Marton Adrienn: ilyen egy igazi hagyományos karácsonyi menüsor

karácsony menü Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tökéletes karácsonyi menü szerintem mindenkinek mást jelent, de azért itthon is megvannak azok a hagyományok vagy éppen aktuális trendek, amelyek alapján összeállítjuk az ünnepi asztal ételeit. Készítettem nektek egy listát arról, szerintem melyek a legtrendibb karácsonyi fogások, és hoztam is pár különleges receptet, amiből inspirálódhattok az ünnepekkor.

Kezdjük a levesekkel. Számomra halászlé nélkül elképzelhetetlen az ünnepi asztal, így a jól bevált receptemet idén is elkészítem a családom legnagyobb örömére. Mostanság azonban egyre divatosabb valami különleges levessel is előrukkolni. A céklás, a gesztenyés vagy éppen a narancsos krémlevesek is felbukkannak már az ünnepi menük sorában, hiszen az alapanyagok és a fűszerek is abszolút visszaadják a karácsony meleg és szeretetteljes hangulatát.

A főételek tekintetében a hagyományosnak számító hal, kacsa vagy éppen egy szaftos töltött káposzta a legelterjedtebb fogások itthon, és bizony mindenkinek megvan a féltve őrzött receptje ezekhez az ételekhez.

A tradicionális fogások mellett én rendhagyó módon bárányt is szoktam készíteni ilyenkor, az ünnepi jellegét a narancsos-almás máz adja meg. A családom egyik kedvence lett az évek során, így mostanra a szokásos menü nélkülözhetetlen részévé vált.

Narancsos-almás bárány Forrás: Marton Adrienn

A köretek szerintem a legváltozatosabban elkészíthető részei az ünnepi ételeknek. Lehetnek könnyedek, laktatóak, fűszeresek, krémesek vagy éppen ropogósak. A legnépszerűbbek persze a krumpliból készült variációk, de a rizsből vagy éppen zöldségekből készített fogások is egyre elterjedtebbek. Nálunk is a burgonya az abszolút befutó, ám egyik évben kísérletezésképpen sütőben sült édesköményt sütöttem parmezánforgáccsal a kacsa mellé.

Azóta több barátunk is elkészítette a receptet, és beiktatta a karácsonyi menübe, hiszen az ízvilága kifejezetten ünnepi jellegű, és szuperül passzol a legtöbb húsétel mellé.

A desszert az, aminek tényleg csak a fantáziánk szabhat határt. Karácsonykor mindenkinél előkerül a nagyi féltve őrzött receptkönyve, amiből a majd 100 éves süteményreceptek sem hiányozhatnak. Kislányként gyakran sütöttem együtt a nagymamámmal, így a desszertkészítés fortélyait tőle tanultam el. Az egyik kedvencem a zserbó volt, amit viszont egy kicsit újragondoltam, és egészségesebb változatban készítettem el, kreatív tálalással. Így születtek meg a rénszarvaszserbók, amit a fiaim egyszerűen imádnak.

Rénszarvaszserbók Forrás: Marton Adrienn

Nagy kérdés szokott lenni nálunk, hogy milyen ünnepi reggelit készítsek karácsonykor, ugyanis szeretem, ha az ebéden és vacsorán kívül a napkezdő étkezés is különleges. Sütöttem már kalácsot, banánkenyeret is, de idén úgy gondoltam, a cukkinis kenyér krémsajtbonbonnal lesz a legjobb választás. A cukkinitől a tésztának nagyon könnyed és zamatos állaga lesz, a krémsajtos bonbonok pedig nemcsak szuperül mutatnak az asztalon, de nagyon finomak is. Az előző napi nagy lakomázás után pedig pont egy ilyen könnyű reggeli az, amire szerintem a leginkább vágyunk.

Krémsajtos bonbonok Forrás: Marton Adrienn

Recept: Sütőben sült édeskömény parmezánforgáccsal

Hozzávalók:

4 evőkanál szőlőmagolaj + kikenni a tepsit

1 gerezd fokhagyma vékony szeletekre vágva

2 darab közepes méretű édesköménygumó 0,7-1 cm-es karikákra vágva, és a torzsáját ék alakban kivágva

1 teáskanál só

1 teáskanál reszelt citrom héja

4 evőkanál gránátalmamag

50 g reszelt parmezán sajt

1 kis ág rozmaring

bors

Sült édeskömény parmezánforgáccsal Forrás: Marton Adrienn

Elkészítése:

1. Melegítsük elő a sütőt 190 fokra. Olajozzuk ki a sütőtál belsejét, majd helyezzük az édeskömény-karikákat egymás után, úgy, hogy megtöltsük a tál alját.

2. Szórjuk meg sóval, borssal, fokhagymával, citromhéjjal, parmezánnal. Locsoljuk meg szőlőmagolajjal.

3. Tegyünk a tetejére 2,5 ek. gránátalmamagot és 1 szál rozmaringágat. Süssük addig, míg az édeskömény megpuhul, és aranybarna színe lesz a tetejének. Amikor tálaljuk, az édeskömény felvágott, zöld levelét és a megmaradt (1,5 ek. gránátalmamagot) szórjuk a kész ételre. Takarás nélkül süssük nagyjából 45 percig.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.