Férfiakról, először - Müller Péter írása

férfi értékrend történelem
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Azt már feltehetőleg soha nem fogjuk megtudni, hogy pontosan kik voltak azok, akik a barlangrajzokat készítették. Ahogy az is a fantáziánkra van bízva, hogy mi lesz a nővel, ha férfiszerepbe kényszerül, és a kormány mögé kell állnia a tengeren. Müller Péter írása arról, hogy a mai férfi miért csak torzképe az eredetinek.





Ma úgy véljük, hogy férfi az, aki megtermékenyíti a nőstényeket, aztán továbbáll. Férfi az ősember, aki hordájával vadászni jár, leüti és hazavonszolja a bölényt. A földarabolás, a főzés és az ivadékokról való gondoskodás már a nő feladata. A férfi megvédi a hordát, és a szomszédokkal élet-halál harcot vív. A férfi az "erősebb nem", az agresszív, a vállalkozó, a bankár, a kopasz pénzbehajtó, a nagyiparos, a politikus, a hadvezér, az elnök, a főparancsnok, az alfahím, aki megmondja, hogy mi legyen.

Ezzel szemben az igazi férfi az, aki valaha az égre nézett, és megteremtette a vallásokat, a morált és az életrendet, aki - mint a jó hajóskapitány - Isten után az első. Férfi a teremtő szellem. Mit teremt? Mindent, ami szellemi. Kultúrát. Vallást. Hitvilágot. Életrendet. Művészetet. Tudományt.

Nem tudjuk, ki rajzolta a barlangok falára a bölényeket, de gyanítom, hogy férfi volt. A férfi - amíg valóban férfi volt - minden kultúrában az Eget reprezentálta. A Nő a Földet. A kínai bölcseletben a férfi a Teremtő, a nő a Befogadó.

Kettőjük méltósága az ölelésben válik teljessé, mert ők csakis ketten együtt alkotnak egy teljes Egészet. Külön nincs értelmük. Az ölelésben a férfi az adó, a domináns, az eldöntő, és a Nő a megvalósító, a létrehozó, a gondoskodó, a fenntartó. Ez sohasem volt és nem is lesz másképp, de sajnos a hanyatló időben mindkét nem jellege teljesen eltorzult. A mai férfi az eredetinek a torzképe. Sajnos a nő is, mert egy torzképpel élni szinte lehetetlen, de most csak a férfiakról szólok.

Tippünk: Itt is barátkozhatsz Müller Péterrel!




Ahol a Férfi nem működik, ott hiányzik az életből az Értelem. Hiányoznak a magasabb távlatok, hiányzik a létezés célja, de hazugsággá torzul az igazság, hitvánnyá az erény, erőszakká az erő, aljassá a magasztos, üressé a vallás, képmutatássá a morál, és bajba kerül a természet is, mert a férfi már nem látja át a Lét egységét.

A Férfi nem önös, hanem önfeláldozó. Az életáldozat férfierény, mert tudja, hogy az alacsonyabbat föl kell áldoznia a magasabbért. A hősök rendszerint férfiak voltak.

A nőknek, ha választani kellett a családjuk és a hősi halál között, nem a halált választották. Nem gyávaságból, hanem mert a család, a gyerek és a földi lét a női sorsnak magasabb küldetése, mint a mártírhalál. Nem tudom, mit tett volna Jeanne d'Arc, ha négy gyereke van. A hősiesség, az erély, de a morál is férfieszmény, mert abból indul ki, hogy egy magasabb világrendet kell itt a földön megteremtenie és szolgálnia.

Mindebből romok maradtak. Mindennek a karikatúrája. A mai férfi materialista.
Az anyagot szolgálja. Az életnek az egyetemes értelméről nem tud - vagy azt gondolja, hogy nincs is. Szellemileg nincs sokkal magasabb szinten, mint az ondósejtje.

Manapság a nők vették át a magasabb eszmények felé néző, szellemi férfiszerepet, de ezt csak kényszerből tették. Odaugrottak a kormány mellé, mert látták, hogy a kapitány teljesen alkalmatlanná vált. Férfiszerepbe kényszerültek. A baj csak ott van, hogy ebben soha nem lehetnek igazán jók! Nem ismerik eléggé a tengert.

Tipp! Csókkal a gyűlölet ellen! Kattints a galériáért!



Légy egy igazán csajos közösség tagja! Csatlakozz a Life.hu-hoz az iWiWen és a Facebookon is!


Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.