10 idézet Coco Chaneltől, aki felszabadította a nőket

Forrás: AFP -
divattervező Coco Chanel születésnap
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Coco Chanelt a nők felszabadítójának tartják. A 134 éve született tervező minden olyan ruha viselését elutasította, amelyet kényelmetlennek talált. A régi kötöttségek helyett új, egyszerűbb, tisztább vonalakat hozott a divatba. Igazi forradalmat indított, és a nők imádták érte.
  • A szépségről:

"Ha szépülni szeretnél, a lelkeddel és a szíveddel kell kezdened, mert addig egyetlen kozmetikum sem fog hatni!"

  • A ruhákról:

"Egy ruhában mindig a nő a legfontosabb. A ruha nő nélkül mit sem ér."

Coco Chanel Forrás: AFP

  • A csipkéről:

"Úgy vélem, a csipke a valaha készült egyik legszebb utánzata a természet fantáziájának; a csipke mindig felidézi számomra azokat az egyedülálló tervezéseket, melyeknél a fák ágai és levelei hímezik az égboltot, és nem hiszem, hogy az emberi lélek bármely találmánya kecsesebb vagy pontosabb eredetű lehetne."

  • A másságról:

"Mindenki röhögött az öltözködési stílusomon, de ebben rejlett a sikerem titka. Más voltam."

  • A stílusról:

"A divat változik, a stílus örök."

  • A munkáról:

"Ha szárnyak nélkül születtél, ne akadályozd semmivel, hogy kinőjenek... Kelj föl korán, dolgozz keményen. Nem fog megártani: a fejed dolgozik, a tested tevékeny."

Forrás: AFP
  • Az érdemről:

"Húszévesen olyan az arcod, amilyennek a természet teremtette. Harminc évesen olyan, amilyenre az élet formálta. De ötven évesen olyan, amilyet megérdemelsz."

  • Az igazi gazdagságról:

"Vannak emberek, akiknek van pénzük, és vannak emberek, akik gazdagok."

  • A parfümről:

"A nőnek, aki nem használ parfümöt, nincs jövője."

  • A magabiztosságról:

"Minél rosszabbul állnak a dolgaid, annál jobban kell kinézned."

Forrás: AFP

Élete

Édesanyja korán meghalt, apja elhagyta őt és testvéreit, így mindannyian árvaházban nevelkedtek. Később varrni tanult, hogy ebből tartsa el magát, de a színpad és a vele járó csillogás is vonzotta. Egyre több táncos, majd énekes szerepet is kapott. Később kalapok tervezésével foglalkoztott, majd szép lassan megnyitotta első divatszalonját.


Coco Chanel mindent elutasított, aminek a viselése kényelmetlen vagy fájdalmas. Fiúsra vágatta a haját, ezzel is azt szimbolizálva, hogy a régi kötöttségek helyett bátor, új vonalakra van szükség. A nők csak úgy kapkodtak a letisztult vonalú, egyszerű és vagány ruháiért. Az általa kirobbantott forradalom más nagy divatcégeket is arra ösztönzött, hogy kollekciójukat átgondolják, és valami egészen másban kezdjenek el gondolkodni.

A legőrültebb magassarkú cipőkhttp://www.life.hu/trend/20170816-a-legorultebb-magassarku-cipok.htmlNem éppen a hordhatóság és a praktikum vezérelte ezeknek a cipőknek a megalkotását. Sokkal inkább a feltűnéskeltés, a művészi kifejezés, vagy csupán a szórakoztatás. Nézzük is, hogyan fest az a magassarkú, ami Csubbakától, csirkéktől, galamboktól nyert inspirációt! Trend--Pizsama, buggyos ujj, pucér fenék: Ruhamustra a Teen Choice Awardsrólhttp://www.life.hu/trend/20170814-ruhamustra-a-2017es-teen-choice-awardsrol.htmlVasárnap este adták át a Teen Choice Awards díjait, amit szokás szerint megelőzött a vörös szőnyeges bevonulás. Akadtak meglepetések és kirívó szerelések, amiket már mutatunk is! TrendAFPSzőrharisnya és társaik: sokkoló dizájnerholmik, amiknek semmi értelmehttp://www.life.hu/trend/20170810-dizajnerholmik-amiknek-semmi-ertelme.htmlSzinte heti szinten számolhatnánk be a legújabb, divatosnak kikiáltott darabokról, amelyek valójában se nem szépek, se nem praktikusak. Nem is olyan régen összeszedtünk jó pár sokkoló ruhadarabot, ezúttal viszont újabb meglepő dizájnerholmikkal bővült a furcsaságok sora. Íme! TrendOrigoÁtlagos kislányból bombanő és márkanév: 20 éves lett Kylie Jennerhttp://www.life.hu/trend/20170809-a-20-eves-kylie-jenner-stilusevolucioja.html20 éves korára az egyik leggazdagabb hollywoodi sztárcsemete lett, testvérével közös ruhakollekciókkal és saját kozmetikai branddel, amit az egész világon imádnak. De hogy lett Kylie igazi márkanév, és mennyit változott gyerekkora óta? Mutatjuk! TrendOrigoA koreai nők szépségtitkaihttp://www.life.hu/trend/20170731-a-koreai-nok-szepsegtitikai.htmlTitkon mindenki az ázsiai nők kortalan szépségét irigyli, akiknek a bőrápolási rutinja sokban eltér az európaitól. Amellett, hogy sokkal alaposabbak, másra helyezik a hangsúlyt, máshogy gondolkodnak a szépségről. TrendThinkstockDögös húszasnak néz ki az ötvenéves pasi: ők az elmúlt hónapok internetes felfedezettjeihttp://www.life.hu/trend/20170727-dogos-huszasnak-nez-ki-az-otveneves-pasi.htmlA social mediának köszönhetően hónapról hónapra feltűnik egy-egy új izgalmas arc, akiknek szépségéért, vagy éppen különleges élettörténetéért rajongani kezd a világ. Az elmúlt időszakban több ilyen eset is volt az 50 éves dögös pasitól a 26 éves modellig, akinek betegsége miatt úgy lóg a bőre, mintha 80 éves lenne. Következzenek ők! Trend--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.