5 jel, ami arra utalhat, hogy valaki depresszióval küzd

A hüvelyflóra felborulása kellemetlen tünetekkel jár.
Forrás: Shutterstock -
depresszió öngyilkos lelki betegség öngyilkosság magazin
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A depresszió egy rendkívül gyakori mentális betegség a világban. Sokan egyfajta szlengként kezelik, így nem összetévesztendő a kimerültséggel és a közönséges motiválatlansággal. Rengetegszer nem vesszük észre azokat az embereket, akik valóban segítségre szorulnak, ezért nem árt a "sorok között olvasni" és felfigyelni azokra, akiknek komoly szükségük van a támogatásunkra.

Sokan úgy vélik a 21. század egyik népbetegsége és rohanó világunkban egyre többen esnek át a pokoli időszakon, amikor a depresszió sötét árnyaival kell megküzdeniük. Magyarországon 1994 óta emlékeznek meg a lelkiegyensúly világnapjáról, melynek célja a figyelemfelkeltés, valamint a pszichiátriai problémákhoz és a pszichiátriai problémákkal élőkhöz kapcsolódó előítéletek elleni harc, a lelki egészség középpontba állítása.

Vajon mik lehetnek ezek a rejtett üzenetek, amik arra utalhatnak, hogy valaki depressziós?

1. Túlzott filozofálás

A depresszióban szenvedők általában szeretnek filozofálni az élet fontosabb kérdéseiről, ám ekkor mindig sötétebb megvilágításban értelmezik a mindennapok apró történéseit. Mondataik a lemondásról árulkodnak. Például azt mondják, „Mindig ez történik velem!" ahelyett, hogy „Nem tudtam ma eleget aludni." vagy „Ennek semmi értelme többé" ahelyett, hogy „Talán, valami mást kéne kipróbálnom".) Figyeljünk rájuk, hiszen szavaik gyakran elvontak és homályosak. A pszichológusok szerint minél határozottabbak az ember gondolatai és elképzései,annál nagyobb az esélye annak, hogy boldogok és kiegyensúlyozottabbak legyünk.

A depresszióban szenvedők mindig sötétebb megvilágításban értelmezik a mindennapok apró történéseit Forrás: Shutterstock

2. A teljes érdektelenség

Aki ezzel a komoly mentális betegséggel küzd, nemes egyszerűséggel másképp látja a világot, mint az átlagemberek. Egy dolgot viszont ki kell emelni a viselkedésükből. Általában mindenkivel egyetértenek, nem árulják el valódi véleményüket. Se családtagoknak, se kollegáknak, se senkinek. Nem mutatják ki vágyaikat, problémájukat, hiszen csak plusz tehernek érzik magukat.

3. Csökken a munkabírás vagy mégsem?

Amennyiben az ember nem tud megbirkózni a mindennapi rutinfeladataival, feledékeny, gyakran elfárad, és teljes motiválatlanságot érez minden egyes megmozdulás után, könnyen utalhat depresszióra. Ám mily meglepő, ennek a tökéletes ellenkezője is előfordulhat az emberrel, amikor a meglehetősen inaktív személyek munkamániásokká válnak, napirendjüket megtelítik, csak, hogy kis szabadidejük se legyen. Ekkor egyszerűen megpróbálnak elmenekülni érzések elől, félnek attól, ha egy percre leülnek, eszükbe jutnak azok a mérgező gondolatok, amelyekkel hosszú ideje küzdenek.

Amennyiben az ember teljes motiválatlanságot érez minden egyes megmozdulás után, könnyen utalhat depresszióra Forrás: Shutterstock

4. Igénytelen megjelenés

A depresszió nemcsak az ember lelkiállapotára hathat negatívan, hanem a külsejére és a környezetére is. Sokat elárulhat, ha valaki hanyagolni kezdi a rendszeres tisztálkodást és otthonának takarítását. Pláne akkor, ha az illető azelőtt rendkívül odafigyelt megjelenésére és a közegre, amiben él.

5. Megszállottság

A mentális betegség jellemző tünete lehet az is, ha valaki őrült megszállottja lesz valaminek. Ez lehet egy ember vagy bármilyen téma, ami állítólagosan "bántja" az illetőt. Olyan, mintha válaszokat keresne egy bizonyos kérdésre, de a megszállottsága miatt képtelen megoldani a fennálló problémát, sőt folyton azt a látszatot kelti, hogy keményen próbálkozik annak érdekében, hogy rendezze ügyeit. Ennek ellenére állandóan visszatér ugyanahhoz a problémához, folyton őrlődik rajta, de ahelyett, hogy tenne valamit a cél érdekében, csupán csak beszél róla. Ezzel pedig másokat kergetve az őrületbe, hiszen a körülüttök lévő emberek próbálnak segíteni és tanácsokkal ellátni őket, ám leginkább csak fittyet hánynak az egészre.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.