Für Anikó: „Kerülöm a fényűzést, a luxus pedig kifejezetten bosszant”

Forrás: Für Anikó -
PR cikk
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Für Anikót, a Jászai Mari-díjas színésznőt, érdemes művészt kérdeztük gyermekkori emlékeiről, kedvenc helyeiről, és arról, hogy hogyan tud kikapcsolódni egy-egy fárasztó időszak után.
Forrás: Für Anikó

Mondj egy kedvenc helyet a gyerekkorodból, amire mai napig szívesen emlékszel vissza.

Kislány koromban számos alkalmat megragadtunk a szüleimmel és a nagyszüleimmel arra, hogy felfedezzük Szentendre vadregényes tájait. Akkoriban még egészen máshogy festett a Dunakanyar kapujában fekvő város, még kevésbé volt népszerű a turisták körében, elsősorban a természeti környezet miatt kedvelt kirándulóhely volt. Emlékszem, lakott a közelben egy természetgyógyászattal foglalkozó remete, akit rendszeresen meglátogattunk, számomra sokat jelentett, hogy kislányként találkozhattam ezzel.

De nehéz kiemelni a gyermekkoromból egyetlen kedvenc helyet, mert az igazság az, hogy a mi családunk mindig is nagyon nyüzsgő család volt, ha tehettük, mindig mentünk valahova. Így jutottam el például Kőszegre és annak környékére is, amelynek különleges hangulata azóta is mindig elvarázsol.

És ha már gyerekkor, akkor természetesen nem mehetek el szó nélkül Szombathely mellett sem: kamaszkorom számos kedves emléke köt ide, az első szerelem, hatalmas beszélgetések a Derkovits lakótelep környékén, csatangolások, biciklizések a város legszebb, legkellemesebb helyén, a Csónakázó-tó körül.

Hova jártok a családdal, ha kirándulni, várost nézni támad kedvetek?

Néhány évvel ezelőtt fedeztük fel magunknak a Zempléni-hegységet, ahová jó volna sokkal többször eljutni. Ez a vulkanikus eredetű térség tele van érdekesebbnél érdekesebb látnivalókkal, mindenki megtalálja a maga örömét. Ott van a csodálatos Boldogkőváraljára, a Regéci várrom, illetve a festői Sárospatak is. De Zemplénben kalandpark is működik, ha valaki efféle kikapcsolódásra vágyik, akkor ezt is megtalálhatja itt.

De ugyanígy Eger és Pécs környéke is nagy kedvenc, rengeteg csodálatos hely van idehaza. Sok helyet felfedeztünk már, és még jócskán van, amit mindenképpen látni kell! Érdekes, és egyben lehangoló, hogy miközben megannyi látnivaló van itthon is, sokan mennek el előbb Tunéziába, mint mondjuk a Tisza-tóhoz.

Hol, milyen környezetben tudsz a leginkább kikapcsolódni, feltöltődni?

A családdal szeretünk jönni-menni és kifejezetten szeretjük azokat a helyeket, ahol alkalmunk van hódolni a termálvizek adta örömöknek, miközben a környéken is van bőven felfedezni-, és látnivaló. Ilyen például a Balaton-felvidék nyugati szélén elhelyezkedő Tapolca, ami önmagában is remek program, de a nem messze található monoszlói Hegyestű Geológiai Látogatóhellyel együtt, ahol egy 8 millió évvel ezelőtt működött bazalt vulkán belsejébe nyerhetünk betekintést, valósággal lenyűgöző élmény. De a pancsolás miatt Zalakarost, Debrecent és Visegrádot is nagyon szeretjük, amik ennél azért természetesen sokkal több élményt kínálnak.

Ha kikapcsolódás és feltöltődés, akkor fontos számomra az is, hogy olyan szálláshelyet válasszunk magunknak, amelyet a tulajdonosok szívvel-lélekkel vezetnek, mert ez megmutatkozik a szolgáltatások minőségében is. Kerülöm a fényűzést, a luxus pedig kifejezetten bosszant. Külföldön voltam például olyan 5+1 csillagos szállodában, ahol naponta cserélték a selyem damaszt ágyneműt, és én folyton csak arra tudtam gondolni, hogy mennyi vizet és mosószert pazarolnak el így teljesen feleslegesen.

Villámkérdések

Nagyváros vagy vidék?

Ha éppen nyugalomra vágyok, madárcsicsergésre vagy kotkodácsolásra, akkor természetesen vidék. Ha pedig kulturális-történelmi pezsgést szeretnék, akkor a várost választom. Mindkettő más-más lehetőségeket kínál.

Erdő vagy tisztás?

Inkább az erdő.

Fagyizni egy eldugott, félreeső padon vagy inkább turistákkal teli, hömpölygő tömegben sétálva, nézelődve?

Azokat a helyeket, ahol tömeg van, legfeljebb fotókról csodálom, a zsúfoltság ugyanis sok mindent élvezhetetlenné tesz a számomra. Éppen ezért azokra a kiállításokra és tárlatokra sem jutok el sokszor, amelyekre kifejezetten kíváncsi vagyok - ha tömeg van, inkább lemondok róla. Mindig arra vágyom, akár itthon, akár külföldön vagyunk, hogy a lehetőségekhez képest a legkevésbé zsúfolódjunk.

Kedvenc vidéki nevezetesség?

Rengeteg van! Érzelmi szempontból a már említett szombathelyi Csónakázó-tavat mondanám, látványát tekintve pedig azt gondolom, hogy a Visegrádi vár igazán kivételes.

Tématámogatás. Készült a Magyar Turisztikai Ügynökség megbízásából.

Indulj el és hagyd, hogy minden út egy újabb csodához vezessen! További inspirációért látogass el a hellomagyarorszag.hu weboldalra és oszd meg te is saját kedvenc helyeidet másokkal.

Forrás: MTÜ

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.