Új nevet kapott Lilibet és Archie: mostantól így kell szólítani Harry és Meghan gyerekeit

Forrás: Chris Jackson/Getty Images/2017 Getty Images/Chris Jackson -
Meghan Markle gyerekek Harry herceg
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Harry herceg és Meghan Markle második gyermekét pénteken keresztelték meg Kaliforniában, és a People magazinban megjelent bejelentésből kiderült, hogy a gyerekeik használni fogják királyi címüket. Tehát Archie hercegként, Lili pedig hercegnőként él majd tovább.

A szóvivőjük elmondta a magazinnak, hogy meghívták a királyi család tagjait a keresztelőre, de az elmúlt időszak eseményeiből kifolyólag meglepődtek volna, ha tiszteletüket teszik a ceremónián.

Harry herceg és Meghan Markle Forrás: Chris Jackson/Getty Images/2017 Getty Images/Chris Jackson

A hercegi és a hercegnői címeket Harry és Meghan két gyermeke csak nagyapjuk, III. Károly trónra lépése után kaphatta volna meg. Üknagyapjuk, V. György ugyanis 1917-ben úgy rendelkezett, hogy a hercegi rangra szóló jogosultság csak a mindenkori uralkodó fiúunokájáig terjed, és amikor a gyerekek születtek, nagyapjuk még nem volt király.

V. György rendeletét tíz évvel ezelőtt II. Erzsébet királynő egyenjogúsító célú átalakításnak vetette alá: 2013-ban külön pátenst adott ki arról, hogy az uralkodók leányunokáit is megillesse a királyi fenség megszólítással járó hercegnői rang. Így vált lehetővé, hogy Harry és Meghan leánya, Lili megkaphassa a Sussex hercegnője címet.

A hivatalos királyi weboldal korábban Lili-t és Archie-t Miss és Master címmel tüntette fel, de a Buckingham-palota már frissítette címeiket a hivatalos trónutódlási listán. A gyerekek mostantól a Sussex hercege, illetve Sussex hercegnője megszólításra tarthatnak igényt.

A gyerekek nem használják majd a királyi címeket a mindennapi életben, de hivatalos eseményeken és alkalmakkor hercegként és hercegnőként fognak szerepelni.


Választások - 2024. június 9. Helyi önkormányzati választások,
Nemzetiségi önkormányzati választások
és Európai parlamenti választás
Tovább a választási hírekhez

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.