Talán nem is sejted, mi minden tehet beteggé odalent...

Forrás: Shutterstock -
felfázás hólyaghurut Urzinol2023
Így kerülheted el a bajt.

A hólyaghurut egy kellemetlen állapot, amelyet a húgyhólyagban elszaporodó baktériumok okoznak. Ez a fertőzés általában gyakori, sürgető vizelési ingert, égő érzést okoz vizeléskor.

A bélbaktérium a vastagbélbe való

A hólyaghurut kialakulásának leggyakoribb oka a húgyhólyagba bejutott baktériumok megtelepedése és elszaporodása. Ezek a baktériumok leggyakrabban a végbélnyílástól jutnak el a húgyhólyagig, illetve bakteriális hüvelyfertőzés esetén a hüvelyből is származhatnak. A hólyaghurutot okozó baktériumok közül a leggyakoribb az E. coli, amely normális körülmények között is megtalálható az emberi vastagbélben, és az alábbi feladatokat látja el:

• a baktérium részt vesz a táplálék lebontásában és felszívódásában, segítve ezzel az emésztőrendszer működését,
• elősegíti a vitaminok, például a K-vitamin termelését, amely az egészséges anyagcseréhez szükséges,
• fontos szerepet játszik az immunrendszer működésében, mivel segít az immunrendszer szabályozásában és aktiválásában. Az E. coli a bélflórában található egyéb hasznos baktériumokkal megakadályozza a kórokozó baktériumok elszaporodását a vastagbélben és segít megőrizni a bélrendszer egészségét.

Ám ha ez a baktérium a hüvelybe kerül, pokollá teheti az ember mindennapjait.

Ezen kívül az immunrendszer gyengülése is hozzájárulhat a hólyaghurut kialakulásához. Ilyenkor a test immunvédelme nem képes hatékonyan felvenni a versenyt a baktériumokkal szemben. Az idősebbek, a várandós nők és az antibiotikumokkal kezelt emberek nagyobb eséllyel kapnak hólyaghurutot.

A hüvelyflórám védelme

A hüvelyflóra egyensúlyának a megbomlása is szerepet játszhat a hólyaghurut kialakulásában. Ha a hüvely pH-értéke megváltozik, mert a tejsavtermelő baktériumok nem képesek fenntartani az egyensúlyt, a kórokozó baktériumok könnyen elszaporodhatnak és hüvelyfertőzést okozhatnak. Ezek a kórokozó baktériumok nemcsak a hüvelyben, hanem a hólyagban elszaporodva is gondot jelentenek, így okozva hólyaghurutot.

Forrás: Shutterstock

• A hólyaghurut megelőzése érdekében életmódváltásra lehet szükség. A húgyutaink egészségéért tartsuk szem előtt a higiénia szabályait, fordítsunk kellő figyelmet a helyes táplálkozásra és vigyünk be sok folyadékot.
• A hüvelyflóra egyensúlyának fenntartása kulcsfontosságú. Az intimhigiéniára szánt, illatosított kemikáliák és a szűk ruházat káros lehet a hüvely egészségére.
• Az egészséges életmódhoz hozzátartozik a rendszeres testmozgás, a hatékony stresszkezelés és a napi pihentető alvás is.

Ha azonban már kialakult a hólyaghurut, akkor mielőbb kezelni kell. Az orvos által felírt antibiotikumok segíthetnek a súlyos húgyúti fertőzések legyőzésében. Az antibiotikumok használata azonban megterhelő és az egészség szempontjából hosszú távon nem a legjobb megoldás. A túlzott antibiotikumhasználat ugyanis a testünk saját flóráját is megtámadhatja és hozzájárulhat az antibiotikumrezisztencia kialakulásához, ami már globálisan komoly problémát jelent az egészségügy számára.

Természetes, alternatív megoldásként számos módszer áll rendelkezésre a hólyaghurut kezelésére. Léteznek olyan gyógynövényes készítmények, amelyek hatékonyan enyhítik a hólyaghurut kezdeti és enyhe tüneteit anélkül, hogy kárt tennének bennünk.

A C-vitamin erősíti az immunrendszert, és savas környezetet teremt a húgyhólyagban, ami kissé lassítja a baktériumok szaporodását. A hólyaghurut kezelésére számos gyógynövény használható, például a medveszőlőlevél, az aranyvessző, a nyírfalevél és a csalánlevél. A gyógynövényekből készült teák némelyike baktériumellenes és gyulladáscsökkentő hatásával segít enyhíteni a tüneteket, mások hozzájárulhatnak a húgyutak természetes öntisztító folyamatainak működéséhez. Amennyiben nagyfokú levertség, láz jelentkezne, vagy vért fedezne fel a vizeletében, ne késlekedjen orvoshoz fordulni!

A cikk megjelenését a Phytotec Hungária Bt. támogatta.

Hirdetés

Az Urzinol tabletta medveszőlőlevélkivonat-tartalmú, vény nélkül kapható hagyományos növényi gyógyszer.

HAGYOMÁNYOS NÖVÉNYI GYÓGYSZER. A JAVALLATOKRA VALÓ ALKALMAZÁSA A RÉGÓTA FENNÁLLÓ HASZNÁLATON ALAPUL. A KOCKÁZATOKRÓL ÉS A MELLÉKHATÁSOKRÓL OLVASSA EL A BETEGTÁJÉKOZTATÓT, VAGY KÉRDEZZE MEG KEZELŐORVOSÁT, GYÓGYSZERÉSZÉT!

https://www.urzinol.hu/

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.