Szúrós, tüskés növények, avagy így nevelj kaktuszt a lakásban

növény kaktusz otthon szobanövények
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kaktuszokról az a hír járja, hogy igénytelen növények, és szinte bárkinél képesek életben maradni. Valóban nem várják el a babusgatást, de az alapvető gondozás nélkül ők sem fognak szépen fejlődni. Lássuk hát, mik a legfontosabb tudnivalók, ha kaktuszt szeretnél nevelni!

Elsőként azt kell eldöntened, hogy mennyire szúrós kaktuszt szeretnél az otthonodban tudni. Ha kisgyermek van a házban, érdemesebb egy kevésbé tüskés fajtát választani, mint például a schlumbergera, vagy a kaktuszt olyan magasságba helyezni, ahol a kicsi nem tudja megszúrni magát vele.

A schlumbergera egy kevésbé tüskés fajta Forrás: Shutterstock

A kaktusz számára elengedhetetlen a napi pár órás napsütés, így csak olyan helyre tedd, ahol ezt megkapja. Nem minden fajtát kell ugyanúgy locsolni, de általánosságban elmondható, hogy csak akkor kaphat vizet, ha a földje teljesen száraz – ez körülbelül kéthetenkénti öntözést jelent, ami a téli időszakban kitolódhat akár két héttel is. A víz minősége sem elhanyagolható tényező, a legjobban a lágyítottat vagy az esővizet kedvelik.

A hét ötlete: csináld magad hamis kaktuszfarm kavicsfestéssel

Tavasszal mind szeretnénk virágokkal, növényekkel körbevenni magunkat, ám vannak helyek, ahová nem lehet bevinni élőt – például munkahely –, vagy épp mi vagyunk totálisan alkalmatlanok arra, hogy életben tartsuk őket. Nos, ha már a kaktusz sem bírja nálad, készíts kavicsokból csodás virágcserépbe valót. Olvasd tovább!

A sima virágföld helyett használj speciálisan kaktuszok számára kialakított földet. Az átültetéssel elég lesz 2-3 évente foglalkoznod, ami a szúrósabb fajták esetén nem is túl egyszerű feladat.

Az átültetéssel elég lesz 2-3 évente foglalkoznod Forrás: Shutterstock

A túlöntözés és/vagy a nem megfelelő fényviszonyok következményeként a kaktuszok leggyakoribb betegségére, a gombásodásra számíthatsz. Ha ezt tapasztalod, fogd vissza a víz mennyiségét és a locsolás gyakoriságát, valamint helyezd napfényesebb helyre a növényeket. A kaktuszok az esetek nagy százalékában le tudják küzdeni ezt a betegséget.

Geometriai formájú dísznövények lakásba vagy kertbehttp://www.life.hu/otthon/20190701-geometriai-formaju-disznovenyek-lakasba-vagy-kertbe.htmlA növények nem csupán az éltető oxigénnel ajándékoznak meg minket, de csodás külsejükkel is. A színpompás virágok mellett sokuk szinte hihetetlen formában nő, ezeket viszont sajnos gyakran észre sem vesszük. Ezen szeretnénk most változtatni! OtthonOrigoEzek a leggyakoribb mérgező növények a kertbenhttp://www.life.hu/otthon/20190523-a-leggyakoribb-mergezo-novenyek-a-kertben.htmlA kert csodás növényei pompás zöld színükkel és üde színes virágaikkal gondoskodnak arról, hogy minden egyes alkalommal, amikor kilépünk házunk ajtaján, átjárhasson minket a természet burjánzó ereje. Ám nem mind ártalmatlan, bizony vannak, amelyek a háziállatokra, sőt az emberre is veszélyesek. OtthonOrigoA hét ötlete: préselt növények és virágok a falrahttp://www.life.hu/otthon/20190301-a-het-otlete-preselt-novenyek-es-viragok-kepkeretben-diy.htmlA tavasz megállíthatatlanul közelít, amire érdemes otthonodban is készülni. Korábban is adtunk tippeket, hogy mivel csinosíthatod az otthonod falát, de ez valami egészen különleges lakásdekorációs ötlet. Díszítsd olyan levegős és üde képekkel a falat, amelyek könnyen elkészíthetőek, és közelebb hozzák a természetet hozzád. OtthonOrigoNövények a gyerekszobában – Így ösztönözd a tanulási kedvet!http://www.life.hu/otthon/20180816-novenyek-a-gyerekszobaban-igy-osztonozd-a-tanulasi-kedvet.htmlAz iskolakezdés vészesen közeleg, a szülők pedig már most törik a fejüket, hogy miként tudnák meghozni és fenntartani a gyermek tanulási kedvét. A gyerekszoba berendezése ebben kulcsszerepet játszik, azon belül is a benne lévő növények. Ezek nem csupán vidámsággal, pozitív energiával, de még friss oxigénnel is megajándékozzák a tanulni vágyó gyerkőcöt. Nézzük meg, melyek ajánlottak egy gyerekszobába. OtthonOrigoLátod a különbséget? - Találd ki, melyik a műnövény! KVÍZhttp://www.life.hu/otthon/20180828-latod-a-kulonbseget-talald-ki-melyik-a-munoveny-kviz.htmlSokan szeretik magukat zöld szobanövényekkel körbevenni, mert javítják az általános közérzetet, otthonossá teszik a lakást, tisztítják a levegőt, nem mellesleg pedig csodásan feldobják a különböző helyiségek stílusát. Van azonban, amikor nincs időnk, kedvünk, érzékünk a növényeket gondozni, vagy egyszerűen nem elég világos az adott szoba, hogy szépen fejlődjenek. Ilyenkor jönnek jól a műnövények, melyek új generációját, már szinte alig lehet megkülönböztetni az élőktől. Teszteld magad! OtthonOrigoKonyhakert az ablakban – Fűszernövények és konyhai felhasználásukhttp://www.life.hu/otthon/20190403-konyhakert-az-ablakban-fuszernovenyek-es-konyhai-felhasznalasuk.htmlA cserépben tartott fűszernövények nem csupán az általuk keltett hangulattal, de többségük illatával is a konyhába fog csábítani. Nagyobb kedvvel állsz majd neki a főzésnek, és a már ismert ételek is finomabbá válnak a friss fűszereknek köszönhetően. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.