Lakatos Levente: "A fiatal férfi imádja a tapasztalt nőt az ágyban"

Fotó: Margitay Klára/Life.hu -
fiatal párkapcsolat szex tapasztalat idős szerelem író Lakatos Levente
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Akad egy szingli nőismerősöm, aki bár a negyvenes évei elejét tapossa, mégis előszeretettel ismerkedik huszonéves fiúkkal. Mert a kölykös arc, a sportos test és a "bababőr" – úgy összességében a fiatalság – indítja be. Hozzá kell tennem, hogy a vonzalom általában kölcsönös, a nálánál fiatalabb férfiak is keresik a kegyeit, aztán egy idő után mégis angolosan távoznak. Miért történhet így? Pontosabban: miért mindig így történik?

Több alkalommal – az olvasóim forszírozására is – felmerült már, hogy írjak azokról a viszonyokról, amelyekben érettebb nők és náluk fiatalabb – éretlenebb? – férfiak keresik egymásban a boldogságot. Kifejezetten érdekes és legalább annyira kényes téma, hiszen miközben társadalmilag az már-már elfogadott jelenség, hogy a korosabb urak náluk jóval fiatalabb nőkért rúgnak fel házasságokat, ha ez ne adja az ég fordítva történik, a közvélemény azonnal megbélyegez. Igaz, az idősebb férfiakkal összegabalyodó nőket is rendszerint megszólják, kevesen hiszik el róluk, hogy a szerelem hajtotta őket a párjuk karjába. Megállapítható tehát, hogy míg a férfiak minden, "nagyobb korkülönbséges" kapcsolatban büszkén feszíthetnek, a nők egyik változatból sem jöhetnek ki teljesen makulátlanul. Ez kétség kívül igazságtalan.

Lakatos Levente Fotó: Margitay Klára/Life.hu

Térjünk vissza az origótémához, az érettebb nő, éretlenebb férfi felálláshoz

Gyerekkoromban, faluhelyen úgy tartották, az ideális korkonstrukció az, ha a férfi (legalább) három évvel idősebb a nőnél. Az indokolás: a lányok minden tekintetben korábban érnek, a fiúk csak akkor lehetnek egyenrangú partnerek, ha tapasztalt rókák. Ez a hozzáállás egyébként végigkísér az életemen, plusz hozzáadódik a belém nevelt, idősebb nők iránti tisztelet.

Talán ezért sem néztem soha pajkos gondolatokkal a tanárnőimre, bár való igaz, az általánosban felettem járó ikerlányokról kamaszfejjel akadt egy-két arcpirító álmom...

Tisztában vagyok azzal, hogy sok férfitársamat izgatja, ha idősebb nővel kavarodhat össze. Királynak érzik magukat tőle, megdobja az egójukat, de – egy kis önvallomás következik – magam részéről egészen egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy nálamnál idősebb legyen a párom. Biztosan a saját korlátoltságom és valamiféle rossz berögződés eredménye, de szeretek a magánéletemben a partneremmel egyenrangú félként működni. Persze egyáltalán nem biztos, hogy egy korban idősebb ember mondjuk bölcsebb nálam, ebben az esetben viszont nehezen születik meg bennem a büszkeség érzete. De aztán lehet, hogy csak kevésnek érzem magamat, nincsen önbizalmam egy idősebb partnerhez, ki tudja...

"Szeretek a magánéletemben a partneremmel egyenrangú félként működni" Fotó: Margitay Klára/Life.hu

Mindezek ellenére szeretném leszögezni, hogy semmi problémám nincs azzal, ha két, korosztályukat tekintve eltérő – persze minden tekintetben érett – ember vonzalmat érez egymás iránt. Hajrá, vágjanak bele, csinálják! Ha az adott kapcsolat esetleg nem működik, legalább okulnak belőle a felek. Vagyis jobb esetben okulnak. Az viszont komolyan felidegesít, ha az elbaltázott viszonyokból nem tanulunk. Ahelyett, hogy megkeresnénk a probléma eredőjét, újra és újra beleugrunk ugyanabba a pöcegödörbe. Mintha nem gőzölögne benne ugyanaz a szar.

Előszeretettel bontom két részre a párkapcsolatok magját – szexuális vonzalomra és lelki kötődésre

Sajnos kifejezetten idealisztikus elképzelés, hogy mindkét félnél mindkét elem tökéletesen működjön, pláne fiatal korban. Férfiként például igencsak gyakran keverjük össze a szexuális vágyat az érzelmeinkkel: ha valakivel jó az ágyban, ahhoz kötődni kezdünk, csak nem úgy, ahogy azt a másik (el)várja... És eljutottam azokhoz a fránya elvárásokhoz... Alapvető párkapcsolati probléma, hogy a női elváráshalomnak a férfi általában nehezen, vagy éppen sehogy nem tud megfelelni. Hát, még akkor, ha a nő tapasztaltabb... Olyan elvárásokkal élhet, amiknek a fiatal fiú éppen az éretlensége miatt nem tud eleget tenni. Tipikusan ilyen például a szórakozás visszafogása vagy az empátiával kapcsolatos kérdéskörök. Ezeknek huszonéves srácként akkor is nehéz megfelelni, ha valójában életnormák.

Sőt, a finom kérések is könnyen követelésként csapódhatnak le a férfiben, aki ezért eliszkol. A megfeleléstől való zsigeri irtózás az idő múlásával valamelyest puhul, jobb esetben a férfin csiszolnak az évek – és olyan elvárásai születnek, amit a nő tud nehezebben teljesíteni...

"Alapvető párkapcsolati probléma, hogy a női elváráshalomnak a férfi általában nehezen, vagy éppen sehogy nem tud megfelelni" Fotó: Margitay Klára/Life.hu

A helyzet tehát adott

A fiatal férfi imádja a tapasztalt nőt az ágyban, azon kívül azonban olyan – kimondott vagy kimondatlan - elvárásokkal szembesülhet, amiket éppen a tapasztalatlansága miatt csak nehezen tud teljesíteni. Ha pedig kötelességnek érzi a számára egzotikus kalandnak kínálkozó viszonyt, messze fut. Összegezve: meglátásom szerint szexuálisan tökéletesen működhet az érettebb nő-fiatalabb férfi felállás, párkapcsolatként azonban szerintem halálra ítélt dolog. Ha ideig-óráig működik is a dolog, előbb-utóbb felszínre kerülnek a korosztályos ellentétek. Például az, hogy ami a fiatalabb férfinak újdonság, a tapasztalt nő már átélhette, nem lehet meg a világfelfedezés közös öröme, ami pedig kifejezetten fontos eleme a párkapcsolatoknak.

Persze való igaz, a korukat tekintve összeillő embereknél is bőven akadnak gikszerlehetőségek...

Amondó vagyok, hogy ha az érettebb nő azért kacsintgat nálánál évekkel fiatalabb férfiak felé, mert szexuálisan kalandozna kicsit, hát tegye, élvezze ki minden percét. Biztosan sokat lendít az önbizalmon. Bár az igazat megvallva a bók is elég önbizalomépítő lehet, nem igaz?! Flört még soha nem okozott például kihasználtságérzetet. Persze értem én, a nőknek is joguk kiélni a vágyaikat! De csak óvatosan, mert a könnyed kis liezon gyorsan lélekszaggató szenvedéssé válhat! Ahogy történik például a Szigor regénysorozatom egyik szereplője, Erika estében is. Az asszony egy félresikerült házassága után ismerkedik meg a nálánál évekkel fiatalabb Igorral. A szex tökéletes, az ő önbizalmát pedig kifejezetten legyezi, hogy egy jóképű és sikeres fiatal férfit szerezett magának. A lelki kötődés – szerelem? – azonban annak ellenére is kialakul nála, hogy a páros leszögezte, a kapcsolatuk kizárólag szexalapú. Az Erikánál elcsitíthatatlan vonzalom A pillangók ébredése című kötetemre már kifejezetten kínos, önmagát megalázó szituációkba torkollik. Ezeket a pillanatokat érdemes előre látni és tudatosan elkerülni.

"Flört még soha nem okozott például kihasználtságérzetet" Fotó: Margitay Klára/Life.hu

Az íróról

Lakatos Levente kétszeres Aranykönyv-díjas szerző. Háromszor választották az év írójának. 2015-ben a Glamour magazin olvasói az ország legsármosabb férfijának választották. Modern romantikus regényeinek szereplői a csóknál ugyan gyakran tovább mennek, műfajába mégsem nevezhető erotikusnak. A szerelmi szálak közé általában krimi, illetve thriller elemek sző.

Utolsó "apróság", amiről a témát tekintve szót ejteni szeretnék, a felvállalhatóság kérdésköre. Arról már írtam, hogy tapasztalataim szerint a nőnek mindig nehezebb felvállalni a nagy korkülönbséges kapcsolatokat, de hosszútávon ezzel a férfi sincsen másképp.

A fiatal férfi nagy király, ha sikerül egy idősebb nőt becserkésznie, de ez a "vadászat" csak a szórakozásról szól. Amint a kapcsolat túl hosszan tart, esetleg komolyra fordul, a haverok egonövelő hátba veregetését átveszik az ugrató megjegyzések. És hát senki sem szereti, legfeljebb eltűri, ha zrikálják – ha a fiú nem egy idősebb nő oldalán képzeli a jövőjét, angolosan távozik. Persze ott a lehetőség, hogy a srác szerelembe esik, az érzelmek felülírják a társadalmi elvárásokat és teljes a boldogság. Semmi nem lehetetlen!

Végül, de nem utolsó sorban szeretném leszögezni, hogy az adott témában leírt összes gondolatom a saját szuverén véleményem, nem kívánom követendő szabályként sulykolni. Illetve bármelyik mondatommal bátran vitába lehet szállni a kommenteknél – figyelni fogom!

Lakatos Levente: "Az összes férfi hűtlen? Avagy előzd meg, hogy megcsaljanak!"http://www.life.hu/sztarszerzok/lakatos-levente/20151031-lakatos-levente-blog-az-osszes-ferfi-hutlen-avagy-elozd-meg-hogy-megcsaljanak.htmlEgy kedves, férfi-ügyekben meglehetősen tapasztalt (hogy pontosan milyen téren, és mennyire, azt a fantáziátokra bízom) hölgyismerősömmel beszélgetve merült fel a csalfaság témaköre. Ő szent meggyőződéssel állította, hogy minden férfi hűtlen, én pedig nyilván azonnal a becsületünk védelmére keltem. Micsoda általánosítás… Aztán, ahogy az elültetett gondolatmaggal a fejemben telt az idő, egyre többször szembesültem azzal, hogy talán én vagyok túl idealisztikus. Férfijellemünk árnyékosabb oldalán valóban ott dédelgetjük a csapodárságra való hajlamot? Lakatos Levente--Lakatos Levente: "Az anális szex megosztó, a nézőközönség kizárt! Mire izgulnak a nők?"http://www.life.hu/sztarszerzok/lakatos-levente/20150926-lakatos-levente-blogjaban-a-noi-szexfantaziak-utan-kutat.htmlKülönös felmérést készített a népszerű magyar író, Lakatos Levente - a női szexfantáziákat vette górcső alá. Lakatos LeventeThinkstockLakatos Levente: "Ó, azok a könnyen dugható lányok…"http://www.life.hu/sztarszerzok/lakatos-levente/20150813-lakatos-levente-kifejtette-a-velemenyet-a-konnyen-kaphato-lanyokrol.htmlMost őszintén, hölgyek! Melyik barátnőtök szájából nem hallottátok még azt a mára már szállóigévé vált mondatot, hogy "minden férfi egyforma". De vajon mi a helyzet a másik nemmel? Vajon az urak mit gondolnak a 21. század lányairól? Lakatos Levente--Lakatos Levente: "A legperverzebb karakteremben is benne vagyok"http://www.life.hu/sztarszerzok/lakatos-levente/20150715-lakatos-levente-eletenek-tobb-momentuma-is-visszakoszonom-a-konyveiben.htmlMagyar bestselleríró, újságíró, egykori televíziós műsorvezető. Gyermekkorában színésznek készült, azonban hamar belátta; a színpad nem az ő világa. Első könyvét magánkiadásban jelentette meg, a másodikat, a Barbibébi című regényét azonban már egy nagy kiadó gondozta. A könyveiben az erotika, a szerelem, a szenvedély és a krimi mind-mind helyet kap. A fiatal felnőtt generáció egyik kedvenc szerzőjével, Lakatos Leventével beszélgettem. Lakatos Levente--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.