Húsvéti tojáslikőr - Ahogy nagyanyáink készítették

tojáslikőr
Shutterstock/Copyright (c) 2017 Eddie100164/Shutterstock. No use without permission. - Eddie100164
recept húsvét tojáslikőr
Ahogy minden ünnep, a húsvét is az evés-ivásról szól. Ilyenkor előkerülnek a hagyományos, féltve őrzött családi receptek is. Ezúttal a tökéletes tojáslikőr elkészítési módját osztjuk meg veletek, ahogyan annak idején nagyanyáink is készítették.

A tojáslikőr készítése sok családban mára már hagyománnyá vált és nem hiányozhat a húsvéti vendégvárásból. Ez a finom, krémes és édes nedű tökéletes ünnepi ital, melyet egyszerűen el tudunk készíteni.

Tudtad?

A tojáslikőr eleinte nem tojásból, hanem avocadó és méz kombinációjából készült. A mai Brazília területén élő indiánok készítették és fogyasztották. A 17. századi holland megszállás alatt a hollandok is megismerték ezt a finom italt és bár sikerült őket kiűzni az indiánok földjéről, ezt a finomságot magukkal vitték. Hiába próbálkoztak azonban avocado termesztéssel, nem sikerült olyan növényt előállítaniuk, mint Brazíliában. Így elkezdték helyettesíteni azt, a legjobbnak pedig a tojás, illetve annak sárgája bizonyult. Azt keverték brandy-vel és fűszerekkel - így született meg az első tojáslikőrös változat.

A basic tojáslikőr óta számos változata jelent már meg, sokan sokfélével próbálkoztak. Ezúttal egy olyan változatot hoztunk, amit nagyanyánik készítettek gyerekkorunkban.

Fontos, hogy a tojáslikőrhöz mindenképpen magas alkoholtartalmú szeszes italt válasszunk, így megőrizhetjük hűtés nélkül is a szavatosságát. Ezúttal fehér rummal készítjük, de gyógyászati alkohollal és vodkával is tökéletes végeredményt kaphatunk.

A tökéletes, hagyományos tojáslikőr receptje:

Hozzávalók:

1 liter zsíros tej

500 ml 30 százalékos habtejszín

4 db vanília rúd beljese (helyettesíthető aromával is)

500 gramm porcukor

10 tojás sárgája (M-es méretű)

min. 60 százalékos rum 

A tökéletes tojáslikőr receptje
Fontos, hogy a tojáslikőrhöz mindenképpen magas alkoholtartalmú szeszes italt válasszunk.
Forrás: Shutterstock

Elkészítése:

A tejet és a tejszínt elkeverjük a vanília rudak beljesével és 200 gramm porcukorral, majd felforraljuk és félre tesszük.

A tojások sárgáját kikeverjük 300 gramm porcukorral, majd az előzőleg elkészített, félretett forró tejes folyadékot óvatosan, folyatva hozzákeverjük, folytonos kevergetés mellett. Vigyázzunk, hogy kis adagokban, folyatva adjuk hozzá a tejet a tojáshoz, nehogy azok megfőjenek. Pár percig hagyjuk hűlni a kapott masszát, adjuk hozzá a fehér rumot, majd töltsük őket üvegekbe egy-egy vanília rúd társaságában. Legalább fél napig tartsuk hűtőben az így kapott likőrt. Egy hét után éri el a tökéletes állagot és ízt a házi, főzött tojáslikőr.

Tipp! Tálaláskor talpas pohárba öntjük, tejszínhabbal díszítjük a tetejét, amit fahéjjal, szerecsendióval vagy kakóporral meghintünk- tökéletes felnőtt desszertet kapunk.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.