Edvin Marton Málta gasztronómia Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Tavaly már volt szerencsém elutazni a mesés Máltára, ahol egy híres helyi szakáccsal főzhettem együtt. Idén újra eljutottam erre a különleges szigetre, ám ezúttal Edvint kísértük el a koncertjére a fiaimmal együtt. Természetesen idén sem maradt ki a kulináris kalandozás, így a szabadidőnkben bátran vetettük bele magunkat a máltai gasztronómia világába.

A helyi konyha igazi multikulturális egyveleg, amit a sziget lakói és a Máltát évszázadokon át elfoglaló hódítók közötti kapcsolat formált. Ennek hála egy igazi vegyes házasság: az ételek sokszínűsége és leginkább a mediterrán konyha elemei lelhetőek fel benne.

Általánosságban nagyon sok halat, zöldségeket, illetve zöldfűszert fogyasztanak, és az édes, érett gyümölcsök is a konyhájuk fontos alapanyagai. Emellett a tradicionális ételek is fellelhetőek a helyi gasztrokultúrában. Az egyik nagy kedvencem - amiért már megérte visszatérni erre a csodás szigetre - az a zeppoli, ami a profiterolhoz hasonló desszertkülönlegesség. Ez egy égetett tészta, ami ebben az esetben nem sütőben sütnek meg, hanem olajban rántják ki.

Házi ricottával töltött zeppoli Forrás: Marton Adrienn

A tölteléket pedig házi ricottával, csokoládéval és citromhéjjal teszik izgalmasabbá, végül pedig mézzel és fahéjjal édesítik. Elképesztően finom, már otthon is több alkalommal elkészítettem a családomnak, és mindig hatalmas sikert arattam vele.

Edvin kedvence a töltött tintahal, amit a legtöbb máltai étteremben megtalálhat az odautazó. A megtisztított tintahalba egy rizses, mazsolás, petrezselymes töltelék kerül, majd az egészet egy fokhagymás-paradicsomos szószban főzik ki. Ez a finomság nemcsak a helyiek körében közkedvelt, hanem az ott élő magyarok is szívesen fogyasztják. Velük volt egy kis időm beszélgetni, így kicsit jobban megismerhettem a máltaiak kultúráját, szokásait.

Töltött tintahal Forrás: Marton Adrienn

A máltaiak közössége viszonylag zártnak mondható, hiszen amellett, hogy nagyon barátságosak, segítőkészek és tökéletesen beszélnek angolul, szeretik a saját nyelvüket használni egymás között és nagyon összetartanak, hagyományőrzőek.

Szerettünk volna kicsit belekóstolni a valódi máltai életérzésbe, ezért meglátogattunk egy igazi, helyi éttermet is, ami inkább az itteniek törzshelye. A fiaim rántott kalamárit ettek, míg én egy tenger gyümölcseivel gazdagon megszórt spagettit, Edvin pedig grillezett sügért. Nagyon jó volt a hangulat, az ételek, szuperül éreztük magunkat mindannyian.

Tenger gyümölcseivel megszórt spagetti Forrás: Marton Adrienn

Málta egy magával ragadó aprócska sziget, mégis turisztikai és gasztronómiai szempontból változatos és igazán kedvelt úti cél. Jó érzés volt újra együtt lenni, kicsit feltöltődni és egy újabb gasztrokalandozást tenni ezen a varázslatos helyen. Jövőre ismét ellátogatunk ide, mert Málta számunkra megunhatatlan és csupa-csupa pozitív energiával bír.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.