: MTI 

Bartók Bélát 1907-ben a Zeneakadémia tanárává nevezték ki, ami nem tántorította el a népzenegyűjtéstől, Erdélybe ment újabb parasztdalokat felvenni. Közben komponált is, kiadta az I. Vonósnégyest. Nem állt meg a magyar és szlovák népdaloknál, gyűjtötte a román és a török népdalokat is, és az arab dallamivilág is magával ragadta. Az olasz népzenei gyűjtésbe már nem tudott belefogni, mert kitört a háború, így az utazás számára sem volt már lehetőség. Helyette a zeneszerzésbe fektette energiát, meg is írta a II. Vonósnégyest, a Szvitttet, 1917-ben bemutatták A fából faragott királyfit, amely hatalmas sikert aratott, rá egy évvel pedig  műsorára tűzte az Operaház A kékszakállú herceg vára című operáját. 

A két világháború között készítette el A csodálatos mandarin című balettzenéjét. 

1923-ban Budapest egyesítésének 50. évfordulója alkalmából a főváros tőle és Kodály Zoltántól is rendelt egy-egy művet. Az ünnepi hangversenyen együtt mutatták be a két zenei zseni munkáját: Bartók Béla Táncszvit című munkáját és Kodály Zoltántól a Psalmus Hungaricust.

A kövekező években is csodálatos művekkel gyarapította szerzeményeinek listáját. 1935-ben lett a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) tagja. Cantata Profana, Mikrokozmosz, Magyar és román táncok, Divertimento... lehetetlen felsorolni még a legjelentősebbeket sem, nemhogy az összes Bartók-művet.

 

Magánélet és politika

Első felesége Ziegler Márta volt, közös fiuk, ifj. Bartók Béla 1910-ben született meg. 1923-ban váltak el, és még ugyanazon év augusztusában elvette második feleségét, Pásztory Dittát. Közös gyermekük, Bartók Péter 1924-ben született meg. 

Bartók és felesége, Pásztory Ditta
Bartók és felesége, Pásztory Ditta
Forrás: Wikipedia

Már korábban is többször elgondolodott a kivándorláson, ám a végső döntést az adta, hogy 1938-tól egyre jobban erősödött a nemzetiszocializmus Európában és Magyaországon is, ráadásul édesanyja, akivel nagyon szoros kapcsolatot ápolt, 1939 decemberében meghalt. 1940 tavaszán, amerikai hangversenykörútján döntött úgy, hogy jó időre az Egyesült Államokba utazik. Október 8-án még fellépett Budapesten Ferencsik Jánossal, ám négy nappal később elutazott. Október 20-án Lisszabonban hajóra szállt, hogy ideiglenesen az Egyesült Államokban telepedjen le. Nem akart amerikai állampolgár lenni, soha nem is kérte azt, haláláig magyar állampolgár maradt, és hitte, de legalábbis remélte, hogy egyszer majd hazatér, ám ez sosem következett be. 1940 októberében így végrendelkezett:

 Mindaddig, amíg a budapesti volt Oktogon-tér és a volt Körönd azoknak az embereknek a nevéről van elnevezve, akikéről jelenleg van, továbbá mindaddig, amíg Magyarországon erről a két emberről elnevezett tér vagy utca van, vagy lesz, rólam az országban ne nevezzenek el sem teret, sem utcát, sem nyilvános épületet; velem kapcsolatban emléktáblát mindaddig ne helyezzenek el nyilvános helyen.

Ugyanis 1936-tól az Oktogont Mussolini térnek, 1938-tól a Köröndöt Hitler Adolf térnek nevezték, és ez így is maradt 1945-ig. 

Bartók Béla 1945. szeptember 26-án hunyt el, New Yorkban.

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.