A 4 legdurvább megjegyzés, amit más öltözködésére tehetünk

komment, kommentelés, felháborodott nő, beszólás
Shutterstock - Always Say YESS
önkifejezés megjegyzés stílus
Az öltözködés az önkifejezés egy formája, és hiába egyéni döntés, sokak szeretnek megjegyzéseket tenni mások stílusára. Szakértők elárulták, melyek azok a kommentek, amiket nem szabadna megengednünk magunknak.

Az internetnek és a közösségi médiának sok köze van ahhoz, hogy hajlamosabbak vagyunk véleményt nyilvánítani, különösen azzal kapcsolatban, hogy ki mit visel. "Az emberek mindent kommentálnak a billentyűzetük mögé rejtőzve. Ráerőltetik az értékeiket másokra, ráadásul olyan kultúrában élünk, amely nagyon megjelenésorientált" - mondta Stacey Rosenfeld pszichológus. 

 "Bárcsak az emberek mind egyetértenének abban, hogy az öltözködés személyes döntés"

 - tette hozzá és azt is elárulta, melyek azok a megjegyzések, amiket mindenképpen érdemes elkerülni.

Az emberek bizonytalanságát feltáró megjegyzések

Stacey Rosenfeld pszichológus szerint a leginkább kerülendő mondatok közé tartozik a "túl öreg vagy ahhoz, hogy ezt viseld", valamint az is, amit egy plus size tartalomkészítő videóira válaszul látott: "csak azért, mert felvehetsz valamit, még nem jelenti azt, hogy fel is kell venned". 

Az ilyen típusú megjegyzések leleplezik az emberek saját testükkel kapcsolatos szorongásait 

- mondta Rosenfeld. Rosenfeld munkájának nagy része arról szól, hogy az embereket rávezeti arra, hogy ne tárgyként gondoljanak a testükre. Amikor ilyen kijelentéseket teszünk, akkor a "test mint tárgy" módban ragadunk - magyarázta.

A szakmaisággal kapcsolatos kommentek

Itt olyan kijelentésekről van szó, amelyek egy ruhát "szakmaiatlannak" nyilvánítanak, mert például "túl szűknek" tartják. 

"Sok minden, amit az emberek az öltözködéssel kapcsolatban kommentálnak, a szexualizálás határait súrolja"

 - mondta Melissa C. Brown, a Santa Clara Egyetem szociológusa és kommunikációs adjunktusa, "különösen a színes bőrű, gömbölydedebb testű nők esetében". "Ami egy vékonyabb vagy soványabb nőnél nem tűnik problémásnak, egy gömbölydedebb személynél gyakran annak tűnik" - magyarázta a Huffington Postnak.  Azt javasolta, hogy egyáltalán ne tegyünk megjegyzést egy ruhára, ha az csak arra vonatkozik, mennyire testhezálló az adott darab. 

Megjegyzések, amik ítélkezőek

Beverly Propst,  humánerőforrásért felelős vezető alelnöke azt javasolja, hogy 

kerüljük az olyan kijelentéseket, amelyek ítélkezésnek tekinthetők - mindent, ami az identitásra, anyagi helyzetre, faji hovatartozásra utal.

 Példaként a következő megjegyzéseket említette: "Úgy nézel ki, mint egy kis kobold ebben az öltönyben", vagy "Ezt a ruhát egy kirakodóvásáron vetted?"

A méret nem lényeg

Mindig tartózkodjunk az olyan mondatoktól, mint például: "Ebben a ruhában kövérnek tűnsz" - mondta Melissa C. Brown (arról nem is beszélve, hogy ugyanilyen rossz hatása lehet annak a megjegyzésnek, hogy valaki túl soványnak tűnik). 


 



 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.