Vond meg a tápanyagot és adj nekik rovarokat – Húsevő növények tartása lakásban

tápanyag rovarok vénusz légycsapója növény otthon gondozás húsevő növények lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A húsevő növények lakásban tartása hazánkban egyre népszerűbb. Nem csupán különleges kinézetükkel, de életmódjukkal is a rabjává tehetik gondozójukat. Ám fontos figyelni arra, hogy ne tartsd igazán jól, mert az a pusztulásához vezethet.

Miért esznek állatokat?

Az ilyen típusú növények a természetes élőhelyükön, a trópusi őserdőkben igen tápanyagszegény környezetben élnek. Amennyiben csak a gyökereikre támaszkodnának, nem lennének képesek sem fejlődni, sem szaporodni. A természet azonban csodás alkalmazkodóképességgel ruházta fel őket. Módosult leveleiknek, virágaiknak köszönhetően kiaknázhatják a rovarokban – bizonyos típusok esetén a rágcsálókban és a békákban – igen gazdag élőhelyüket. Lényegében az állatokból kinyert energiát és tápanyagokat használják fel, hogy képesek legyenek fennmaradni egy olyan területen, ahol más növény nem lenne képes.

Az ilyen típusú növények az állatokból kinyert energiát és tápanyagokat használják fel, hogy képesek legyenek fennmaradni Forrás: Shutterstock

A ragadozó növények nem képesek az erkélyről beólálkodó vagy a szobában keringő összes rovart elkapni és megemészteni, de nyilvánvalóan csökkentik a számukat.

Így gondozd a húsevő növényt

A fentiekből következik, hogy tápanyagszegény talajra és vízre vágynak. Amennyiben jó szándékból átülteted őket valamilyen szuper földbe, és hozzá még spéci oldattal is megöntözöd a kis ragadozókat, számíthatsz a pár napon belüli halálukra.

Sokuk kedveli a párás közeget, és így van, amelyik emiatt igen körülményes gondozást igényel. Minden esetben a számodra és az otthonod közegéhez leginkább megfelelő növényt válaszd.

4 különleges képességű szobanövény

A növények nem csupán a szervezetünknek tesznek jót, például légtisztító hatásukkal, de az általános közérzetünket is pozitívan befolyásolják. Különleges alakú szobanövényekről korábban már írtunk, most következzenek a víz alatt lélegző és feltámadásra képes növények. Olvasd tovább!


A kertben, erkélyen, teraszon való tartásuk esetén nem kell külön etetned őket, de a lakásban – főként, ha szúnyoghálóval védekezel a rovarok ellen – bizony ezt nem fogod tudni elkerülni. A legtöbb húsevő növényt elegendő havonta egyszer megetetni, de ne aggódj, nem feltétlenül kell neked összevadásznod a betevőjüket. Az állatkereskedésekben igen olcsón juthatsz rovarokhoz, lárvákhoz, ezeket add szeretett cserepes ragadozódnak. Míg a természetben a szél eltávolítja a maradványokat, addig lakásban ezt neked kell kis csipesszel megtenned. Amennyiben ez elmaradna, úgy gombásodásra, penészedésre számíthatsz.

Az őserdőkben több száz fajuk él és virul, Magyarországon azonban csak kis számuk beszerezhető. Kattints a képre, és nézd meg galériánkban a legnépszerűbb húsevő növényeket:

Forrás: Shutterstock
1 / 5
Forrás: Shutterstock
1 / 5
Forrás: Shutterstock
1 / 5
Forrás: Shutterstock
1 / 5
Forrás: Shutterstock
1 / 5
Forrás: Shutterstock
1 / 5
Forrás: Shutterstock
1 / 5
Forrás: Shutterstock
1 / 5
Forrás: Shutterstock
1 / 5
Forrás: Shutterstock
1 / 5
Forrás: Shutterstock
1 / 5
Forrás: Shutterstock
1 / 5
Forrás: Shutterstock
1 / 5
Forrás: Shutterstock
1 / 5
Forrás: Shutterstock
1 / 5

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.