Roberto konyhája Vacsora recept libamáj Nyár liba
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Gyermekkoromban volt egy libánk, ki nem találnátok, hogy hívták, természetesen Mártonnak. Eredeti névválasztás, mi? A bátyám állított vele haza egyik nap, és rögtön a szívünkhöz nőtt, nagyon megszerettük. Több kiskacsát és kislibát is felnevelt, és eszünkbe sem jutott, hogy a fazékban vagy a sütőben végezze. Később azért volt szerencsém megkóstolni, milyen finom a libamáj, és úgy döntöttem, elkészítem otthon is. Az eredmény egy fantasztikusan kellemes és lágy ízű étel lett, mely tökéletes előételként is, de egy forró nyári estén kiváló választás egy könnyed vacsorához is.

Hozzávalók:

  • 50 dkg libamáj
  • 50 dkg libaháj
  • fűszerpaprika
  • koktélparadicsom, retek, petrezselyem, újhagyma, hegyes erőspaprika, lilahagyma
Hideg libamáj zsírjában Forrás: Roberto konyhája

Elkészítés:


1. Tisztítsuk meg a májat az erektől, a hártyától, és az esetleges zöld, epés részektől is.

2. Mossuk meg a hájat, majd egy papírtörlőn szárítsuk meg, vágjuk 1x1 centiméteres kockákra és süssük ki a zsírt egy magasfalú serpenyőben, közepes lángon. A kapott végeredményt is elfogyaszthatjuk, hiszen tulajdonképpen ez a finom libatepertő.

3. A kisült zsírt öntsük egy magasfalú tepsibe, vagy jénai tálba, rakjuk bele a májat, fedjük le alumíniumfóliával és 180 fokra előmelegített sütőben süssük 40-50 percig.
Tűpróbával ellenőrizzük, hogy kellően átsült-e a máj; ha véres folyadékot tapasztalunk, tartsuk még a sütőben, ha a tű száraz, minden további nélkül tálalhatjuk.

4. Óvatosan vegyük ki a sütőből a májat, ügyelve arra, hogy a forró zsír meg ne égessen. Emeljük ki a májat egy vágódeszkára vagy tányérra és hagyjuk pihenni 20 percig.

5. Most pedig elárulom mi az, ami igazán ízlésessé teszi majd a tálalást! Kisebb méretű tálakra lesz szükségünk; mindegy, hogy műanyag vagy üveg, kerek vagy négyszögletes, a lényeg, hogy ne legyen nagyobb, mint amekkora elfér a tenyerünkben. Ezeket az edényeket béleljük ki műanyag fólia darabokkal, vágjuk tetszőleges méretű kockákra a májat, majd töltsük meg bőségesen a kibélelt formákat és merőkanállal szedjük rá a máj sütéséhez használt langyos zsiradékot az edény tetejéig. Hajtsuk rá a fóliát, hogy befedje, és hűtőben dermesszük meg kb 1,5-2 óra alatt.

6. Szeleteljük tetszőleges méretűre a megmosott zöldségeket, osszuk el arányosan egy nagyobb tálon. Vegyük elő a májat, nyissuk szét a tál tetején lévő műanyag fóliát, majd borítsuk ki a formából egy vágódeszkára (figyeljünk rá, hogy a műanyag fóliát maradéktalanul leszedjük) és vágjunk 1 centiméteres szeleteket. Nyúljunk a szeletek alá egy széles élű késsel és helyezzük a zöldségágy tetejére. Szórjuk meg pirospaprikával és sóval.

Készítsünk hozzá pirítóst és fogyasszuk egészséggel!

Cheddar sajtos tojásos muffin http://www.life.hu/sztarszerzok/roberto-konyhaja/20180507-cheddar-sajtos-tojasos-muffin-roberto-konyhajabol.htmlAbban a korban élünk, amikor az internet nyújtotta világ ellep bennünket a jobbál jobbnak hangzó és annak látszó receptekkel és videókkal. Ennek az ételnek az elkészítését is egy internetes videó ihlette.A videós recept vajas tésztát használt, amit én – akár boltban is kapható – pizzatésztára cseréltem.A receptben csak tojás és sajt szerepelt, én sonkát is adtam a töltelékhez, valamint egy kevés szárított oregánót, és készítettem hozzá fokhagymás tejfölt is. Roberto konyhájaOrigoZöldséges omlett Roberto Konyhájábólhttp://www.life.hu/sztarszerzok/roberto-konyhaja/20180507-zoldseges-omlett-recept-roberto-konyhajabol.htmlA tojásból készült reggelik mindig nagyon finomak, és az sem elhanyagolható tény, hogy rendkívül gazdaságosak. Bármilyen maradékkal vagy csak néhány hozzávalóval fel lehet őket dobni, és majdhogynem minden nap újat alkotni. Én például nagyon szeretem, ha egy tojásból készült ételbe rokfort sajt van belemorzsolva, vagy van pár karika jó kis parasztkolbász, ezek adják csak meg igazán az egész napi lendületet. Nem kell más, mint egy jó minőségű serpenyő, és indulhat a nap! Roberto konyhájaOrigoHázi Club szendvics avokádóval és édesburgonya hasábbalhttp://www.life.hu/sztarszerzok/roberto-konyhaja/20180507-hazi-club-szendvics-avokadoval-es-edesburgonya-hasabbal-roberto-konyhajabol.htmlSzámomra az avokádó puhasága és lenyűgözően selymes ízhatása teszi teljessé minden alkalommal ezt a szendvicset. Tessék vigyázni, így nyár előtt, ugyanis ha belelendül az ember, félő, hogy nem fogja tudni abbahagyni. Ne felejtsétek el, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Ez az energiában gazdag étel pedig biztosan legalább annyira felpörget majd benneteket is, mint amennyi erőt nekem ad reggelente. Roberto konyhájaOrigoRoberto konyhája: tortillába tekert sonkás omletthttp://www.life.hu/sztarszerzok/roberto-konyhaja/20180507-tortillaba-tekert-sonkas-omlett-recept-roberto-konyhajabol.htmlSzerintem nincs finomabb reggeli egy ropogós köntösbe öltöztetett sonkás omlettnél.Akkor szoktam igazán lelkesen készíteni, amikor barátok érkeznek vendégségbe és azt vettem észre, hogy nagyon hálásak, mert napközben olyan üzeneteket kapok tőlük, hogy hatalmas lendületet adott a nap kezdéséhez. Most itt a recept, hogy ti is hasonló örömet szerezhessetek barátaitoknak és szeretteiteknek. Roberto konyhájaOrigoNarancsos – gyömbéres túróspite villámgyorsan http://www.life.hu/sztarszerzok/roberto-konyhaja/20180411-narancsos-gyomberes-turospite-villamgyorsan-roberto-konyhajabol.htmlHa nincs kedved a kelt, vagy leveles tésztával bajlódni, de szeretnél valakit elvarázsolni a sütő-tudományoddal, itt az ideje, hogy kipróbáld ezt a villámgyors és egyszerű süti receptet. Nem kell hozzá se nyújtófa, se gyúródeszka, tulajdonképpen sok konyhai tapasztalat sem. Néhány hozzávaló, egy kis elszántság, és irány a konyha! Roberto konyhájaOrigoRoberto konyhája: Citromkrémes - kesudiós csokis muffinhttp://www.life.hu/sztarszerzok/roberto-konyhaja/20180411-roberto-konyhaja-citromkremes-kesudios-csokis-muffin.htmlMindig is nagy kedvenceim voltak a cupcake-ek, hiszen nagyon sokféleképpen elkészíthetőek. Elsőre furcsa párosításnak tűnhet a sós kesudió és az édes citromkrém, de higgyetek nekem, az egész család odáig lesz érte. Az sem baj, ha nagy mennyiségben készíted el, hiszen a siker garantált, nem fog belőle maradni. Roberto konyhájaOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.