Miniszoknya, műszempilla, tusvonal – Így forgatta fel a 60-as évek az egész világot

Forrás: Thinkstock -
fashion week 60-as évek szépségápolás smink
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A 60-as években egy új korszak kezdődött, de nézzük csak, mik is történtek: ember lép a Holdra, felhúzzák a berlini falat, az államokban J. F. Kennedyt választják elnöknek, világhódító útjára indul a Beatles, és elkezdődik a miniszoknyakultusz.

Minden mindennel összefügg, és hatást gyakorol a szépségiparra és a divatra egyaránt. London diktálja a tempót, meghatározó szimbólumok, új trendek születnek.

Az új modellideál a tinédzserkülső, a miniszoknya alól kivillanó hosszú combok, a hosszú haj, a frufru és a nagyon erősen festett szem.

Forrás: Thinkstock

Az új áramlat magával vonzotta az új szépségideálok megjelenését: Patti Hansen, Penelope Tree, Cynthia Hampton, Julie Christie, Jane Birkin, Francoise Hordy, Catherine Deneuve, akiket milliók utánoztak.

De az egyik legmeghatározóbb jelensége a korszaknak Twiggy színrelépése.

Ő volt az első nagyon sovány, fiús alkatú modell, aki gyökeresen megváltoztatta a divat- és a modellvilágot. Még Elvis Presley Amerikájában is igazi őrületté vált a Beatles- és a Twiggy-kultusz. Andy Warhol felfedezettje, Edie Sedgwick lett a fiatal underground generáció jelképe. A hippidivat meghatározó a korszak számára, ők azok, akik lázadtak a sztereotípiák ellen: nem akartak megfelelni a társadalmi elvárásoknak.

Twiggy Forrás: Northfoto, AFP

A hippimozgalom által megjelenik az etno irányzat, a horgolt fürdőruhák, a háromszög alakú, alig fedő bikini felsőrészek, a hanyag, lezser felsők, a miniszoknya és a vastag talpú cipők, szandálok.

Életvidám, változatos minták díszítették a ruhákat, napszemcsiket, óriás táskákat viseltek, és a nők melltartó nélkül jártak. A kozmetikai ipar is irdatlan tempót diktált, a folyamatosan megújuló termékeivel új trendek alakultak, így ezen a területen is áttörés kezdődött. A nagy világmárkák egy-egy sminkmesterhez kezdtek kötődni, és általuk kommunikálták termékeiket.

Új, kreatív szépségeszmények alakultak ki, mint az etno art,a body art, az op art és a flower power.

Flower power - Egy vietnami háború ellen tüntető lány virágot nyújt a rendőrök felé, 1967 Forrás: Wikipedia

A hatvanas évek közepén megerősödött a feminizmus, és elkezdődött az ellenállás, sok nő teljesen elhagyta a sminket, kinyilatkoztatásul a rájuk nehezedő megfelelési kényszerrel szemben. De ettől függetlenül a korszak forradalmasítja a sminktrendeket, új színek jelennek meg, és változatosabb lehetőségeket kínálnak.

Megjelenik a gyöngyház hatású rúzs, a pasztellárnyalatok, de az igazán trendi pink és barackszín az, ami őrületbe kergeti a nőket. Kialakul a szemhangsúlyos smink, óriási műszempillákat ragasztanak mellé, túlhúzzák a szemhéj vonalát.

A korszak legmeghatározóbb szemfestési stílusa a banánszerűen hatalmasra festett szem és az alsó pillák ceruzával való hangsúlyozása. Népszerűek a rózsaszín, arany, zöld lila, narancs élénk szemhéjfestékek. Majd Brigitte Bardot megjelenése hozott egészen új vonalat: fekete, füstös, nagy szemei és a natúr rúzs kombinációja még a mai napig is hatással van a sminktrendekre.

Marilyn Monroe így csinálta – Szépségtrükkök Hollywood aranykorából

Greta Garbo, Marlene Dietrich, Marilyn Monroe, Elizabeth Taylor – csak néhány név a legnagyobb dívák közül, akik Hollywood aranykorában éltek. Szépségük titkait annak idején hét lakat alatt őrizték. Rejtélyes világukba most Larion Oscar ad betekintést!
Isten éltesse a kalapok királynőjét! 90 éves lett II. Erzsébethttp://www.life.hu/trend/20160420-ii-erzsebet-kiralyno-a-kalapok-szerelmese-90-eves-lett.htmlSzeptemberben még az Egyesült Királyságban leghosszabb ideje uralkodó koronásfőként ünnepelték II. Erzsébet királynőt, most pedig 90. születésnapja miatt ég lázban a brit monarchia. Mi ezúttal ikonikus kalapkollekciójával emlékezünk meg a nagy napról, és azt a magyar tervezőt is bemutatjuk, aki a királynő egyik kalaposmesterénél dolgozott. Trend--Szerethetően különc – Nézd meg Prince legőrületesebb fellépőruháit!http://www.life.hu/trend/20160421-prince-enekes-kulonc-stilusara-emlekezunk.htmlMég David Bowie halálát sem sikerült felfognunk, máris újabb zenei legenda távozott az élők sorából – de a halhatatlanok közé. Prince nemcsak zenéjében volt egyedi, színpadi megjelenése sem volt éppen hétköznapi. Szerethetően különc stílusát felelevenítve emlékezünk rá! Trend--Sminkelj úgy, mint Emma Watsonhttp://www.life.hu/trend/20160419-sminkelj-ugy-mint-emma-watson.htmlA színésznő üde jelenségének titka a "kevesebb néha több" elve. Igazi csendes lázadó, smink terén a no makeup lelkes híve. Ha mégis ki kell tennie magáért, akkor meleg árnyalatokban ragyogva mutatja meg egyéniségét. Trend--5 kérdés a szépségről: Iszak Esztihttp://www.life.hu/trend/20160415-5-kerdes-a-szepsegrol-iszak-eszti.htmlIszak Eszti a Viva Tv műsorvezetőjeként nap mint nap kamerák előtt áll, így természetesen oda kell figyelnie arra, hogy mindennap üde és friss legyen a megjelenése. Hogy ehhez milyen szépségtrükköket vet be? A Life.hu sorozatában most kiderül! TrendOrigoMiért jók a BB és CC krémek?http://www.life.hu/trend/20160415-miert-jok-a-bb-es-cc-kremek.htmlSemmi maszkhatás, vastag textúra vagy matt alapozás. Ebben a szezonban a fényes, hibátlan bőrszín a nagy sláger. Ennek eléréséhez válassz ragyogást fokozó sminkterméket. Ha az alapozódat szívesen lecserélnéd légiesen könnyebb megoldásra, akkor próbáld ki a BB vagy a CC krémeket. A választáshoz nézzük meg, mit is tudnak ezek az új generációs bőrtökéletesítő krémek. TrendOrigoSztárok stílusa: Horányi Julihttp://www.life.hu/trend/20160412-horanyi-juli-enekesno-stilusarol-meselt.htmlAz éneklés előtt jelmeztervezéssel foglalkozott Horányi Juli, ezáltal nemcsak viselője, értője is a divatnak. Juli csodálatosan különleges személyiség, aki minden ruhadarabot a saját egyéniségére formál. Trend--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.