Levéltetvek gyülekeznek az ágakon? Egyszerű módszer a védekezésre

Forrás: Shutterstock/Copyright (c) 2019 cherryyblossom/Shutterstock. No use without permission./Cherryyblossom -
levéltetvek támad levéltetű káros zöld
A levéltetű alig látszig a növény ágán, szárán, de ha ott van, pusztít.

Az enyhe tél végi időjárás miatt máris támadnak a levéltetvek. Ott gyülekeznek  a gyümölcsfákon, a friss hajtásokon. Mivel gyorsan szaporodnak, hamar komoly károkat okoznak. Muszáj védekeznünk valahogy!
 

A megoldás: szódabikrabóna és ecet!

Ezzel a házi keverékkel pár fújással kiirthatod a levéltetveket, és a növényeknek sem ártasz vele. Egy szórófejes flakonba önts fél liter vizet, adj hozzá két evőkanál cukrot és ugyanennyi ecetet és szódabikarbónát. Alaposan rázd össze, majd fújd le vele a kártevőket. 

 

 

Védekezz ellenük csalánlével!

Már kibújt a csalán a kertekben, árokpartokon, így készíthetsz belőle rovarűző keveréket. A leszedett csalánt vágd apró darabokra, tedd egy műanyag- vagy cserépedénybe – fontos, hogy ne fém legyen –, majd öntsd fel annyi vízzel, amennyi ellepi. Hagyd ázni 12 órán át, majd töltsd permetezőbe leszűrés után a csalánlét. Fújd a fertőzött növényekre, hogy megszabadulj a levéltetvektől - írja a Reblog.

De mi is ez a levéltetű? 

A levéltetvek egészen apró társas élősködő rovarok. Magyarországon több, mint 70 levéltetűfaj létezik, a leggyakoribb a közönséges rózsa levéltetű, az almafa-pirosító levéltetű és a fekete cseresznye levéltetű. A növény nedveivel táplálkoznak, ha túlságosan sokan vannak, a megtámadott növénynek eldeformálódnak, elszíneződnek a levelei. 

A tetű barátja a hangya

Biztos jel még, ha sok hangya lepi el a palántát vagy a rózsát. Ahol sok hangya van, ott teű is van. A hangyák ugyanis imádják a levéltetű által kiválasztott mézharmat nevű, cukros váladékot. Hogy megőrizzék ezt az ínycsiklandó tápanyagot, védelmezik a levéltetveket, vagyis szimbiózisban élnek velük.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.