5 egészségesnek hitt nassolnivaló, amit valójában jobb elkerülni

sótartalom cukortartalom egészséges életmód nassolnivaló
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ha nem vagyunk eléggé tudatos vásárlók, akkor bizony könnyen megtéveszthetnek minket bizonyos élelmiszerek. Vagy azért, mert úgy vannak tálalva, úgy vannak csomagolva, hogy egészségesnek mutatják magukat, vagy azért, mert egészen egyszerűen a közhiedelemben egészségesnek vannak kikiáltva, miközben egy kis utánajárással könnyedén bizonyítható az ellenkezője. Öt ilyen nassolnivalót mutatunk most, amelyek csak elsőre tűnnek egészségesnek és a diétába beilleszthetőnek.
  • müzliszelet

Zab, magvak, aszalványok – ki hinné, hogy mindez egészségtelen is lehet? A müzliszeleteknek azonban igencsak magas a cukortartalma, és hogy még egy újabb rossz hírt közöljünk, általában a light címkével ellátott termékek sem jobbak. A light és a fitness feliratok olyan hívószavak, amelyeknek könnyen bedől az ember, pedig kutatások bizonyítják, hogy ezekkel a termékekkel több kalóriát vihetünk be, mintha a hagyományos verziót választanánk. Azt azonban nem árt tudni, hogy ugyan nem cukormentes, de egészséges, adalékanyagoktól mentes verzióját házilag is elkészíthetjük.

A müzliszeleteknek igencsak magas a cukortartalma, általában a light címkével ellátott termékek sem jobbak Forrás: Shutterstock
  • aszat gyümölcsök

Ha már a rejtett cukortartalomnál tartunk, érdemes szót ejteni az aszalt gyümölcsökről is. Ha feltétlenül aszalt gyümölcsöt szeretnél enni a friss helyett, vagy éppen olyan ételt készítesz, amibe jól passzol, akkor legyél körültekintő a vásárláskor. Az aszalt gyümölcs önmagában is tartalmaz természetes gyümölcscukrot, de a legtöbb aszalvány hozzáadott cukort is tartalmaz, ami teljesen felesleges, és rengeteg plusz kalóriát jelent.

  • sós magvak

Nem csak a túlzott cukorfogyasztás okoz elhízást, illetve különböző betegségeket, a sónak is hasonló hatásai lehetnek, ha nem tartunk mértéket. A só kis mértékben kifejezetten fontos a szervezetnek, de a túl sok már ártalmas. A probléma az, hogy a feldolgozott élelmiszerekben alapvetően is sok só van, hát még ha kifejezetten sózott nassolnivalókat ropogtatunk. A magvakat fogyasszuk inkább önmagukban, és azt se felejtsük el, hogy habár rendkívül sok fontos tápanyagot, vitamint és ásványi anyagot tartalmaznak, a kalóriatartalmuk, olajos magvak révén, magas.

A só kis mértékben kifejezetten fontos a szervezetnek, de a túl sok már ártalmas Forrás: Shutterstock
  • zöldségcsipsz

A hagyományos burgonyacsipszek mellett megjelentek a boltok polcain a különböző zöldségcsipszek is, amelyek céklából, zellerből, répából, édesburgonyából, paszternákból készülnek. Habár ezek a zöldségek egytől egyig rendkívül egészségesek frissen, csipszként elkészítve rengeteg telített zsírsavat tartalmaznak, nem beszélve a szintén rendkívül magas sótartalomról. Ha zöldségcsipszet ennél, azt is inkább otthon készítsd el, így pontosan tudod, hogy mit viszel be a szervezetedbe.

  • hummusz

Az egyik legjobb nassolnivaló, ha friss zöldségeket hummuszba mártogatunk. Egy dologra azonban figyeljünk, ugyanis a bolti hummuszok nagy része szintén rengeteg nátriumot tartalmaz. Így a csicseriborsókrémet is érdemesebb otthon összedobni, hogy te dönthesd el, mennyi só kerül bele.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.