Tudod, hogy mennyi fekáliát viszel be a medencébe?

Forrás: Thinkstock -
strand hasmenés bélrendszer
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Túlzott óvatosság lenne az a tanács, hogy egy hasmenéses megbetegedés után, legalább két hétig ne menjünk strandolni? Te is elblicceled a tusolást, mielőtt beleugrassz a medencébe? A cikkünk után garantáltan ott fogsz állni a zuhanyzó előtt!

Sokkoló adatok, ugye?

Ha nem zuhanyozol le úszás előtt, akkor a testedről minden szennyeződést (olajat, testnedvet és izzadságot) beviszel magaddal a medencébe. Ez persze alapból még nem kellene, hogy ledöntsön minket a lábunkról, hiszen nem egy búra alatti, steril környezetben élünk. Ráadásul ha szervezetünk védekezőképessége is jól működik, akkor minden rendben. A modern vízszűrő rendszerek pedig tisztán tartják a medencét. Csakhogy ott vannak azok a baktériumok, amikkel már tényleg nem szívesen találkoznál a medencében. Ezeket a kórokozókat is mi juttatjuk be.

Ha nem zuhanyozol le úszás előtt, akkor a testedről minden szennyeződést beviszel magaddal a medencébe Forrás: AFP

Tudtad?

A felnőttek átlagosan fél pohár vizet nyelnek le úszás közben. A gyerekek kétszer ennyit. Egy friss amerikai kutatásból kiderült, hogy:

- minden 4 felnőttből legalább egy ember, egy órával a hasmenés után már elmegy úszni (!)
- a felnőttek 52%-a soha nem zuhanyozik le úszás előtt
- a felnőttek 60%-a pisilt már a medencébe

Ha például négy felnőttből egy, már a hasmenés után egy órával beugrik a medencébe, akkor még a zuhanyzás ellenére is továbbadhatja a vírusos megbetegedést. Ezért nagyon fontos, hogy vírusos hasmenés után legalább két hétig ne menj strandolni, még akkor is, ha jobban érzed magad, és már nem jelentkeznek a betegség tünetei. Ki kell várni a 14 napot, hogy a szervezetből eltűnjenek a kórokozók. Csakis így lehet kivédeni, hogy másokat ne fertőzzünk meg, ha vírusról van szó.

E.coli és Cryptosporidium parazita

Az E.coli baktérium elkapható a fertőzött vízzel, élelmiszerrel szájon át. A Cryptosporidium parazita a leggyakoribban oka a hasmenéses megbetegedéseknek. Hasmenést, émelygést, étvágytalanságot, hányást, gyomorfájást okoz, gyakran láz kíséri. A parazita hetekig képes megmaradni. Az antibiotikum nem használ, szóval meg kell várni a betegség lefolyását, és addig NE menj strandolni!

Még ha nem is vagyunk betegek...

Kellemetlen téma, de beszélni kell róla! Bizony a legtöbb medencébe kerül fekália. A felnőttek átlagosan 0,15 gramm ürüléket szállítanak be a medencébe egy strandolás alkalmával. Ez akkora súly, mint egy szem borsó. Ezért fontos, hogy minden székelés után használjunk bidét, vagy zuhanyzót (szappannal!), főleg strandolás előtt.

A felnőttek átlagosan 0,15 gramm ürüléket szállítanak be a medencébe egy strandolás alkalmával Forrás: Thinkstock

- mondja Czinege Szilvia, a Budapest Gyógyfürdő értékesítési és marketingigazgatója. "Ami ennél is fontosabb, az a gyermekmedencék kérdése. Sokszor látjuk, hogy a szülők befeküdnek a gyermekmedencébe. Ez nem helyes, nem higiénikus" - teszi hozzá a marketingigazgató. Mivel a babák szervezete sokkal érzékenyebb, ezért a szülők inkább álljanak a pancsoló baba mellett, fogják a kezüket, vagy üljenek ki a medence szélére, de ne feküdjenek bele.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.