Petruskát plágium miatt kizárták A Dalból

Petruska plágium kizárás A Dal
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Plágium miatt kizárták A Dal döntőjéből Petruskát. Helyette Oláh Gergő versenyez.

Mint ahogyan arról már beszámoltunk, A Dal második elődöntőjének végén a műsorvezető, Freddie bejelentette, az egyik döntős dalt plágiumvád érte, és az esetet épp szakértők vizsgálják. Az MTVA most közölte, az alapos vizsgálat során bebizonyosodott a gyanú, és Petruskát kizárták a versenyből.

Az énekes a Help Me Out of Here című dallal versenyzett, amely rendkívül hasonlít a Vampire Weekend White Sky című számára.

A két dal hangneme, tempója, hangszerelése, harmóniastruktúrája, jellemző basszusmenete, dallamkezelése megegyező, ugyanaz. A Vampire Weekend-dalnak a nagyon karakterisztikus refrénje is visszaköszön a Petruska-dalban, amitől az egész Help Me Out of Here dal karaktere és hangulata megegyezik a White Sky-éval. Tudva, hogy sok sláger ugyanabból a limitált eszköztárból építkezik, sok szám hasonlít egymásra, mégis, esetünkben a Petruska-dal fent említett paraméterei túl nagy számban megegyeznek a Vampire Weekend-dallal, ezért a Help Me Out of Here című dal plágiumnak minősíthető" – idézi Fekete Gyula szakértő szavait az ESC Hungary.

A műsor készítőinek A Dal 2019 szabályzata értelmében azonnal ki kell zárniuk Petruskát a további versenyből. Az élő műsorban elhangzottak értelmében a döntő nyolcadik versenyzője az elődöntőkben a zsűritől és a közönségtől legtöbb pontot kapott versenyző, Oláh Gergő lesz.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.