A dicsőség könnyei: ezeknél az Oscar-beszédeknél mi is a zsebkendő után nyúltunk

The 74th Annual Academy Awards - Press Room, Halle Berry, Oscar 2002
The 74th Annual Academy Awards - Press Room/Full Length - Steve Granitz
megható Oscar-gála beszéd hollywood sírás
Az Oscar-gála az egész világot lázba hozza: mindenki kíváncsi a sztárok ruháira, a díjazottak névsorára és persze arra is, volt-e valamilyen botrány vagy dráma. Utóbbi kategóriába tartoznak a köszönőbeszédek, amit a díjazottak csak ritkán tudnak elmondani könnyek nélkül. Az évek során nagyon sok megható beszédet láthattunk, most megmutatjuk a legsírósabbakat.

1. Key Huy Quan - 2023

„Az édesanyám 84 éves, és otthonról nézi ezt. Anya, épp most nyertem egy Oscart!" - így hangzott Ke Huy Quan első mondta, miután könnyeivel küszködve felment a színpadra, hogy átvegye a legjobb férfi mellékszereplőnek járó díjat a Minden, mindenhol, mindenkor című filmben nyújtott alakításáért. Nincs szebb pillanat egy anya életében, amikor a gyermeke először vele osztja meg az örömét. Kicsordultak a könnyeink!

Key Huy Quannak és Harrison Fordnak köszönhetjük egyébként a tavalyi Oscar-gála legszebb pillanatát. A Minden, mindenhol, mindenkor című alkotás nyerte el a legjobb filmnek járó szobrocskát, a győztest pedig Harrison Ford hirdette ki. Ezután a film minden alkotója, köztük a színészek is a színpadra szaladtak, Ke Huy Quan pedig szinte Ford nyakába ugrott. Quan élete nagyon nehezen indult, ugyanis menekülttáborban élt, mielőtt gyerekszínész lett volna belőle. Egyik legemlékezetesebb szerepét pedig pont Ford oldalán, az Indiana Jones és a végzet templomában játszotta. Quan volt Picúr, aki Jones mellé szegődött aktuális kalandja során.

Brendan Fraser - 2023

A legjobb színésznek járó díjat A bálna című filmben nyújtott alakításáért Brendan Fraser vehette át 2023-ban. Miután kimondták a nevét, első dolga volt, hogy megcsókolja barátnőjét, a színpadon azonban már nem volt ilyen határozott, alig tudott megszólalni. 
„30 évvel ezelőtt kezdtem el ezt a szakmát, és a dolgok nem jöttek könnyen" - mondta, majd hozzátette, A Bálna forgatása előtt alapos leckét kapott alázatból. Élete korábbi szakaszaiban nem tudta volna ilyen hitelesen eljátszani a szerepet. 
A színész a 2000-es évek elején eltűnt a képernyőről, rengeteg problémával kellett megküzdenie: meghalt az édesanyja, elvált a feleségétől és komoly egészségi gondjai is akadtak. Beszédében azt mondta, a visszatérése előtti időszak olyan volt számára, mintha az óceán fenekén búvárkodna, de szerencsére volt pár ember, aki vigyázott rá addig, amíg nem tudott a felszínre úszni.

Lady Gaga - 2019

A 2019-es Oscar-gálán a Shallow című dalért vehette át az arany szobrocskát Lady Gaga. Az énekesnőt teljesen elragadták az érzelmei, beszédében az elsők között a nővérének mondott köszönetet, akit a lelki társának nevezett, és megemlítette a szüleit is. A legerősebb azonban mondandója vége volt: kijelentette, nagyon keményen dolgozott egész életében, mégsem a siker a legfontosabb számra, hanem az, hogy harcolt az álmaiért. Úgy gondolja, minden azon múlik, hogy hányszor állunk fel, hányszor vagyunk bátrak, és hogy képesek vagyunk-e folytatni a munkát.

Halle Berry - 2002

A színésznő arcán már a színpadra lépése előtt folytak a könnyek. A legjobb színésznőnek járó kategóriában nyert Oscart a Szörnyek keringője című filmben nyújtott alakításáért 2002-ben. Állva tapsolták a kollégái, amitől alig tudott megszólalni, sőt levegőt venni. Majd elnézést kért, és azt mondta: 

Ez a pillanat sokkal erősebb nálam.

Beszédében elismerte a kolléganői munkásságát, akiket szintén jelöltek a díjra, sikerét azonban a színesbőrű nőknek ajánlotta, azt mondta, végre kinyílt az az ajtó, amire már olyan régen vártak. Megköszönte édesanyjának az erőt, amivel harcolt érte és az álmáért élete minden pillanatában. 

Heath Ledger - 2009

Heath Ledger halála után a szülei és a testvére vette át a legjobb férfi mellékszereplőnek járó Oscar-szobrot a Batmanben nyújtott alakításáért. Ledger édesapja köszönetet mondott azoknak, akik segítették fiát azon a hosszú úton, ami oda vezetett, hogy ilyen zseniálisan játszotta el Joker szerepét. A színész édesanyja azt mondta, fiának gyönyörű lelke volt, amivel megszínesítette az életüket, és inspirálta őket. Szomorúság helyett az ünneplést választják, hatalmas öröm számukra az, amit Heath elért. A színész húga zárta a családi beszédet, aki testvéréhez intézte szavait, szemeit egy pillanatra az ég felé emelve: 

Heath, mindketten tudjuk, hogy amit a Jokerben nyújtottál, az egészen különleges. Mind azt kívánjuk, bárcsak itt lennél, de büszkén vesszük át a díjat gyönyörű kislányod, Matilda nevében.

 

 

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.