bizarr privát séf gasztronómia ételek Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A világ sokszínű hely, ahol a kultúrák, az emberek és persze az ételek változatossága kontinensenként is szembeötlő. Az extrém, meghökkentő fogások sok országban megtalálhatóak, így készítettem nektek egy szubjektív listát arról, hogy számomra melyek ezek közül a legérdekesebbek.

1. Sült aligátor

Hazánkban aligátort maximum az állatkertekben láthatunk, így nekünk egy egzotikus és különleges állatnak számít. Nem úgy, mint az USA-ban, ahol bizony ismert alapanyag a déli államokban. Fokozva a bizarrságot, egészben sütve, BBQ fogásként is felszolgálják. Az ízét leginkább a csirkééhez szokás hasonlítani, egy kis halas utóérzéssel.

Sült aligátor Forrás: Shutterstock

2. Kobra

Az ázsiai régióban sok fura dolgot esznek, a kobra számomra messzemenően az egyik legfurcsább. Vietnamban sok helyen találkozhat az ember ezzel a különleges étellel, ami leginkább kisütve készítenek el, de whiskys üvegben is láthatunk kígyót a piacokon. A kobra elkészítése nagy szakértelmet igényel, így gyakorlott, idősebb szakácsok dolgozzák fel, hogy a méreganyag tökéletesen eltűnjön az állat húsából.

3. Cseresznyevirág hús

Japánban a sakura niku, vagyis a cseresznyevirághús igazán egyedi fogásnak számít. Ez lényegében lóhús, aminek a színe élénkvöröses a magas hemoglobintartalmának köszönhetően. A japánok nyersen szolgálják fel, vékony szeletekre vágva, egy kis szójaszósszal tálalva.

4. Békacomb

Franciaországban a békacomb nagyon is gyakori fogásnak számít, de hazánkban is vannak olyan éttermek, ahol nyugodtan kérhetünk ebből az egyedi ételből. A béka ízét leginkább a csirkééhez szokták hasonlítani, míg az állaga a haléra emlékeztet. Panírba forgatva, kisütve, egy kis citromlével nyakon öntve szokták fogyasztani.

Sült békacomb Forrás: Shutterstock

5. Kenguru

A kengurufélék Ausztráliában őshonosak, ahol számos méretben és fajtában találkozhat velük az ember. Az országban nagyon sok él belőlük, és mivel szinte nincs is természetes ellenségük, túlszaporodnak. Ennek következtében egyre többen esznek kengurut, sőt jó ideje külföldre is exportálják a húsukat. A kenguru alacsony zsírtartalmú húsféle, sok proteinnel, így abszolút jó alternatívája a marhahúsnak. Leginkább steaket készítenek belőle, de a hamburger is népszerű fogás. Az íze a vadakéhoz hasonlítható, így hazánkban is egyre több étteremben van lehetőségünk kenguruhúst kérni.

Sült kenguru Forrás: Shutterstock

Ahány ház, annyi szokás. Azt hiszem, én inkább maradok a hagyományosabb fogásoknál, de ha készítek valami extrémet, akkor azt mindenképpen megosztom veletek is.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.