Boldogabb felnőtt lesz az, aki gyerekként eleget játszik

gyerekek, játszanak, játék, réten, kinti játék
Copyright (c) 2013 Sergey Novikov/Shutterstock. No use without permission. - Shutterstock
szabadság iskola játék időbeosztás gyerek
Egyre több a különóra, egyre több az iskolában töltött idő, egyre kevesebb a játék. Ez már gyerekként szorongáshoz vezethet. A szülőknek és a pedagógusoknak egyaránt oda kell figyelni az idő megfelelő struktúrálására.

Nagyon sok szülő szembesül azzal, hogy a gyerekei keveset vagy egyáltalán nem játszanak, legalábbis nem a klasszikus értelemben. A szakértők szerint ennek egyrészt az az oka, hogy a különórák, az iskolai elfoglaltságok miatt túlterheltek, kevesebb idejük van, mint a szüleiknek volt. Miközben már a gyerek pici korától arra törekszünk,  hogy jól teljesítsenek az iskolában, mondván, így könnyebben boldogulnak majd az életben, ám megfelelő és minőségi játékidő híján komoly mentális károkat is elszenvedhetnek. 

Fontos az önállóság

Már az 1960-as évek közepe óta fokozatosan évtizedről évtizedre egyre kevesebb a gyerekek szabadideje - vélekedi Peter Gray, kutató pszichiáter, a Miért teszi a játékösztön felszabadítása gyermekeinket boldogabbá,  jobb tanulóvá és boldogabbá az életben című könyv szerzője .  "A tanév egyre hosszabb, az iskolai órák száma nőtt, kevesebb a szünet, ráadásul a legtöbb szülőnek az a meggyőződése, hogy gyermek veszélyben van, ha nem tartja szemmel folyamatosan" - nyilatkozta a szakember és egyben hangsúlyozta az önállóság fontosságát is. 

A gyerekeknek lehetőséget kell adni arra, hogy megtanuljanak önállóak és felelősségteljesek lenni, a saját problémáikat megoldani és döntéseket hozni. A játék pedig kiváló eszköz arra, hogy a gyerekek gyakorolják ezeket a készségeket

 - idézi a Parents Grayt. 

"Ha a gyerekek játszanak, de felnőttek is vannak a közelben, ők, ha jó szándékból is, de beleszólnak abban, mit kellene csinálniuk a csemetéiknek. De amikor a gyerekek csak más gyerekekkel játszanak, akkor maguk fedezhetik fel, hogyan tudnak megoldani egy helyzetet, ez pedig fejleszti a kreativitásukat és lehetővé teszi, hogy lépésről lépésre felnőtté váljanak" - vélekedik a pszichiáter. 
 

A legjobb, ha a szabadban játszik a gyerek

Mivel a gyerekek az iskola utáni órákat gyakran házi feladattal írásával vagy különórán töltik, a pedagógusok is partnerek lehetnek abban, hogy a kicsik vagy a már kamaszok is minél több időt tartózkodjanak a levegőn.  "Tavaly a lányom második osztályos tanára gyakran hagyta, hogy az osztálya több időt tölthessen a szabadban: Kiváncsi voltam, ez hogyan oldható meg.  A tanár, René Blume-Meaghert így nyilatkozott: 'Ha a tanítás jó minőségű, akkor mindenre jut idő. Amikor játszanak, is beszélgetek a diákjaimmal, amelyek soha nem történnének meg tanítás közben. Így jobban megértem őket, az erősségeiket, a gyengeségeiket és ez néha fontosabb, mint egy újabb feladat megoldása'" - osztotta meg a lappal Gray. 

gyerekek, játszanak, játék, réten, kinti játék
A szabadtéri játék, az önfeledt futkározás lassan a múlté. 
Forrás: Shutterstock

A játék hiánya már gyerekkorban depresszióhoz és szorongáshoz vezet

Korunk teljesítményfókuszú világában a szülőknek hatalmas a felelősségük abban, hogy gyerekeik eleget játszhassanak. Ha megfosztjuk őket ettől, az depresszióhoz és szorongáshoz vezethet, ami később a tanulmányi eredményeikre, felnőttkorban pedig a problémákkal, kihívásokkal való megküzdésre is negatív hatással van.  Ezeket figyelembevéve a boldog gyerekkornak elengedhetetlen része az önfeledt játék, ahol kibontakoztathatjuk a kreativitásunkat és a másokkal való együttműködés készségét is gyakoroljuk. 

Hogy mivel játszon a gyerek, természetesen életkorfüggő. Erről itt írtunk.

Az online játék is rendben van: mértékkel 

Gyakori panasz a szülők részéről, hogy már az egészen kicsi gyerekeik is az online játékokat favorizálják, sőt, ki se mozdulnak a számítógép mögül vagy le sem teszik a telefont a kezükből. Nos, az, hogy mikor engedjük először a gyerekeinknek a virtuális játékot, a mi döntésünk. Fontos, hogy arra ösztönözzük őket, akár családi program keretén belül is, hogy legyenek minél többet a szabadban, de ha ez megvan, nem kell megijedni, hogy ha imádják a számítógépes játékokat. 

A videojátékok érdekesek és kellő kihívást jelentenek, rádásul az IQ-teszteken mérhető kognitív képességeket, a gyors gondolkodás képességét, pontos döntések meghozatalát, valamint a sok információ egyidejű megtartását is segítik és fejlesztik 

– nyugtatta meg a szülőket Dr. Gray, aki maga is engedi a gyerekeinek, hogy online platformokon is játszanak. 

Óvodáskorú gyerekek otthoni elfoglalása online eszközök segítségével
Az online játék sem ördögől való. 
Forrás: Szabó Gábor/Origo


 

A játék során, legyen az szaladgálás a szabadban, legózás, társasjáték vagy videójáték a gyerek a szabadnak érzi magát és a fantáziáját is kamatoztathatja. Ha ezt megengedem nekik, az az egyik legjobb ajándék, amit kaphatnak tőlem

 - szögezte le az orvos. 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.