Az Urbex Hungary csapata 2017-ben is ellátogatott a csernobili zónába

Csernobil Pripjaty
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az Urbex Hungary csapata a 2011-es és 2013-as túra után 2017-ben is ellátogatott a 31 éve történt atomkatasztrófa helyszínére, a csernobili zónába, ahol három napot tartózkodtak. Nagyon sok helyszínt végigjártak, bejárták Pripjaty városát is és megnézték a nemrég elkészült új szarkofágot, ami lefedi a sérült 4-es reaktor öregedő burkolatát. "Az ott tartózkodásunk alatt veszélynek nem voltunk kitéve, szakavatott kísérő magyarázta mit lehet, és mit nem" - írták blogukban. 

Az Urbex Hungary csapata a három ott töltött napról blogot vezetett, ahol a szöveg mellett képekkel és videókkal is illusztrálják a látottakat.

Az Urbex Hungary csapata három napot töltött a csernobili zónában Forrás: urbexhungary.blog.hu

1 nap - az zóna északi része

Az első nap a zóna északi csücskét járták be, mint például Maschevót, amely nagy község, vagy falu lehetett, 2 iskolával, templommal, postával, mozival. "Sok ott hagyott, szinte érintetlen dolgot láttunk. Szinte nem lehet emberi ésszel felfogni azt ami ott történt, bele gondolni is nehéz mi zajlott ott 1986 áprilisában. Szürreális a látvány, ott, a bejárás alatt nem is szabad belegondolni a miértekbe" - írják.

2. nap - Pripjaty, a szellemváros

Pripjaty egy kórházat, és egy óvodát látogatott meg a csapat. Megdöbbentő, hogy azok a ruhák, amelyekben a katasztrófakor kivinultak a tűzoltók a mai napig - mivel erősen radióaktívak - a kórház (ahova a tűzoltók kerültek) pincéjében vannak. Sok túrázó lemerészkedett már oda, de a csapat vezetője felhívta a figyelmüket, hogy ne menjenek le, veszélyes. Egy tűzoltósisak bélésének a maradványát pár éve valaki felhozta, még attól is kiakad a mai napig a sugárzásmérő műszer. A legnagyobb hatással a csapatra talán mégis az óvoda volt. "Leírhatatlan érzés volt az eldobált játékok, kiságyak közt bóklászni" - számolnak be.

1986. április 26-án, 31 évvel ezelőtt robbant fel emberi mulasztás miatt a csernobili atomerőmű. Az erőmű egy Pripyat nevű város közvetlen közelében található, ahol 50 000 ember élt a katasztrófa bekövetkeztekor. Ezek jórészt az erőműben dolgozók és családjaik voltak, a várost eredetileg erre a célra húzták fel 1970-ben. Pripyat egy dinamikusan fejlődő, a szovjet életszínvonal felett álló város volt egészen az eset napjáig. Azóta egy kihalt panelrengeteg, egy igazi szellemváros... Elhagyatott helyek című sorozatunk cikkét ITT olvashatod.

3. nap - Duga

Az Urbex Hungary csapata Dugát ( Csernobil-2 ), az orosz katonai rakéta előrejelzőt is megnézte. A nagy területen elterülő bázis szinte egy városhoz hasonlítotott, volt tűzoltósága, iskolája, művelődési és sportközpontja. Meglátogatták az ott szolgáló és élő katonák panelházas lakóépületeit is. Érdekesség, hogy Dugát a korabeli térképek úttörőtáborként jelölték. A közelben lakók tudtak a létezéséről, de kérdezni, és beszélni róla nem volt szabad, szigorúan titkos bázis volt.

A csapat meglátogatták az ott szolgáló és élő katonák panelházas lakóépületeit is Forrás: urbexhungary.blog.hu

A túra utolsó állomásaként egy 16-emeletes panelházat látogattak meg. "Felmentünk a tetejére, és megnéztük a panorámát. Lélegzetelállítóan csodálatos. Látszik ahogy a természet visszaveszi a területet" - olvasható az urbexhungary blogon, ahol a túráról sok-sok képet és még több beszámolót találsz.

Forrás: http://urbexhungary.blog.hu

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.