Bocuse d’Or, avagy a ’’gasztronómia Oscar-ja’’

Bocuse d'Or gasztronómia Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Aki jártas a gasztronómiában, vagy valahogyan kapcsolódik annak szakmai oldalához, az biztosan nyomon követte az idén februárban megrendezésre került Bocuse d'Or magyar döntőjét. Én is ellátogattam a szakmai zsűri tagjának, és egyben kedves barátomnak, Sárközi Ákos séfnek a meghívására.

Rengeteg embert mozgatott meg az esemény, ami nem csoda, hiszen az előzményeket tekintve az idei versenyzőknek nem volt egyszerű feladatuk, hogy megmutassák tehetségüket az európai győztes Széll Tamás és a világbajnoki negyedik helyezett magyar csapat kimagasló eredményei után. Elek Richárd, Veres István, Volenter István, Haraszti Zsolt, Garai Ádám, Pohner Ádám és segédjeik hús-, és vegetáriánus ételeit többek között Henrik Norström (2001-ben Lyonban megrendezett Bocuse d'Or 2. helyezettje), valamint a zsűri elnöke Enrico Crippa oldalán Széll Tamás és Hamvas Zoltán is értékelte.

Rengeteg embert mozgatott meg a Bocuse d’Or idén is Forrás: bocusedorhungary.hu

A hústál alapanyagainak előre meghatározott elemei a borjúszűz, a csülök és a velő voltak, a vegetáriánus vonalhoz pedig rizottó rizst, gorgonzola sajtot és fürjtojást, plusz bónuszként pedig borsót és metélőhagymát kellett felhasználniuk a versenyzőknek az ételkompozíciók elkészítéséhez kicsivel több, mint 5 óra leforgása alatt.

Ezek az összetevők már önmagukban is izgalmasak, de a végeredményként tálalt ételek lenyűgözőek voltak és biztos vagyok benne, hogy a zsűri nagyon nehezen tudott dönteni.

A hústál alapanyagainak előre meghatározott elemei a borjúszűz, a csülök és a velő voltak Forrás: Terei-Vigh Krisztina

Végül Pohner Ádám szarvasgombával és velővel töltött borjúszüze győzedelmeskedett. Köretként is nagyon eredetit alkotott. Velő paprikaszószban, marinált zöldségekkel, borsóval és petrezselyemmel tálalva, de szerepet kapott a libamáj, körte, zellerkrém és a „túrós csusza" is. Vegetáriánus fogása fürjtojásból készített egg royale volt, gombával. Igazán érdekes alkotást mutatott a tányéron a különböző textúrák (csicsókachips, mandulazselé, spárga-gorgonzola veluté) ötvözésével. A kötelező alapanyagok közül a rizottót karfiollal képzelte el, a zöldborsót pedig gorgonzola szószban.

Második helyen a fehérvári séf, Volenter István végzett, aki nagyon kreatív és technikailag kifogástalan ételeket tálalt mind a vegetáriánus, mind pedig a hústál témában.

Széll Tamás lesz a zsűri elnöke az európai válogatón Forrás: Marton Adrienn

Fantasztikus élmény volt, hogy ott lehettem ezen a különleges napon, és izgatottan várom a torinói eseményeket, ahol mint kiderült, Széll Tamás lesz a zsűri elnöke az európai válogatón.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.