Csernobili almát eszik, és puszta kézzel fogja meg a radioaktív fémeket egy kutatónő – Videó

Csernobil
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az HBO Csernobil című sorozata soha nem látott érdeklődés középpontjába helyezte az egykori atomkatasztrófát és annak helyszínét. Most azok, aki 1986 után születtek, vagy akkor még egészen kicsik voltak, is megismerhették, mi történt a végzetes éjszakán az erőműben. Vannak, akik a látottak után biztosan nem utaznának el Csernobilba, mások azt állítják, nincs már ott mitől tartani, és vannak, akik a tragédiát magamutogatásra használják. Egy kutatónő például egyáltalán nem tart a sugárzástól, videóra veszi, hogy a zónában járva az ott található fák gyümölcseit eszi, valamint radioaktív fémeket fog meg puszta kézzel. 

A Bionerd nicket viselő vlogger úgy véli, több sugárzás érné egy kórházban a röntgengépek környezetében, mint ma Csernobil környékén. A régi omladozó épületekben azonban óvatos, és a veszett állatoktól is tart – írja a Kisalföld.hu.

Veszélytelenebb, de ettől függetlenül visszatetsző azoknak a katasztrófaturistáknak, influencereknek a ténykedése, akik a szinte szellemvárossá lett Pripjaty omladozó épületeiben vagy azok előtt szelfiznek. A sorozat forgatókönyvírója, Craig Mazin is felemelte a szavát ez ellen: elmondta, annak örül, hogy sokan a saját szemükkel is megtekintik, mi maradt az egykori atomerőműből és a környező településekből, de annak nem, amilyen tiszteletlen képeket készítenek ott egyesek.

„Csodálatos, hogy #ChernobylHBO a turisták újabb hullámát indította el a tiltott zónába. De igen, láttam a fotókat. Ha odamész, kérlek, emlékezz arra, milyen szörnyű tragédia történt. Mutass tiszteletet az áldozatok felé" – írta.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.