A home staging, az ingatlan eladásnál akár milliókat is jelenthet

felújítás ház ingatlan otthon lakáseladás home staging lakás eladás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nem titok, hogy mindenki szinte azonnal, maximális értékén szeretné eladni ingatlanát. Ám itthon még mindig többen vannak azok az eladók, akik ezért cserébe nem tesznek semmit. Épp ezért itt az ideje, hogy megismerkedjünk a home staging fogalommal, ami alatt a lakás, ház, eladásra való felkészítését értjük.

Nem kell megrémülnöd, ezalatt nem feltétlenül a komolyabb felújítási munkákat értjük, és nem is a hibák leplezésének művészetéről van szó. Egyszerűen arról, hogy az ingatlan a legjobb formáját mutassa mind a hirdetésben, mind a személyes megtekintés alkalmával. Amennyiben most legyintesz, hogy ez egyszerű dolog, akkor eláruljuk, Amerikában és tőlünk nyugatabbra egy egész iparág épült már eköré.

Mit értünk pontosan home staging alatt?

A ház, lakás adottságainak kiaknázását, optimálisabb berendezését, a könnyen javítható hibák helyrehozását, az előnyök kidomborítását, a praktikusabb és kényelmesebb terek, valamint az azonnali költözhetőség érzésének megteremtését.

A home staging, az ingatlan eladásnál akár milliókat is jelenthet Forrás: Shutterstock

Egy zsúfolt, túl sok személyes holmival telepakolt, felettébb egyedi ízléssel megálmodott, nem megfelelően berendezett lakást azért nehezebb eladni, mert a vevő kevésbé tudja elképzelni a sajátjaként. A home staging segít abban, hogy ezt elkerüld – akár némi lomtalanítással, újrafestéssel, átrendezéssel. Természetes érzés, hogy arra, amitől már szabadulnál, nem szívesen áldozol időt, energiát és pénzt, de hidd el, megéri.

Szokás úgy vélekedni az eladásra kínált lakásokról, hogy jobb úgy hagyni, ahogy van, így több lehetősége lesz az új tulajdonosnak a saját szájíze szerint felújítani, átalakítani. Ez részben igaz, de a többségünk olyan ingatlant szeretne venni, melybe azonnal és szívesen beköltözhet. Ebben pedig akadályt jelenthet a csupán hébe-hóba működő vécé és a hiányos konyhabútor. Amikor apróbb felújításra adod a fejed eladás előtt, mindig a hagyományos, megszokott, letisztult stílusokban gondolkodj. Fontos továbbá, hogy az így keletkező kiadás kevesebb legyen, mint az ennek révén többletként jelentkező eladási ár.

Az ingatlanról készült fotók minősége épp olyan meghatározó, mint az, ami a képeken szerepel. Tehát először hozd vevő-barát állapotba, majd készíts róla szuper képeket.

Ezek a változtatások egy-egy eladás során akár milliókat is jelenthetnek, méghozzá a bevételi oldalon.

Amennyiben úgy érzed, nincs elég időd, türelmed vagy épp hozzáértésed, itthon is találsz már home staging szakembereket, akik segítenek, hogy otthonod eladhatóbbá váljon.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.