A húsvéti hagyományok története

Forrás: Shutterstock -
érdekesség történet recept húsvét hagyomány
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A húsvét a keresztény egyház egyik legnagyobb ünnepe, amelyhez világszerte számos hagyomány, népszokás kapcsolódik. Ezek közül sok nem is magához a valláshoz köthető, hanem a falusi közösségekhez, ahol sokféle mókás tradíció maradt fent mind a mai napig. Ezek közül összegyűjtöttem néhányat.

Barkaszentelés

A VI. századtól kezdve virágvasárnap alkalmából számos helyen körmeneteket tartottak, ahol pálmát vittek magukkal a hívek, amit az egyházfők felszenteltek. Ezáltal a pálma védelmet nyújtott a rontások, a balszerencse ellen. Nálunk ezt a szentelt pálmát helyettesíti a barka, ami szintén egyfajta védő szerepet tölt be. A szentelt ágat sokan a kertbe is kitették, hogy megvédje a termést a kártevőktől. Sokan a húsvéti ételeket is felszenteltették, hogy szerencsét hozzanak.

Nálunk a szentelt pálmát a barka helyettesíti, ami szintén egyfajta védő szerepet tölt be Forrás: Shutterstock

Húsvéti locsolkodás

Eredete arra a legendára utalhat, amely szerint a Jézus feltámadását hirdető jeruzsálemi asszonyokat locsolással akarták elhallgattatni. Mára a locsolkodás egy kedves népszokás lett, amelynek során a fiúk egy versikével köszöntik a lányokat, majd parfümmel meglocsolják őket cserébe valami csekélységért. Vidéken azonban grandiózusabb ez a népszokás, ugyanis ott még sokan szódás palackkal vagy éppen egy vödörnyi kútvízzel öntik nyakon a lányokat. Van, ahol a kölcsönkenyér visszajár és másnap a lányok locsolják meg a fiúkat viszonzásul.

Vidéken még grandiózusabb ez a népszokás, ugyanis ott egy vödörnyi vízzel öntik nyakon a lányokat Fotó: Csudai Sándor - Origo

Húsvéti tojás

Az ünnep egyik legmeghatározóbb jelképe a húsvéti tojás, ami az egyházi szimbolika szerint a sírjából feltámadó Krisztust jelképezi. A díszítése régiónként változhat, valahol egyszínű, mártott tojásokat festenek, míg másutt kézzel mintázott, cirádás tojásokkal lepik meg a locsolkodókat.

A húsvéti tojás díszítése régiónként változhat Forrás: Shutterstock

Bárány

A húsvéti bárány Jézust jelképezi, hiszen Krisztus áldozati bárányként halt kereszthalált az emberiség megváltásáért, a mai napig Isten bárányának nevezik egyházi körökben.

A húsvéti bárány Jézust jelképezi, hiszen Krisztus áldozati bárányként halt kereszthalált Forrás: Shutterstock

Húsvéti nyuszi

A nyuszi hagyománya Németországból ered, ahol a legenda szerint Ostarának, a germán istennőnek volt egy színes tojásokat tojó madara, amelyet a gyermekek szórakoztatása kedvéért nyúllá változtatott. Innen ered a nyuszi, amely fészket rak, és azt tojásokkal tölti meg. Ostara nevéből származtatják egyébként a húsvét angol, ill. német nevét Easter és Ostern.

Ostarának, a germán istennőnek volt egy színes tojásokat tojó madara, amelyet nyúllá változtatott Forrás: Josephine Wall/josephinewall.co.uk

Húsvéti ételek

A nagyböjt után a húsvét során az asztalok roskadásig telnek különféle füstölt húsokkal, amelyek közül talán a sonka a legnagyobb kedvenc. Emellett a tojás, a friss kalács és a különféle csokoládék sem maradhatnak ki a sorból. Ha még nincs meg a tökéletes recepted az ünnepre, akkor bátran készítsd el az egyiket az én kedvenceim közül:

Bárány narancsos almamázzal

Hozzávalók:

1 evőkanál Pödör Olívaolaj

1,5 kg báránycomb

5 darab fokhagyma

1 csomag friss rozmaring

1-2 szál friss kakukkfű

1,5 liter húslevesalaplé

150 ml vörösbor

2 csipet só + húsdörzsöléshez

bors ízlés szerint

100 g Pödör Alma Balsamico Mustár

1 darab narancs leve

110 g nyírfacukor

1/2 darab narancs, félkör alakú szeletekre vágva

szegfűszeg a narancs tűzdeléséhez

Bárány narancsos almamázzal Forrás: Marton Adrienn

Elkészítése:

A húst megtisztítjuk a faggyúmaradványtól, majd alaposan bedörzsöljük sóval, borssal. A serpenyőt felhevítjük, és beletesszük az olívaolajat. Ha forró az olaj, belehelyezzük a húst. Kérgesítjük mindkét oldalát. Lehetőség szerint öntöttvas serpenyőt használjuk, aminek a nyele is hőálló, hogy a bárányt ebben a serpenyőben tudjuk majd a sütőbe helyezni.

Ha aranybarnára kérgesedett a hús, akkor kivesszük pihentetni, amíg a serpenyőben a bárányhús megmaradt olaját rozmaringgal és a 2 db szeletelt fokhagymával fuzionáljuk. Majd felöntjük vörösborral, és hagyjuk, amíg az alkohol elpárolog.

Visszahelyezzük a 3 db, apró szeletekre vágott fokhagymával és rozmaringlevelekkel megtűzdelt húst a serpenyőbe, és felöntjük húslevesalaplével. Tegyünk bele friss kakukkfüvet.

Megvárjuk, amíg elkezd forrni, majd a serpenyő tetejével vagy alufóliával letakarjuk az edény tartalmát, és a sütőbe helyezzük. 170 fokon 2 óráig sütjük. Takarás nélkül 180 fokon még 30 percig, miközben meglocsoljuk, és ez alatt az idő alatt egyszer átfordítjuk a húst a másik oldalára, majd vissza. Kóstoljuk meg, és ha úgy érezzük, ízlés szerint még sózzuk, borsozzuk.

Mindeközben elkészítjük a narancsos-mustáros pácot. Egy meleg serpenyőben összekeverjük a barna cukrot az Alma Balsamico mustárral és a narancs levével. Addig forraljuk, ameddig méz állagú szószt kapunk. Nagyjából 7-8 percig.

Miután kivettük a bárányt a sütőből, bekenjük a narancsos-mustáros páccal, és megtűzdeljük a narancsszeletekkel és a szegfűszeggel. Takarás nélkül 180 fokon még 20 percig sütjük.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.