globális felmelegedés víz öntözés növények környezetvédelem éghajlatváltozás kertészkedés kert
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kertünkben lévő növényekkel anélkül csökkentjük a levegő szén-dioxid-tartalmát és egyben növeljük az oxigénszintjét, hogy lényegi dolgot nem is tettünk. Ám némi odafigyeléssel és tenni akarással ennél sokkal többre vagyunk képesek. Kerted gondozása legyen környezetvédelmi hobbi is egyben. A fenntartható jövő megalapozása és a globális éghajlatváltozás megállítása kicsiben kezdődik, légy te is ennek részese! Mit tehetsz? Mutatjuk!

Használj szerves komposztot!

Mielőtt elkezdenél ültetni, először elő kell készítened a talajt jó minőségű szerves komposzttal. Ez a legtöbb kertészeti boltban kapható, de akár te magad is előállíthatod. A legtöbb nyers növényi ételhulladék – leveszöldségek nem felhasznált részei, krumplihéj, almacsutka stb. –, kávézacc, lefőzött tealevél, régi újságok, kartondobozok és az összes kerti szerves hulladék komposztálható.
Ezzel rengeteg szeméttől kíméled meg a bolygót, ráadásul nem műtrágyát használsz, mégis gazdagítod a kerted földjét tápanyagokkal.

Akár te magad is előállíthatod a komposztot, a legtöbb nyers növényi ételhulladék komposztálható Forrás: Shutterstock

Ne akarj esőerdei fákat a kertedbe!

A megfelelő növényfaj vagy fa kiválasztása a kertben döntő fontosságú. Nem célszerű nagy csapadékigényű növényeket ültetni egy olyan térségben, ahol ezt a vízigényt folyamatos öntözéssel kell pótolni. A legjobban a környéked növényvilágából tudsz kiindulni, hiszen ami vadon szépen fejlődik, az a kertedben is remekül fogja magát érezni, ráadásul nem igényel majd plusz-energiaforrást az életben tartása. Természetesen egy szakemberrel, kertésszel is egészen nyugodtan beszélgethetsz erről. A megfelelő növények kiválasztásával csökkenteni tudod a feleslegesen elhasznált víz mennyiségét, valamint a szénlábnyomodat.

A globális felmelegedést kevesebb gyermek születésével lehetne megállítani

Az éghajlatváltozás elleni küzdelemben sok minden felmerül, amivel könnyíthetnénk a földre nehezedő terheken. Van azonban egy, amely bár logikus, mégis, csupán a felvetése megbotránkoztatja az emberek többségét. Ez pedig nem más, mint a kevesebb gyermek vállalása, mely hasznosságát egyébiránt egy friss tanulmány is alátámasztja. Olvasd tovább!

Törekedj a fenntartható öntözésre!

Egy szépen burjánzó kert alapja a víz, van azonban néhány dolog, amit könnyedén megtehetsz, hogy csökkentsd a tiszta ivóvíz felhasználását. Gyűjtsd össze hordókban az esővizet, és tégy ugyanígy az ereszről alázúduló vízzel is. Ezeket aztán a szárazabb napokon használhatod fel. Öntözésnél valóban csak annyi vizet adj a növényeknek, amennyire szükségük van, és a nyári forróságban mindig kora reggel, vagy este locsolj, hogy minél több víz juthasson el a gyökerekhez a hűvösebb földön keresztül.

Gyűjtsd össze hordókban az esővizet, ezeket aztán a szárazabb napokon használhatod fel Forrás: Shutterstock

Kate Middleton, a Cambridge-i hercegné családi kertet tervezetthttp://www.life.hu/otthon/20190526-kate-middleton-a-cambridgei-hercegne-csaladi-kertet-tervezett.htmlA Királyi Kertészeti Társaság (RHS) 1913 óta minden évben megrendezi a Chelsea Virágbemutatót. Az idei év egyik leghangsúlyosabb „kiállítási darabja" a Cambridge-i hercegné, Kate Middleton által tervezett Vissza a természetbe (Back to Nature) kert volt, amelyet Andree Davies és Adam White tájépítészek segítségével álmodott és alkotott meg. Otthon--Kerüld el a baleseteket: így lehet gyerekbiztos a kertedhttp://www.life.hu/otthon/20190520-keruld-el-a-baleseteket-igy-lehet-gyerek-biztos-kerted.htmlA gyerekbarát kert nem csupán biztonságos, de ingergazdagsága mellett teret is biztosít a szabad játékhoz. A mostani cikkben a biztonságos játékon és időtöltésen lesz a fókusz, jövő héten pedig hozom a gyerekbarát, szórakozásra hívogató kert ismérveit. OtthonOrigoEzek a leggyakoribb mérgező növények a kertbenhttp://www.life.hu/otthon/20190523-a-leggyakoribb-mergezo-novenyek-a-kertben.htmlA kert csodás növényei pompás zöld színükkel és üde színes virágaikkal gondoskodnak arról, hogy minden egyes alkalommal, amikor kilépünk házunk ajtaján, átjárhasson minket a természet burjánzó ereje. Ám nem mind ártalmatlan, bizony vannak, amelyek a háziállatokra, sőt az emberre is veszélyesek. OtthonOrigoKonyhakert az ablakban – Fűszernövények és konyhai felhasználásukhttp://www.life.hu/otthon/20190403-konyhakert-az-ablakban-fuszernovenyek-es-konyhai-felhasznalasuk.htmlA cserépben tartott fűszernövények nem csupán az általuk keltett hangulattal, de többségük illatával is a konyhába fog csábítani. Nagyobb kedvvel állsz majd neki a főzésnek, és a már ismert ételek is finomabbá válnak a friss fűszereknek köszönhetően. OtthonOrigoCsodás fehér kertek; egyszerűek és lenyűgözőek: fotókhttp://www.life.hu/otthon/20180817-egyszeru-es-lenyugozo-feher-angol-kertek-fotok.htmlKépzelj el egy titkos ajtót, mely egy mesebeli angol kertbe vezet, ahol tündérekre és hercegnőkre bukkanhatsz. Nos, most ilyen lenyűgöző, fehér kertekbe repítünk el. OtthonOrigoÍgy alakíts ki veteményeskertet 1 négyzetméteren!http://www.life.hu/otthon/20180515-igy-alakits-ki-vetemenyeskertet-konyhakertet-1-negyzetmeteren.htmlNincs is üdítőbb, mint a saját magad termesztette zöldséget enni, abból készíteni valami finomságot. Ehhez azonban nem kell az egész kertedet beáldoznod, elegendő lehet akár egy 1x1 méteres terület is. Segítünk, hogy a lehető legszuperebb konyhakert birtokosa lehess. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.