Keira Knightley állítja, a Disney mesék ártanak a női egyenjogúságnak

Keira Knightley színésznő A kis hableány Hamupipőke mese feminizmus női egyenjogúság rajzfilm Disney
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Ki ne imádná a régebbi és természetesen az újabb Disney meséket, amelyeknek dalai a mai napig a fülünkben csengenek. Ezeket a történeteket előszeretettel hozzuk vissza az életünkbe, amikor a gyermekünkkel újranézzük őket. Azonban az ismert feminista színésznőnek fenntartásai vannak velük kapcsolatban.

Keira Knightley nemrég interjú adott Ellen DeGeneresnek, amelyben kifejtette, hogy van két Disney klasszikus, amelyet nem enged megnézni a kislányának.

A 33 éves színésznő úgy véli, a Hamupipőke és A kis hableány nagyon rossz üzenetet közvetít a fiatal lányok számára.

Keira Knightley úgy véli, a Hamupipőke és A kis hableány nagyon rossz üzenetet közvetít a fiatal lányok számára Forrás: Getty Images/FilmMagic/Axelle/Bauer-Griffin

Az 1950-es rajzfilmben Hamupipőke teljesen átadja magát gonosz mostohája és mostohanővérei igényeinek: nem lázad, nem próbálja jobbá tenni a saját életét. Hajnaltól késő estig dolgozik, enged a megaláztatásnak, de éjjelente a hercegről álmodik, aki majd eljön érte és megváltoztatja az életét. Knightley szerint a mese függetlenséggel kapcsolatos üzenete ártalmas lehet.

Ám az angol sztár A kis hableány ellen is hozott fel érveket. Az 1989-es Disney feldolgozás ugyan boldog véget ér – ellenben az Andersen-féle eredeti történettel –, de Knightley ennek az üzenetét is károsnak érzi. A rajzfilmben Ariel, egy tizenéves sellőlány lényegében feláldozza a hangját – a legmeghatározóbb önkifejező eszközét – azért, hogy lábakat kapjon, és ezáltal megpróbálja egy olyan férfi szívét meghódítani, akit egyszer látott életében.

Miközben a Hamupipőke és A kis hableány tiltólistára kerültek, azért akadnak olyan Disney mesék, amelyeket Knightley lánya, a hároméves Edie is nézhet. Ilyen például a Jégvarázs és a Vaiana, amelyekben olyan erős női karakterek vannak, akik teljesen függetlenek, és képesek megvédeni magukat.

Kedvenc Disney és Grimm meséink eredetije igazából horror a javából (18+)

Meg fogsz lepődni, hogy több esetben az élet adta döbbenetes, de igaz történetek szolgáltak egy-egy kedves mese alapjául. Lépj be egy olyan világba, ahonnan gyerekkorodban biztosan sikítva menekültél volna.

A női egyenjogúság térhódításának kiváló példája az, ahogy az elmúlt években megjelennek a mesefilmekben a nők. Míg 20–25 évvel ezelőtt egy fiatal nő csak férfisegítséggel érhetett révbe, úgy az újabbakban már nem függ a sorsuk a leendő férjüktől, és a céljaik is jócskán túlmutatnak a megfelelő házasságon – lásd például Merida, Aranyhaj, Pocahontas vagy Vaiana történetét.

Azonban sokan nőttünk fel a klasszikus – felnőtt fejjel már-már idegesítően gyámoltalan – Disney hercegnőkön, mégis erős, határozott és kitartó nőkké váltunk. Tehát egy az, amit a mese közvetít, sugall, de megint más, amit ebből egy gyerek felfog és a későbbi életében továbbvisz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.