Top 5 magyar étel, külföldi szemmel

Forrás: Marton Adrienn -
magyar külföldiek gasztronómia étel
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Mint minden nemzetnek, a magyaroknak is vannak olyan ételei, amik világhírnévnek örvendenek. Amikor Olaszországba látogatunk, pizzát vagy spagettit rendelünk az éttermekben, Japánban a sushi a jellegzetesség, a franciáknál a csiga vagy a croissant, az oroszoknál a blini vagy éppen a borscs, Amerikában a hamburger, a norvégoknál pedig a különféle halakból készült ételek. De mi a helyzet a magyarokkal?

Ha a magyar gasztronómia kerül szóba külföldi barátainknál, egytől-egyig mindenki a gulyáslevest említi, amit nagyon sokféleképpen, már-már néha pörköltszerű sűrűséggel készítenek sok helyen. Nekem nincs olyan külföldi ismerősöm, aki kóstolta volna és ne szeretné ezt a híres nemzeti ételünket, amit eredetileg marhapásztorok készítettek.

Gulyásleves Forrás: Marton Adrienn

Őszintén megmondom, ha külföldi ismerősöket várok vendégségbe, én is mindig főzök ilyen levest, hiszen tudom, hogy számítanak rá, hogy ezzel fogadom őket.

Másik híres ételünk a körözött, ami tökéletes vendégváró. A külföldiek szerint ez a magyar humusz. Na, a humuszhoz maximum annyi köze van, hogy kenni lehet. Múltkor pont mondták nekem, hogy nagyon érdekesnek tartják, hogy a pirospaprikát, mint fő magyar fűszerünket, szinte bármibe képesek vagyunk belecsempészni és mégis minden egyes étel ennek ellenére újat mutat nekik.
Nem tévedtek, hiszen mind például a paprikás csirke, paprikás krumpli, a halászlé, a körözött is tartalmaz pirospaprikát és gyakorlatilag majdnem minden, ami magyar. Le is vonták a tanulságot:

És ez így is van jól.

Lángos Forrás: Marton Adrienn

Nekem is van ám személyes kedvencem, ami szintén előkelő helyet kap a top magyar ételek ranglistán. Ez a lángos. Na ugyan pirospaprika nincsen benne (bár lehetne), de rajta annál több reszelt sajt, fokhagyma és tejföl van. Emlékszem amikor Amerikában éltünk a családommal, ellátogattunk Mexikóba és a legnagyobb meglepetésemre találkoztam lángos árussal.

A sok paprikával, paradicsommal készülő lecsó ugyan ratatouille néven a franciáknál is népszerű, de mégis a magyarokat illeti az elismerés érte. Ez a fogás is a hagyományokhoz hűen bográcsban készül, ami elképesztően hangulatos.

Lecsó Forrás: Marton Adrienn

Igazi kuriózumnak számít nálunk a szaloncukor, amire a külföldiek mindig érdekes szemmel tekintenek, de annál jobban szeretik. ,,Apró bonbon-ok egy fán?! „ Néztek ránk furcsa szemmel tavaly a barátaink az ünnepi látogatásuk során. Aztán rájöttek, hogy mennyire klassz dolog nem megszokott módon a fáról csipegetni a desszertet, a nap bármely időszakában és nem az angol pudingot eszegetni az asztalnál. Ma már nagyon sok ízváltozata létezik a szaloncukornak, marcipános-gyümölcsös kombinációk, mákos, mézeskalácsos, zselés..stb. Hát igen.. kreatív nemzet a miénk. Egy azonban biztos, ezek nélkül az ételek nélkül nem létezik a magyar konyha és ez így is van jól.

Szaloncukor Forrás: Marton Adrienn
Luxushajóra szállt Marton Adri http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180628-luxushajora-szallt-marton-adri-es-ferje-edvin-marton-hegedumuvesz.htmlA férjemmel nemrég repülőre szálltunk, és meg sem álltunk az Egyesült Királyságig. Southhamptonban egy óceánjáró hajó várt ránk, hogy a La Manche csatornán utazva áldozzunk a „hajós gasztronómia” oltárán. A hajó különlegessége, hogy idén töltötte be 10. életévét, és ennek apropóján megajándékozták egy igazán fantasztikus új, modern külsővel és belsővel. Aki utazott már hajóval, tudja, hogy általában ezeknek a csodáknak egy különleges nevet is adnak. A mi „úszó városunk” az Independence of the Seas névre hallgatott. Privát séfOrigoNápoly ízei közelebbrőlhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180529-marton-adrienn-del-olaszorszagban-napolyban-jart.htmlBiztos vagyok benne, hogy mindenkiben él egyfajta elképzelés az olasz ételekről. Sok helyen jártam már én is Olaszországban, de mégis úgy éreztem, hogy nem fedeztem fel még mindent. A kíváncsiság ezúttal Nápolyba kalauzolt azért, hogy rátaláljak a helyi finomságokra. Privát séfOrigoGourmet fesztivál 2018http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180531-a-gourmet-fesztival-marton-adrienn-szemevel.htmlIsmét bebizonyosodott, hogy a jó ételek összehozzák az embereket, ugyanis idén a pünkösdi héten újra dübörgött a Gourmet Fesztivál, ahol nagyon sok volt az érdeklődő. Harmadjára járok a rendezvényen és azon kívül, hogy élveztem a gasztronómiai újdonságokat és rengeteg ismerőssel találkoztam, workshopot is tartottam. Privát séfOrigoMarton Adrienn: Íme, az ország egyik legjobb éttermehttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180502-marton-adrienn-pecset-es-harkanyt-osszekoto-uton-talalhato-etteremben-jart.htmlNem titok, hogy ugyan Budapesten élek és a munkám is ide köt, de a mai napig szívesen utazom haza Pécsre a szüleimhez és nagy örömmel kutatom fel az ország gasztrogyöngyszemeit a térségben. Legutóbbi látogatásom során egy Pécset Harkánnyal összekötő úton található csárdában jártam, ahol igazi hagyományőrző, mégis világszínvonalú ételeket kóstoltam. Privát séfOrigoGasztrokalandozás és borkóstolás Mádon http://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180322-marton-adrienn-madon-jart-csaladjaval.htmlNégynapos hosszú hétvége: a családomra jellemző, ha épp nem külföldre utazunk, akkor Magyarország szebbnél szebb rejtekhelyeit, ékszerdobozait kutatjuk fel. Ezúttal az a bizonyos ékszerdoboz, a Tokaji hegyvidék részeként, Mádon volt elrejtve. Privát séfOrigoGasztroszerelem Bangkokbanhttp://www.life.hu/sztarszerzok/privat-sef/20180220-marton-adrienn-bangkoki-gasztrokalandjai.htmlImádok utazni, új kultúrákat felfedezni, de leginkább kulináris élményeket gyűjteni. Ezt pedig Ázsiában nagyon lehet. Legyen szó egy elegáns étteremről, vagy egy egyszerű utcai árusról, az ételek frissek, színesek és különlegesek. Legutóbb újra Thaiföldet választottuk úti célunkként a férjemmel, aminek első állomása Bangkok volt. Privát séfOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.