4 különleges képességű szobanövény, melyek meg fognak lepni

bonsai aloe vera növény otthon gömbmoha jerikó rózsája bonszai szobanövények lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A növények nem csupán a szervezetünknek tesznek jót, például légtisztító hatásukkal, de az általános közérzetünket is pozitívan befolyásolják. Különleges alakú szobanövényekről korábban már írtunk, most következzenek a víz alatt lélegző és feltámadásra képes növények.

Jerikó rózsája

Régen azt hitték, azt a házat, ahol ilyen növényt tartanak, nem érheti baj. A Chihuahuan sivatagban őshonos növény különlegessége, hogy a száraz évszakban gömbbé zsugorodik – avatatlan szemek azt hihetik, hogy elpusztult -, a csapadék hatására azonban ismét kinyílik. A természet valóban fantasztikus! Ezt a feltámadást remekül mutatja be az alábbi rövid videó:

Aloe vera

Az Arab-félszigetről származó, évelő növény nem csupán üde és dús szépségével kápráztat el, de a mértékkel felhasznált leveleiben rejlő hatóanyag sebek gyógyítására, sőt arc és hajpakolásra is kiválóan használható.

Az aloe vera leveleiben rejlő hatóanyag sebek gyógyítására is kiválóan használható Forrás: Shutterstock

Bonszai vagy bonsai

A közhiedelemmel ellentétben a bonszai elnevezés nem egy bizonyos növényfajt, inkább a gondozását jelöli. Lényegben bármilyen fás szárú, kétszikű növényből lehet bonszai fát nevelni, ami megfelel bizonyos kritériumnak – mint például a levelek mérete, a rügyek távolsága. A titok abban rejlik, hogy tálkában tartjuk, így a gyökerei nem engedik túlnőni, a sűrű és gondos metszéssel pedig elérhető a minifahatás.

A bonszai elnevezés nem egy bizonyos növényfajt, inkább a gondozását jelöli Forrás: Shutterstock

Gömbmoha

Ez lényegében se nem 100 százalékosan növény – mivel zöldmoszat –, és nem is 100 százalékosan szobanövény, mivel akváriumban kell tartani. A locsolását így legalább megspóroljuk. A természetben akár 30 centiméter átmérőjűek is lehetnek, de otthoni tartás mellett általában 10 centiméteresre nőnek meg csupán.

A gömbmoha nem is 100 százalékosan szobanövény, mivel akváriumban kell tartani Forrás: amazon.com

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.