Így válassz kerti házat, tárolót a kertednek és igényeidnek megfelelően!

Forrás: Shutterstock -
ház kerti tároló kerti ház tárolás bauhaus2019 kert
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kerti házról többeknek a mérhetetlen luxus jut az eszükbe, ám ez nem egyenértékű a vendégházzal. Egy kerti tároló ma már szinte hozzátartozik egy házhoz, számtalan funkciót képes betölteni, amellyel maga a főépület is jobban kihasználhatóvá és kényelmesebbé válhat.

Sokaknak lehet ismerős a nagyszülők kertjének végében található sufni. Ezek általában különálló, kis alapterületű épületek, amelyekbe maximum az áram lett bevezetve. Innen hozták elő nyáron a kismedencét, ide tették a benejlonozott leandereket télen, de tárolóként vagy kis műhelyként is betölthették szerepüket. A téglából, vályogból vagy fából készült kis házakhoz hasonlóan, a kertekbe – mérettől függetlenül – most is nagy szükség lehet tárolóra, épp csupán modernebb kivitelben.

Egy kerti tároló rengeteg helyet felszabadíthat a családi házban Forrás: Shutterstock

Miért válassz kerti házat?

A szerszámok, kis gépek, nyári bútorok és egyéb más, épp nem használatos tárgyak tárolását legtöbben a családi ház pincéjében, garázsában vagy épp padlásán oldják meg. Egy ilyen kerti tároló tehát rengeteg helyet felszabadíthat a családi házban, amelyet így más, kényelmi célokra is át lehet alakítani. Egy ilyen kis ház tehát kétszeresen is kiváló befektetés: a kert rendezettebbé válik, a ház pedig nagyobbá.

Milyen az ideális kerti tároló?

Ha a mobilitás, az idő és az ár legalább olyan fontos szempont, mint a praktikum, úgy számodra a műanyag kerti ház a legmegfelelőbb választás. Ezt a kerten belül, sőt, költözésnél vagy a nyaraló megújításakor is könnyen áthelyezheted. Nincs szükség alapra, a ház egyszerűen, vízszintes kavicságyra építhető. Nem igényel karbantartást sem, hiszen nem rozsdásodik, nem korhad. Méretét tekintve sok variánssal találkozhatsz, valamint előkezelés nélkül, igény szerint tetszőleges színre le is festhető, így egészen biztosan megtalálod a házadhoz leginkább illőt.

A fából készült kerti házakat is lapra szerelt állapotban szállítják, összeszerelésük helyben történik, ám a műanyaggal ellentétben itt a zsindelyezésről is gondoskodni kell, valamint karbantartására is több időt, valamint energiát kell rászánnod. Ez elvehet némi időt, míg a kerti tárolód befogadó képessé válik, ugyanakkor lehetővé teszi, hogy akár egyedi mérettel és igényekkel rendeld meg.

A műanyag kerti ház praktikus választás, hiszen költözésnél könnyen áthelyezhető, nem rozsdásodik vagy korhad el Forrás: Shutterstock

Hol legyen a helye?

Elsőként azt kell eldöntened, hogy mennyire szeretnéd közszemlére tenni a kerti házadat – elő- vagy hátsókert. Másodsorban a terepviszonyokra érdemes figyelned, hiszen a műanyag kerti házak kivételével, mindenképp szükség lesz egyfajta komolyabb tereprendezésre, hogy ne süllyedjenek meg – ami lehet egy egyszerű döngölés, de a ház típusától, illetve a tárolandó termékek súlyától függően akár betonozás is.

Egy kisebb kertbe érdemes a kerítéshez vagy valamelyik sarokba helyezni, hiszen így tudod a legkisebb értékesen kihasználható helyet fenntartani. A nagyobb kertekben akár közvetlenül a ház mellé is teheted, de a szaletlivel „összekötve" egy egész kis kültéri épületkomplexumot is kialakíthatsz – ha az illetékes építésügyi hatóság erre engedélyt ad.

Kiválasztásánál és elhelyezésénél tehát a számodra legpraktikusabban kihasználható és a legesztétikusabb megoldás mellett dönts.

A cikket támogatta a Bauhaus Szakáruházak.

Veszélyben a méhek - Ültess olyan virágokat, amelyekkel jövőt adsz az emberiségnek!http://www.life.hu/otthon/20190504-veszelyben-vannak-a-mehek-ultess-olyan-viragokat-amikkel-jovot-adsz-az-emberisegnek.htmlNem titok, hogy a méheket a kipusztulás veszélye fenyegeti. Már az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete is arra szólította fel a világ országait, hogy tegyenek a szorgos beporzók védelme érdekében, valamint termesszenek nekik biztonságos és elegendő beporzandó növényt. OtthonOrigoA kis alapterület nem mindig egyenlő a szűk élettérrel – 36 négyzetméteres álomotthonhttp://www.life.hu/otthon/20190504-a-kis-alapterulet-nem-mindig-egyenlo-a-szuk-eletterrel-36-negyzetmeteres-alomotthon.htmlA 30–40 négyzetméteres, egyszobás lakásokat leginkább galériával tesszük élhetőbbé, ám ezt csak bizonyos belmagasságon túl lehet megtenni. Az apró és szűk helyiségek helyett nyisd egybe a tereket és élvezd a szellős minimalizmust. OtthonOrigoKülön nappalit a gyerekeknek is! – Ezért rendezz be minitársalgót a gyerekszobábanhttp://www.life.hu/otthon/20190414-kulon-nappalit-a-gyerekeknek-is-ezert-rendezz-be-mini-tarsalgot-a-gyerekszobaban.htmlA nappali társalgó, közösségi tér és a családi egység jelképe is egyben. A gyerekszoba ezzel szemben egy kis privát kuckó, ahol a gyerek az úr – egy bizonyos határig persze. Miért is kevernéd a kettőt? Több jó okot is mondunk rá! OtthonOrigoÍgy válassz külső vakolatothttp://www.life.hu/otthon/20190409-igy-valassz-kulso-vakolatot-hazepites-felujitas.htmlA vakolat nem csupán díszíti a házat, de védi a napsugárzással és más környezeti hatásokkal szemben. Így tehát nem mindegy, hogy milyet választasz. Csak semmi pánik, segítünk! OtthonOrigoItt a kertszezon, készülj fel bakik nélkülhttp://www.life.hu/otthon/20190407-itt-a-kertszezon-keszulj-fel-bakik-nelkul.htmlVégre megérkezett a tavasz, amit mindenki szeretne a kertjében megélni. Ez a gyönyörű évszak azonban a kerttulajdonosok számára egyfajta felkészülés is a nyári és őszi főszezonra, amelynek során sajnos komoly bakikat is lehet véteni. Segítünk a legfontosabb feladatokkal, hogy te ne ess ebbe a hibába! OtthonOrigo5 érv a laminált padló melletthttp://www.life.hu/otthon/20190321-5-erv-a-laminalt-padlo-mellett-lakasfelujitas-padloburkolat.htmlA meleg padlóburkolat pillanatok alatt otthonossá varázsolja a szobákat, hiszen természetes anyagának köszönhetően közel hozza a békés természetet. Sok variánsa közül a laminált padló az, amely nem csupán költséghatékonysága miatt az egyik legkedveltebb burkolat. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.