5 + 1 ok, amiért ne vegyél nyulat a gyereknek húsvétra

nyúl, nyuszi, húsvét, húsvéti nyúl
Shutterstock/Duet PandG -
felelősség nyúl húsvét gondoskodás nyuszi
Ahogy közeledik a húsvét, soknak fejtörést okoz, hogy milyen ajándékkal lepjék meg a gyerekeket. Bár a nyuszi kézenfekvő és kedves választásnak tűnhet, mielőtt belevágnánk, gondoljuk át, jó ötlet-e. Sajnos a legtöbb esetben nem...

Szinte nincs gyerek, aki soha ne vágyott volna nyuszira húsvétkor. A szülők egy része kategorikusan elutasítja, hogy nyulat vigyen a házhoz, mások engednek a nyomásnak, és egy cuki, pici szőrmókkal lepik meg csemetéjüket. Ám a húsvét és az újdonság varázsa gyorsan elillan, és a kis kedvencből néhány hét alatt nagy gond lesz. A nyuszik "feleslegesé" válnak, a felelősségteljesebbek az állatkertbe viszik őket, de nem ritka, hogy valaki egyszerűen szélnekereszti a megunt kisállatot. 

Nézzük meg, melyek azok az okok, amiért nem a legjobb ötlet a nyuszi húsvétra! 

1. Hosszú távú elkötelezettséget vállalsz

A nyulak hosszú életű állatok, 6-8 évig is élhetnek, így ha hazaviszünk egyet, illik élete végéig gondoskodni róla. Nem túlságosan elegáns megoldás, hogy a megunt nyulat lepasszoljuk valahová, ráadásul ha így teszünk, a gyerekben sem alakul ki a felelősségérzet az állatok iránt. Ha nem vagyunk biztosak abban, hogy a nyuszi jó helyen lesz nálunk később is, inkább már a beszerzése előtt mondjunk le róla. 

2. A nyúl társas lény 

A nyulak igénylik a rendszeres etetést, itatást, tisztítást és a ketrecből (ha ott tartod) is ki kell engedni, hogy mozoghasson, ráadásul könnyen megfázik. Tudni kell azt is, hogy a nyuszik társas lények, fontos, hogy elég időt töltsünk velük, de még jobb, ha egy kis társat is szerzünk neki. Ha a nyúl egyedül él, könnyen stresszes lehet, ami viselkedési problémákhoz vezethet: rongálhat, rághat. 

3. Tudd, mivel jár! 

Nem csak a gyerekek, de a szülők is úgy vélik, egy nyuszival nem kell sokat törődni, elvan a ketrecében, ha pedig kedvük tartja szeretgetjük egy kicsit. De ez nem így van: Mielőtt nyuszit veszel, olvass utána a fizikai és pszichés szükségleteinek, és inkább mondj le róla, mint hogy később úgy érezd, nem fér bele az életedbe a nyúlról való gondoskodás. 

4. Ha allergiás vagy... 

Bármennyire is gondos nyúltartó lennél, ha kiderül, hogy te vagy valamely családtagod allergiás vagy a szőrére vagy a szalmára, a nyuszinak mennie kell. 

Funny,Rabbit,Sleeps,On,White,Blanket,In,The,Bed.,Easter
A nyúltartás felelősségteljes dolog: nem merül ki annyiban, hogy néha megsimogatjuk. 
Forrás: Shutterstock/Sharomka

5. Teremts biztonságos környezetet!

A nyulaknak megfelelő környezetet kell biztosítani, hogy elkerüljük a veszélyes tárgyakhoz vagy anyagokhoz való hozzáférést, mint például a kábelek, mérgező növények stb. Ha minden észérv ellenére nyulat veszel húsvétra, mindenképp tedd nyuszibiztossá a lakásodat. 

+1 Az állatorvos sokba kerülhet

A nyulak nagyon gyorsan szaporodnak, és ha nem akarunk kölyköket, akkor gondoskodnunk kell a párban élő kiskedvencek ivartalanításról. De nem ez az egyedüli állatorvosi költség, ami felmerülhet: a legkisebb betegség esetén is több tízezer forint lehet a nyuszi gyógyítása.

Az előnyökről se feledkezzünk meg! 

Azt persze nem állítjuk, hogy nincs olyan család és gyerek, aki ne lenne készen egy nyúl befogadására és felelősségteljes tartására. Egy kisállat nevelése komoly előnyökkel is járhat. Ha a szülők következetesek, a nyúl gondozásán keresztül a gyerek megtanulhatja azt, milyen felelsősséget vállalni valamiért. Az állattartás empátiára nevel, a nyúl gondozása pedig lehetőséget nyújt arra, hogy a gyerek jobban megértse és tisztelje a természet csodáit és az állatok viselkedését, ami segíthet a környezettudatosság kialakításában.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.