5 dolog, ami bizonyítja, hogy eddig te is rosszul használtad a mosogatógépet

mosogatás otthon mosogatógép edény konyha tisztítás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Válogatás nélkül tegyél be mindent a mosogatógépbe, dobj bele egy kapszulát, indítsd el valamilyen programon és kész is vagy. Valóban így működne a mosogatás környezetbarát, valamint kéz- és időkímélő verziója? Nos, nem éppen. Mutatjuk az 5 leggyakoribb hibát, amit elkövethetsz.

1. Elöblíted az edényeket

Ez bizony az egyik legnagyobb tévhit a mosogatógépek használatát illetően. Feleslegesen használod erre a vizet – amivel egyébiránt a gép sokkal gazdaságosabban bánik –, ráadásul az ezzel töltött idődet is kidobod az ablakon. A mosogatógép hatékonyságát nem befolyásolja, hogy elöblített edények, tányérok, poharak kerülnek-e bele.

Az egyik legnagyobb tévhit a mosogatógépek használatát illetően, hogy az edényeket el kell öblíteni Forrás: Shutterstock

2. Nem használsz öblítőt

Öblítő leginkább a mosógépek esetén jelenik meg a fejünkben, pedig a mosogatás gépi verziójánál is igen hasznos tud lenni – természetesen csak a speciálisan ebbe való folyadék. A mosogatógép öblítője foltmentes edényeket biztosít.

Mosogatógép-tisztítás lépésről lépésre

A mosogatógépre egyfajta áhítattal tekintünk, csak betesszük az ebéd/vacsora utáni káoszt, majd kis idő múlva szinte ránk szakad a tisztaság émelyítő csodája. Igen ám, de nem szabad elfelejteni, hogy ezt a csodagépet is illik rendszeresen és megfelelően tisztítani, ha továbbra is élvezni akarjuk ezt az időt, energiát spóroló és manikűrt kímélő háztartási gépet. Olvasd tovább!

3. Félig telve indítod el a mosogatógépet

Lehetséges, hogy az aktuális vacsora nem hozott annyi koszos edényt, amennyivel megtelne a gép, de inkább várd meg a reggeli végét a beindításával. Így igazi zölddé válhatsz, hiszen vizet és áramot spórolsz, valamint nem engedsz felesleges mennyiségű mosogatószert a csatornába.

4. A konyhai késeket is így mosogatod

Természetesen adná magát, hogy ezeket is a mosogatógépre bízd, de hihetetlenül balesetveszélyes, főleg, ha éllel felfelé teszed be őket. Sőt, az élességükből is veszíthetnek, így ezek esetén inkább maradj a hagyományos, szivacsos megoldásnál.

A konyhai késeket mosogatógépben mosni balesetveszélyes, főleg, ha éllel felfelé teszed be őket Forrás: Shutterstock

5. Mindent ugyanazon a programon mosogatsz

A mosogatógépek több programmal vannak ellátva, használatuk pedig nem egyfajta úri hóbort. A törékeny vagy műanyag edények, poharak esetén az alacsonyabb hőfokú, gyengédebb programot érdemes választanod, míg a nagyobb teljesítmény és hosszabb áztatás a szennyezettebb kerámiák és edények kiváltsága.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.