Bársonyosan puha, ragyogó bőr télen is

bőr hideg szépségápolás fürdő páratartalom szépség bőrápolás tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A téli hónapokban a csontig hatoló hideg, a jeges szél és a fűtött szoba száraz levegője különösen megviseli a bőrt. Néhány egyszerű lépésben azonban hatékonyan védekezhetsz a káros külső hatások ellen.

A kozmetikai termékek gyártói előszeretettel rukkolnak elő a téli hónapok kezdetén újabb és újabb csodaszerekkel. Nem kell azonban lecserélned a fél fürdőszobádat ahhoz, hogy elkerüld az olyan tipikus téli kellemetlenségeket, mint a kiszáradt, húzódó, viszkető bőr, vagy a kipirosodott, száraz, hámló arc és kéz. Elég, ha követed a bőrgyógyász tanácsait ahhoz, hogy egész télen jól érezd magad a bársonyosan puha bőrödben.

Thinkstock
Thinkstock

Hidratálj megfelelő páratartalommal

Ahhoz, hogy a bőröd rugalmas maradjon, elengedhetetlen a megfelelő hidratálás. Erről azonban nem csak azáltal gondoskodhatsz, hogy elég folyadékot iszol és rendszeresen ápolod a bőröd krémekkel és testápolókkal: ügyelj a páratartalomra is. A fűtött helyiségekben általában a kelleténél alacsonyabb a páratartalom, ami nem tesz jót a bőrnek sem. Érdemes beszerezned egy párologtató készüléket, vagy legalább egy vízzel teli edényt tartanod a konvektoron: a magasabb páratartalom mellett a levegőt is melegebbnek érzed majd, a törődést pedig a bőröd is meghálálja, mely selymesebb és puhább lesz a külső hidratálásnak köszönhetően.

Kezeld lazábban a barátságod a tusfürdőkkel

A bőröd érdekében a tisztálkodási szokásaidat is tanácsos átgondolni. Ha eddig reggelente és esténként is fürödtél vagy zuhanyoztál, ráadásul mindkét esetben alaposan átszappanozva a bőröd, ne csodálkozz, ha húzódott, és a rendszeres testápoló-használat mellett is viszketett. A túlzott higiénia, pontosabban a túlzott tusfürdő- és szappanhasználat ugyanis egyáltalán nem kedvez a bőr egészségének: a fürdőszerek eltávolítják a test természetes zsírsavköpenyét, ezáltal kiszárítva a bőrt. Különösen óvatosan kell bánni az antibakteriális tusfürdőkkel: amennyiben a kelleténél gyakrabban használod, a káros baktériumokon kívül azokat is eltávolítja a bőrödről, melyek éppen a védelemről gondoskodnának.

Ha nem végzel napi 8 órában fizikai munkát, semmi szükség arra, hogy minden nap átszappanozd a bőröd teljes felületét: elég, ha csak a kényes helyeken mosakodsz a napi zuhanyozáskor, és csak kétnaponta használsz tusfürdőt az egész testeden.

Vigyázz a maszkokkal is!
A tisztító, hámlasztó arcmaszkokkal is tanácsos óvatosan bánni télen. Sőt, jobb, ha inkább kerülöd őket, és otthon elkészíthető, tápláló-hidratáló, természetes alapanyagokat tartalmazó keverékekkel ápolod a bőröd, melyek nem sértik a már említett zsírsavköpenyt, és nem szárítják ki a bőr mélyebb rétegeit sem.


15 percig, langyos víz alatt

A bőröd érdekében próbáld megállni, hogy hosszú órákig áztasd magad a forró vízzel teli kádban. Nemcsak a túlzott fürdőszer-használat, de a forró víz hatására is sérül a bőr felületét borító, a víz megkötésében is nagy szerepet játszó zsírsavköpeny, aminek következtében könnyebben szárad ki a bőröd. A hidratáltság szempontjából ráadásul a bőr mélyebb rétegeiben lévő lipidek képezte védőréteg is fontos, mely a hosszú, forró fürdő hatására szintén fellazulhat. Amellett pedig, hogy a bőröd viszketni, húzódni és hámlani kezd, a hámsérüléseken keresztül a kórokozók is könnyebben bejutnak.

Thinkstock
Thinkstock

Bármennyire is nehéz, a hosszú fürdők helyett részesítsd előnyben a legfeljebb 15 percig tartó, meleg, de nem forró vízzel történő zuhanyzást. Megéri erősnek lenned, hiszen ezzel véded a bőröd, és a testápolóból is kevesebb kell majd.

Hámlassz a testápoló hatékonyságának fokozásáért

Egy tápanyagokban gazdag, bőrbarát radírozó készítmény csodát tesz a bőröddel, ha zuhanyozás közben átradírozod vele az egész testedet. Télen is érdemes ezeket a készítményeket használnod, leginkább azért, hogy az elhalt hámsejtek eltávolításával utat nyiss a testápoló krémeknek, hogy azok a bőr mélyebb rétegeiben is kifejthessék jótékony hatásukat. Elég azonban csak hetente egyszer, esetleg kétszer radíroznod, a túlzásba vitt használat ez esetben is csak árt.
Hogy még inkább kíméld a bőröd, az otthoni hámlasztást végezd házi bőrradírral. Tökéletes keveréket készíthetsz egy kevés jó minőségű olívaolaj és egy kis só keverékéből. Ezzel dörzsöld át a tested, és csak langyos vízzel öblítsd le. A só megtisztítja a bőröd, míg az olívaolaj bársonyba burkolja.

Így válassz testápolót télre

Minél természetesebb készítmény kerül a bőrödre, annál jobb. Azokat a krémeket részesítsd előnyben, melyek olyan természetes növényi olajokat és vajakat tartalmaznak, mint többek között az olíva-, jojoba-, kókusz-, napraforgó- és mandulaolaj, ezek ugyanis hatékonyan gyógyítják a bőr felületén keletkezett hámsérüléseket, és segítik a bőr hidratáltságának fenntartását.

+1 tipp: Védekezz legalább 15 faktoros napvédő krémmel

Bizonyára kevesen gondolnak a napsugarak káros hatásaira télen. A leégésért felelős UVB-sugaraktól valóban nem kell tartani, ám az öregedésért felelős, és a bőrrák kialakulásában is szerepet játszó UVA-sugarak ellen ilyenkor sem árt a védelem, ezek erőssége ugyanis változatlan. Természetesen az egész testedet nem kell napvédő krémmel bekenned ilyenkor, de a kezedet és az arcodat nem árt bekrémezned legalább 15 faktoros naptejjel, mielőtt a szabadba mész. Az ajkaidat is tanácsos fényvédőt tartalmazó ajakírrel ápolnod, és ne feledkezz meg a napszemüvegről sem, ha nagyon erősen süt a nap - és esetleg a fényét még egy kis hó is visszaverheti.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.