Fogyás kocogással: így sikerülhet

sport, futás, park, nő,
Pixel-Shot/Shutterstock - Pixel-Shot
kalóriaégetés a sport hete kocogás sport
A kocogás fitten tart, boldoggá tesz, és égeti a kalóriát - a héten a Life.hu-n kiemelten foglalkozunk a sporttal, ennek apropóján pedig tippeket adunk, hogyan hozhatod formába a testedet kocogással.

Első lépésként tisztáznunk kell, hogy a kocogás nem futás. Bár technikájukban megegyeznek egy fontos pontban különböznek: futásról akkor beszélünk, ha a futó sebessége 8 km/óra vagy afölötti, a kocogás pedig ettől lassabb tevékenység. Lehet, hogy első hallásra hihetetlen, de ezzel is lehet fogyni, és elősegíti a testi lelki egészséget. Nincs másra szükségünk, csak egy jó futócipőre és kitartásra.  

Mondunk öt okot, amiért a kocogással való fogyás jól működik, és érdemes kipróbálni:

1. Sok kalóriát éget

A kocogás is megerőltető tevékenység, zsírt égethetünk vele. Hogy mennyit, az függ a korunktól, a súlyunktól, a nemünktől és a kocogás sebességétől, de átlagosan 30 perc alatt kb. 250-300 kcal-tól szabadulhatunk meg. Hatékonyabb lehet a kocogás, ha nem mindig ugyanabban a tempóban mozgunk, hanem rövid sprinteket iktatunk közbe. Ezt nevezik intervallum edzésnek. Azáltal, hogy váltogatjuk a szakaszokat, több kalóriát égetünk el.

2. Edzi a lábakat, a feneket és a hasat

A kocogók nem csak a lábukat, hanem a popsijukat és a hasukat is edzik. Ezáltal fejlődik az állóképesség, az edzés a teljes testre hat. Ha nem csak fogyni szeretnénk, hanem az izmainkat is definiálnánk, akkor az edzéstervhez hozzáadhatunk kar- és felsőtestgyakorlatokat is. A hatékony erőnléti edzés része lehet pár perc súlyzózás is.

3. Csökkenti a stresszt

A stressz nemcsak a mentális egészségre, hanem az alakunkra is rossz hatással van. A stresszhormonok növelik a hasi zsír raktározását, és gyakran az étvágyat is serkentik. A jó hír az, hogy ez ellen könnyen tehetünk: a stressz legjobb ellenszere a sport, és valószínűleg még nagyon sokáig nem fognak jobbat kitalálni. A kocogás segíti a fogyást, mert kalóriát éget, de egyúttal csökkenti a stresszt is. Ez kétszeresen is hatékony a zsírégetésben.

4. A kocogás boldogsághormonokat termel

A kocogás másik pozitív hatása, hogy - mint a futás - boldogsághormonokat termel. Ha pedig boldogok és elégedettek vagyunk, akkor kevésbé kívánjuk az egészségtelen ételeket, kevesebbet eszünk, ezáltal megint csak fogyunk.

futás, zene, nő, park
A legtöbb kocogó azt mondja, a zenéről nem tud lemondani mozgás közben, mert extra adag motivációt ad
Forrás: Drazen Zigic/Shutterstock

Tipp: A legtöbb kocogó azt mondja, a zenéről nem tud lemondani mozgás közben, mert extra adag motivációt ad. A temptól függően választhatunk lassabb vagy gyorsabb zenéket, a lényeg, hogy a lépteink körülbelül az ütemhez igazodjanak.

5. Kedvet kapunk az egészséges ételekre

Csipsz, csokoládé, pizza... mindenki szereti, ugye? Kocogás után is megéhezünk, de már nem lesz kedvünk ezekhez nyúlni, inkább valami "értelmeset" keresünk. Észre fogjuk venni, hogy idővel egyre jobban vágyunk a friss, házi készítésű ételekre, és sokkal ritkábban keressük a gyorséttermi- vagy magas zsírtartalmú élelmiszereket. A sportnak köszönhetően alapból jobban fogjuk érezzük magunkat a bőrünkben, és ezt az egészséges ételek fogyasztásával csak fokozhatjuk.

 

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.