Íme, az idei év gasztrotrendjei

Forrás: Shutterstock -
fashion week privát séf gasztronómia mozgalom étel Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A gasztronómiai trendek szinte évente változnak és jelentős részben befolyásolják a helyi szokások is. Kicsit körülnéztem, hogy milyen jóslatokba bocsátkoztak az idei évre nézve a szakértők, és mik lesznek azok a trendek, amelyek meghatározzák az idei gasztrokultúrát.

1. Tudatos étkezés – tudatos élet

Az utóbbi években egyre többen kezdtek el odafigyelni arra, mit is esznek. Ennek egyik oka az, hogy az ételintolerancia – a különféle vizsgálatoknak hála – könnyebben kimutatható, így a megfelelő étkezéssel a panaszokat sokkal egyszerűbb orvosolni. A másik pedig, hogy a sok előre feldolgozott élelmiszerről bizony kiderült, hogy nem éppen a legjobb az emberi szervezetnek, így ez is a tudatos étkezés irányába terelt sokakat. 2019-re mindinkább jellemző lesz, hogy megnézzük, honnan is származik az alapanyag, és megpróbáljuk a legjobbat nyújtani a testünknek. Az egészséges életmód, úgy fest, még hangsúlyosabb lesz az előző évekhez képest.

Az egészséges életmód még hangsúlyosabb lesz az előző évekhez képest Forrás: Shutterstock

2. Zero waste mozgalom, csomagolás- és műanyagmentesség

A 2018-as évben szinte nem volt olyan hónap, hogy a klímaváltozás és az ezzel együtt járó tények ne lettek volna terítéken. Akik eddig homokba dugták a fejüket, azok számára is világossá vált, hogy a Földünket meg kell óvni. Már az is nagy lépés, ha a saját portánkon rendet teszünk, hiszen sok kicsi sokra megy. Idén még többen száműzik a műanyagot az életükből és a konyhájukból is. Sorra nyílnak világszerte a csomagolásmentes boltok, a plasztikszatyrok lassan tiltólistássá válnak a legtöbb országban. A zero waste, vagyis a hulladékmentesség mozgalma 2019-ben még több embert mozgat meg. A cél, hogy minél kevesebb szemetet termeljünk, és odafigyeljünk a környezetünkre. A legtöbben ételt vásárolunk, így ez a hullám a konyhánkra, a főzési szokásainkra is kiterjed. A friss, műanyagmentes alapanyagok kerülnek előtérbe, így ez is egy tudatosabb életszemlélet és étkezés felé irányítja az embereket.

3. Vegetáriánus, vegán életmód

Minden mindennel összefügg, így a tudatosság révén a vegetáriánus életmód is egyre elterjedtebb lesz világszerte. Hazánkban már tavaly is jóval több érdeklődőt vonzottak a növényi étkezést bemutató fesztiválok, éttermek, és ez idén sem változik. Egyfajta trenddé vált az egész, így a gasztronómia is ennek megfelelően alakul. Sokkal több étterem kínál már húsmentes fogásokat, sőt a vegán fine dining is megjelent. Az eddig húst preferálók is szívesen kísérleteznek már vegetáriánus fogásokkal a veganuary (vagyis a vegán január) mozgalomnak hála. Ez év januárjában több ismerősöm is a húsmentes étkezést választotta, lehet, hogy közülük valaki a mellett is marad. Mindenesetre a trendeknek hála a zöldség- és gyümölcsfogyasztás biztosan megnövekszik, ami egy szuper dolog.

Sokkal több étterem kínál már húsmentes fogásokat, sőt a vegán fine dining is megjelent Forrás: Marton Adrienn

4. A csúnya is finom

Ha már a zöldségeknél és a gyümölcsöknél tartunk, nem lehet szó nélkül elmenni amellett, hogy idén bizony nem a kinézet lesz a fontos. Valljuk be, mindannyian a szebb, fényesebb paradicsomot emeljük le a polcról, pedig a csúnyább, megütődött társa is ugyanolyan finom. Sok-sok élelmiszert dobnak ki azért, mert nem volt elég szép a vásárlóknak, így ez hatalmas pazarlás szerte a világon. 2019-ben trendi lesz csúnya, sérült zöldséget és gyümölcsöt venni, hiszen ezzel lecsökkenthetjük a feleslegesen kidobott ételek mennyiségét.

Mindent összevetve 2019 a tudatosság éve lesz, így a gasztrokultúra is ehhez igazodik majd.

A disznóvágás története a kezdetektől napjainkighttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20190117-a-disznovagas-tortenete-a-kezdetektol.htmlA disznóvágás, a disznótor a magyar kultúra szerves részét képezi már évszázadok óta. A téli időszakban szerte az országban hódolnak ennek a régi hagyománynak. A mondás szerint azért télen vágnak disznót, mert ilyenkor nem romlik el a hús, és nem savanyodik meg a menyasszony sem. Egy igazi vidéki disznóvágás kemény munka, és az egész család kiveszi belőle a részét. Privát séfOrigoDiétás tippek Marton Adritólhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20190109-dietas-receptotletek-marton-adrienntol.htmlAz ünnepek alatt a legtöbben engedtünk az ételek csábításának. Ezzel szerintem nincs is semmi probléma, hiszen az együtt töltött idő és a finom ebédek, vacsorák szerves részei a kultúránknak. Éppen ezért az évkezdéskor jólesik kicsit visszavenni a dolgokból, és könnyedebb, a gyomrunknak kímélőbb fogásokat fogyasztani. Hoztam nektek pár tippet és receptet, hogy a megterhelő ünnepi időszak után újult erővel vághassatok bele a 2019-es évbe. Privát séfOrigoEilat gasztronómiája igazi kincsesbányahttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20190109-az-izraeli-eilatba-latogatott-marton-adrienn-es-ferje-edvin-marton-megismertek-a-gasztronomiajat.htmlSosem töltöttük még meleg helyen a szilvesztert, ezért úgy döntöttünk, idén változtatunk és egy igazi, nyári országban búcsúztatjuk az évet. Egy olyan helyre repültünk, ami nincs túl messze, meseszép és természetesen a gasztronómiai kalandozásainknak tökéletes színtere lehet. Így esett a választásunk Izraelre, egészen pontosan Eilat városára. Privát séfOrigoMarton Adri a borok világárólhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20181113-marton-adri-a-borok-vilagarol-zsuritag-volt-egy-tallyai-versenyen.htmlOktóber közepén Tállyára, a tokaji borvidék egyik híres helyszínére látogathattam el, ahol a Magyar Bor Ünnepének keretein belül egy igazán érdekes és hangulatos eseményen vehettem részt. Privát séfOrigoMarton Adri: „Titkos kapcsolatom az orosz gasztronómiával”http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20181113-marton-adrienn-az-orosz-konyharol.htmlAz orosz gasztronómia nagy kedvencem! Nem csoda. A férjem, bár Ukrajnában született, 5 éves korától Moszkvában nevelkedett, így az orosz gasztronómia meghatározó szerepet töltött be már gyerekkorától kezdve az életében. Ahogy megismertem Edvint, az én mindennapjaimba is szép lassan „beosontak” ezek a különleges ételek, amelyeknek végérvényesen a rajongója lettem. Privát séfOrigoReggelik a világ különböző pontjainhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20181017-reggelik-a-vilag-kulonbozo-pontjan.htmlSokan úgy tartják, hogy a reggeli a nap legfontosabb étkezése. Én is ezeket az elveket vallom, éppen ezért igyekszem egészséges és változatos finomságokat készíteni a családomnak. Szeretek kísérletezni, új recepteket kipróbálni, így körbenéztem a világ más tájain, hogyan is kezdik a napot az emberek. Van, ahol teljesen hétköznapi, míg másutt egészen szokatlan és érdekes ételek kerülnek az asztalra. Na lássuk, hogyan reggeliznek a különböző országokban! Privát séfOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.