Top 10 konyhai kellék, ami nélkül nem élet az élet

kellék konyha Marton Adrienn
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Minden hobbiszakácsnak megvan a saját konyhai felszerelése, ami könnyebbé teszi azéletét és a főzést. Vannak, akik esküsznek egy halom hasznos kütyüre, és vannak,akik azt vallják, hogy az alapfelszerelésen kívül minden más csak feleslegespénzkidobás. Viszont mi az alapfelszerelés, és mi az, amire egy kezdő konyhatündérnek vagyvalakinek, aki először költözik saját lakásba mindenképpen szüksége van?

10. Lábasok

Nem kell 10-darabos készletet venni, bőven elég kettő: egy nagyobb, többszemélyes tészta- és levesfőzésre és egy kisebb szószoknak és egyéb „kisebb műveletek" számára. Én személy szerint szeretem, ha van egy harmadik tartalék is, de ez egyáltalán nem létfontosságú.

Két lábasra feltétlenül szükség van a konyhában Forrás: Marton Adrienn

9. Tapadásmentes serpenyő - igazi életmentő

Rántotta és palacsintakészítésre, párolás, pirítás: igazi sokoldalú eszköz. Ebből is érdemes kettőt beszerezni, egy simát és kicsit magasabb peremmel. Nem árt, ha fedő is jár hozzá. Szerencsére egy jó minőségű serpenyőért már nem kell kifosztanunk a pénztárcánkat.

8. Jó minőségű tepsi

Sokféle ételt el lehet benne készíteni. Gondolok itt pizzára, süteményekre és zöldségekre. Érdemes mellé egy tapadásmentes szilikon sütőpapírt is beszerezni, ez nagyban megkönnyíti a mosogatást és megakadályozza, hogy a tepsi beszívja az ízeket. Én szeretem, ha van legalább két különböző méretű, de egyetlen nagy, jó minőségű is tökéletesen megfelel a célnak.

7. Fakanálkészlet

Minden konyhatündér legjobb barátja. Igazából itt nincs szabály, mekkora és mennyi ajánlott, csak nyugodtan szerezzen be mindenki annyit, amennyit szeretne, úgyis hasznát fogja venni. Fontos azonban, hogy használat után rögtön mossuk el és szárítsuk meg, hogy ne szívja be az ételek ízét és ne károsodjon. Ha valaki nincs kibékülve a fával, beszerezhet szilikont is, melynek egyszerűbb a tisztítása.

A fakanál minden konyhatündér legjobb barátja Forrás: Marton Adrienn

6. Szűrő

Érdemes egy nagyobb lyukút és egy szitásabbat is beszerezni. Előbbi tészta- és krumpliszűrésre utóbbi szószok és krémlevesek még krémesebbé tételére lehet hasznos. Érdemes rozsdamenteset beszerezni, hogy tovább tudjuk használni. A nagyobb lyukút a nagyméretű fazék fölé helyezve zöldségek párolására is használhatjuk.

5. Zöldséghámozó

Bár nagyon sokan probléma nélkül tudnak hámozni egy kisebb méretű késsel, rengeteg időt és energiát spórolhatunk meg egy zöldséghámozóval. Arról pedig nem is beszélve, hogy véleményem szerint sokkal biztonságosabb megoldás és kisebb a sérülés esélye.

4. Mérőeszközök

Sokkal pontosabb eredményeket kapunk, ha beszerzünk mérőkanalakat és csészéket, és kialakításuk miatt kevesebb rendetlenséget is okoznak. Én nem tudom elképzelni a sütést-főzést ezen kis hasznos eszközök nélkül, ugyanis jobb eredményt biztosítanak, mint a "tradicionális" kanalak használata.

Mérőkanalakkal és edényekkel sokkal pontosabb eredményeket kapunk Forrás: Shutterstock

3. Szilikon spatula: higiénikus és sokoldalú

Használhatjuk sütéshez és főzéshez is. Érdemes hőálló szilikont beszerezni, nehogy megolvadjon használat során. Mikor Los Angelesben éltem, az egyik Whole Foodsban találtam olyan spatulát, amire
az volt írva: Christmas calories do not count (A karácsonyi kalóriák nem
számítanak). Azóta ez lett az egyik legkedvesebb eszközöm, és bármelyik főzőműsorban vagyok, ez a spatula jön velem.

2. Vágódeszka

Érdemes nagyméretűt választani. Bár egy kisebb vágódeszka helytakarékosabbnak tűnhet, hosszú távon jobban megéri egy nagyobb. Érdemes műanyagot beszerezni, ugyanis egyszerűbb és könnyebb a tiszítása és fertőtlenítése, valamint érdemes kettőt tartani otthon: egyet a nyers húsnak és
egyet minden más számára.

1. Egy jó késkészlet

Ég és föld a különbség, ha jó készlettel dolgozunk. Leegyszerűsíti a munkafolyamatokat. Egy jó 20 cm-es élű szakácskés, egy jó minőségű kenyérvágó kés (nem csak kenyér szeletelésére lehet ám használni, sőt, sokkal hasznosabb, ha puha zöldségekkel és gyümölcsökkel van dolgunk, például érett paradicsom) és egy kisebb, hámozó kés. Az elszántabbak ezenkívül mást is beszerezhetnek, de ez számomra a „szentháromság". Az én séfkésem egy olyan személyes tárgy, amit nagyon megszerettem és nagyon vigyázok rá... Vagy talán ő vigyáz rám.

Természetesen a fent felsoroltakon kívül még lehetőségek egész tárháza áll előttünk és csak rajtunk áll, milyen plusz "kütyüket" szerzünk be (sokan például nem tudnak robotgép és egyéb hasznos "segéd" nélkül élni). A fenti lista viszont biztosan megkönnyíti a sütés-főzést, és igazi hű társunkká fognak válni ezek az eszközök a konyhában.

Magyar ízek Marton Adrienntőlhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180802-marton-adri-magyar-izekrol-tipikus-magyar-etelekrol.htmlA magyar konyha nagyon sok olyan étellel kecsegtet, aminek egyszerűen nem lehet ellenállni. Privát séfOrigoIgazgyöngy Capri szigeténhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180802-marton-adrienn-capri-szigeten-jart.htmlOlaszországot nem lehet megunni! Mindig az az érzésem, amikor hazatérek innen, hogy bizony még nem láttam mindent. Ez az oka annak, hogy ha bármikor visszamegyek, az olasz ''csizma'' mindig valami újjal kecsegtet. Privát séfOrigoLuxushajóra szállt Marton Adri http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180628-luxushajora-szallt-marton-adri-es-ferje-edvin-marton-hegedumuvesz.htmlA férjemmel nemrég repülőre szálltunk, és meg sem álltunk az Egyesült Királyságig. Southhamptonban egy óceánjáró hajó várt ránk, hogy a La Manche csatornán utazva áldozzunk a „hajós gasztronómia” oltárán. A hajó különlegessége, hogy idén töltötte be 10. életévét, és ennek apropóján megajándékozták egy igazán fantasztikus új, modern külsővel és belsővel. Aki utazott már hajóval, tudja, hogy általában ezeknek a csodáknak egy különleges nevet is adnak. A mi „úszó városunk” az Independence of the Seas névre hallgatott. Privát séfOrigoNápoly ízei közelebbrőlhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180529-marton-adrienn-del-olaszorszagban-napolyban-jart.htmlBiztos vagyok benne, hogy mindenkiben él egyfajta elképzelés az olasz ételekről. Sok helyen jártam már én is Olaszországban, de mégis úgy éreztem, hogy nem fedeztem fel még mindent. A kíváncsiság ezúttal Nápolyba kalauzolt azért, hogy rátaláljak a helyi finomságokra. Privát séfOrigoMarton Adrienn: Íme, az ország egyik legjobb éttermehttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180502-marton-adrienn-pecset-es-harkanyt-osszekoto-uton-talalhato-etteremben-jart.htmlNem titok, hogy ugyan Budapesten élek és a munkám is ide köt, de a mai napig szívesen utazom haza Pécsre a szüleimhez és nagy örömmel kutatom fel az ország gasztrogyöngyszemeit a térségben. Legutóbbi látogatásom során egy Pécset Harkánnyal összekötő úton található csárdában jártam, ahol igazi hagyományőrző, mégis világszínvonalú ételeket kóstoltam. Privát séfOrigoMagyar Ízek Tavaszi Vásárahttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180320-magyar-izek-tavaszi-vasaran-jart-marton-adrienn.htmlA korábbi évekhez hasonlóan, idén tavasszal is megrendezésre került a Magyar Ízek Tavaszi Vására, amin nagy örömömre én is részt vettem. Idén nem mint látogató, hanem mint gasztroműsorvezető. Az esemény fő alapanyagából, a sertéshúsból egy szuper finom fogást készítettem a nagyközönség számára. Privát séfOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.