4 dolog, amivel titokban megbetegíthet az otthonod

betegség porszívó allergia ekcéma takarítás otthon tisztítószer megbetegedés ágynemű
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Még a legtisztábbnak tűnő otthonokban is leshetnek ránk olyan veszélyek, amelyek alattomosabbak a falból kilógó vezetékeknél. Te sem akarod megbetegíteni a családtagjaidat? Nos, ebben az esetben vedd fontolóra a most következő intelmeket és légy alaposabb, ha takarításra kerül a sor.

Ágynemű

Forrás: Shutterstock

Semmi sem jobb, mint egy fárasztó nap után befeküdni a puha ágyba. De ha tudnánk, hogy mikkel osztjuk meg, nem lennénk ennyire nyugodtak. A rólunk lehulló, elhalt bőrsejtjeink talán még nem olyan zavaróak, de a belőlük táplálkozó poratkák már annál inkább. Ürülékük ugyanis ekcémához, allergiához és egyéb bőrirritációhoz vezethet. Épp ezért fontos, hogy minimum hetente cseréljük le az ágyneműt, és 60 fokon mossuk ki.

Légkondicionáló készülékek

Forrás: Shutterstock

A tisztítás fontosságáról korábban már írtunk egy igen részletes cikket. A légkondi beüzemelése előtt mindenképpen hívjunk szerelőt, hogy alaposan kitisztítsa, így elkerülhetjük a légúti és más, akár életveszélyes megbetegedéseket.

Régi porszívó

Forrás: Shutterstock

Az Environmental Science & Technology tanulmánya szerint, amelyben 21 különböző márkájú ás korú porszívót hasonlítottak össze, a por, az allergének és a baktériumok egy része porszívózás során visszakerül a levegőbe. A régebbi típusoknál ennek a mennyisége jelentősebb. Ezt elkerülendő rendszeresen tisztítsuk a porszívót, de a legjobb, ha HEPA-szűrőset használunk.

Tisztítószerek

Forrás: Shutterstock

Az otthon használt tisztítószerek nagy többsége olyan vegyi anyagokból készült, amelyek károsak lehetnek az emberre. Soknál mutattak ki például olyan rákkeltő anyagokat, mint a perklór-etilén. A címkék böngészése helyett használjunk inkább saját magunk készítette, természetes anyagokat tartalmazó tisztítószereket, mint a citrom, ecet, szódabikarbóna. Ezekkel egyszerre védhetjük a családunkat és a környezetünket.

KonMari takarítási módszer, avagy szabadulj meg a felesleges dolgoktól otthonhttp://www.life.hu/otthon/20190218-konmari-takaritasi-modszer-avagy-szabadulj-meg-a-felesleges-dolgoktol-otthon.htmlTe is úgy érzed egy-egy nagytakarítás után, hogy a tisztaság mellett nyertél némi rendet is, de ez a rend gyakran elrejtett dolgokból, kacatokból, porfogókból és felesleges tárgyakból áll? Nos, akkor a KonMari-módszer™ – ami a takarítás, a rendrakás, az otthonunk rendszerezésének egyfajta újragondolása – neked való. OtthonOrigo6 csodás tipp, hogy könnyebben és gyorsabban menjen a takarításhttp://www.life.hu/otthon/20180823-6-csodas-tipp-hogy-konnyebb-gyorsabb-praktikusabb-legyen-a-takaritas.htmlMár írtunk a környezettudatos tisztításról, most azonban olyan módszereket és trükköket hoztunk, melyekkel gyorsabban és kisebb erőfeszítéssel végezheted el a szokásos takarítási fázisokat. OtthonOrigoA takarítás forradalma - Tények és tévhitek a gőztisztítórólhttp://www.life.hu/otthon/20171203-tenyek-es-tevhitek-a-goztisztitorol-fertotlenites-vegyszermentesen-takaritas.htmlA gőztisztítóról mindig azt hallottam, hogy szuper kis eszköz, szinte minden felületen alkalmazható, gyakorlatilag nem hiányozhat egy háztartásból sem. Kisgyerekek mellé külön ajánlják, mivel 100-nál magasabb hőfokon dolgozik, amivel mindenféle antibakteriális szer nélkül fertőtleníti a felületeket. Nos, nézzük meg mi igaz és mi nem az interneten és a fejekben lévő információkból. OtthonOrigoEzek a leggyakoribb mérgező növények a kertbenhttp://www.life.hu/otthon/20190523-a-leggyakoribb-mergezo-novenyek-a-kertben.htmlA kert csodás növényei pompás zöld színükkel és üde színes virágaikkal gondoskodnak arról, hogy minden egyes alkalommal, amikor kilépünk házunk ajtaján, átjárhasson minket a természet burjánzó ereje. Ám nem mind ártalmatlan, bizony vannak, amelyek a háziállatokra, sőt az emberre is veszélyesek. OtthonOrigoKerüld el a baleseteket: így lehet gyerekbiztos a kertedhttp://www.life.hu/otthon/20190520-keruld-el-a-baleseteket-igy-lehet-gyerek-biztos-kerted.htmlA gyerekbarát kert nem csupán biztonságos, de ingergazdagsága mellett teret is biztosít a szabad játékhoz. A mostani cikkben a biztonságos játékon és időtöltésen lesz a fókusz, jövő héten pedig hozom a gyerekbarát, szórakozásra hívogató kert ismérveit. OtthonOrigo5 dolog, ami bizonyítja, hogy eddig te is rosszul használtad a mosogatógépethttp://www.life.hu/otthon/20190514-5-dolog-ami-bizonyitja-eddig-te-is-rosszul-hasznaltad-a-mosogatogepet.htmlVálogatás nélkül tegyél be mindent a mosogatógépbe, dobj bele egy kapszulát, indítsd el valamilyen programon és kész is vagy. Valóban így működne a mosogatás környezetbarát, valamint kéz- és időkímélő verziója? Nos, nem éppen. Mutatjuk az 5 leggyakoribb hibát, amit elkövethetsz. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.