Gyorsabban romlik a nem dolgozó nők memóriája

Forrás: AFP/BSIP/Amelie-Benoist -
memória
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A fiatalabb korukban a munkaerőpiacon fizetett állásban dolgozó nők emlékezete idősebb korukban lassabban hanyatlik egy új amerikai kutatás szerint.

A Los Angeles-i Kaliforniai Egyetem Fielding Közegészségügyi Karának járványügyi professzora, Elizabeth Rose Mayeda és csoportja 6386, 1935 és 1956 között született amerikai nő bevonásával végzett kutatást. Eredményeikről a héten az Alzheimer Szövetség Nemzetközi Konferenciáján számoltak be Los Angelesben.

A kutatók megállapították, hogy azok a nők, akik fiatal felnőtt koruk és középkoruk között – anyaként vagy gyermektelenül – fizetett munkahelyen dolgoztak, alkalmazottak voltak, életük későbbi szakaszában lassabban szembesültek memóriavesztéssel, mint azok, akik sohasem dolgoztak a munkaerőpiacon.

Forrás: AFP/BSIP/Amelie-Benoist

A memória hanyatlása abban a csoportban volt a leggyorsabb, amelyben a nők sohasem dolgoztak.
A kutatók szerint a fizetett állás számos szempontból hasznos a nők számára: segít a szellemi frissességük megőrzésében, pénzügyi előnyei vannak és társadalmi kapcsolatokat teremt. Ezek pedig mind segítenek a kor előrehaladtával az emlékezetromlás mérséklésében.
„Bár egyelőre még csak az előzetes eredmények állnak rendelkezésre, kutatásunk bizonyítja, hogy a fizetett munkaerőpiacon való részvétel segíthet megelőzni az időskori emlékezethanyatlást az amerikai nőknél” – mondta el Mayeda.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.