Konyhakert az ablakban – Fűszernövények és konyhai felhasználásuk

koriander kakukkfű bazsalikom főzés rozmaring fűszernövény konyhakert konyha
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A cserépben tartott fűszernövények nem csupán az általuk keltett hangulattal, de többségük illatával is a konyhába fog csábítani. Nagyobb kedvvel állsz majd neki a főzésnek, és a már ismert ételek is finomabbá válnak a friss fűszereknek köszönhetően.

A fűszernövények is épp annyi törődést igényelnek, mint a „hagyományosak”, érdemes időnként tápoldattal megörvendeztetned őket. Lássunk hát pár ilyen csodás zöldellő szépséget és finomságot, no meg persze felhasználási tippjeiket.

Rozmaring

Rozmaring Forrás: Shutterstock

Ez a fűszer kiváló választás a kerti grillpartik ínycsiklandó húsaihoz. Ezen túl azonban kiválóan kiegészíti a borsós, gombás ételeket, valamint a krumpliköretek ízének frissítésére is használhatod.

Így lesz csodaszép: A rozmaring nagyon kedveli a napfényt, és a vízigénye is igen nagy. Fontos, hogy el tudja vezetni a felesleges vizet, és csak akkor locsold, ha a földjét száraznak érzed.

Kakukkfű

Kakukkfű Forrás: Shutterstock

Kiváló a halas ételek fűszereként, de a sült csirkemell mellé is remek. A zöldséges leveseket is íz-gazdagabbá teszi. Sőt, a házi provence-i fűszerkeverék alapja.

Így lesz csodaszép: Napi minimum 5-6 órányi napfényre vágyik, ugyanakkor jól tűri a szárazságot is, így kevésbé kényes fűszernövény.

Bazsalikom

Bazsalikom Forrás: Shutterstock

Ezt nevezhetnénk kötelező fűszernövénynek is, hiszen a tojásos, káposztás, paradicsomos ételekben éppúgy megtalálja helyét, mint a salátákban, a pizzán és a szárnyasokra szórva.

Így lesz csodaszép: Imádja a napfényt és a vizet, de figyelj, nehogy túllocsold!

Koriander

Koriander Forrás: Shutterstock

A szárnyasok és vadételek szinte elengedhetetlen hozzávalója, ugyanakkor a friss zöldségekkel és olívaolajjal készült salátákat is plusz ízzel ajándékozza meg.

Így lesz csodaszép: A koriander szereti a napfényt, de a túl meleget nem kedveli. Így nagyon fontos, hogy hová helyezed. Vízigénye átlagos.

Szobanövények, melyek feldobják otthonod hangulatáthttp://www.life.hu/otthon/20180716-kert-nelkul-szobanovenyek-melyek-feldobjak-otthonod-hangulatat.htmlA kert szépsége igen fájdalmasan hathat azokra, akik lakásban élnek, gyakran erkély nélkül. Ám nekik sem kell nélkülözniük a növények mámorító jelenlétét. A következőkben olyan szobanövényeket szedtünk össze, melyek lakberendezési elemként üdítő esztétikai élménnyel ajándékoznak meg – gondozásuk pedig igen egyszerű. OtthonOrigoÍgy lehet függőleges kerted: élőfal készítési ötletekhttp://www.life.hu/otthon/20190319-igy-lehet-fuggoleges-kerted-elofalad-avagy-novenyek-es-viragok-elrendezese.htmlImádod magad növényekkel körbevenni? Akkor a függőleges kertet neked találták ki. Nem csupán csodaszép, de kiválóan díszíti is az adott helyiséget, ráadásul így sokkal több növényt, virágot tudsz elhelyezni, mint egy többágú tartón. Az élőfalat beépítheted a lakásba, de kiválóan működik a kerti kerítés mellett vagy a teraszon, erkélyen is. OtthonOrigoA kerti grillezés alapszabályai: kézzelfogható tippekhttp://www.life.hu/otthon/20180506-a-kerti-grillezes-alapszabalyai-grillsuto-biztonsagos-hasznalata.htmlItt, a tavaszi nyárban rengeteg kerti grillezős képet látni a közösségi médiában. Ám nem mindegy hová teszed a grillsütőt, miként készíted elő a rá kerülő finomságokat. Ebben segítünk, hogy ne torkolljon katasztrófába a kerti sütögetés. OtthonOrigoKerttervezési útmutató – Használd a kreatív cementethttp://www.life.hu/otthon/20180331-kerttervezesi-utmutato-hasznald-a-kreativ-cementet-a-kertben.htmlA cement remekül használható a hétköznapi emberek számára is: nem kell keverőgépet bérelned, se speciális felszerelést venned ahhoz, hogy ezzel a szuper anyaggal dolgozz. Ma a kerttervezéssel fogunk foglakozni, hiszen egyre jobb lesz az idő, hamarosan indul a kertszezon. OtthonOrigoÁlomotthonok - Kertvárosi modern luxus egy budapesti lakóparkban!http://www.life.hu/otthon/20170618-alomotthonok-kertvarosi-modern-luxus-egy-budapesti-lakoparkban.htmlA hazai tervezők keze nyomát viselő luxusotthonokat bemutató sorozatunk következő részében, Dóró Judit belsőépítész újabb munkáján ámulhatunk. A sok kisebb terekből álló ingatlanokat általában túlzsúfolják a megfelelő tárolók elhelyezésével. Éppen ezért nehéz is ilyen tereket tervezni, hogy a tágasság érzése mellett is még kényelmes és élhető design alakuljon ki. Íme, egy jó példa arra, hogy hogyan lehet az ilyen elrendezésű és osztottságú lakásokat praktikusan és extrán megtervezni! Otthon--Ezek a növények túlélik az ablaktalan fürdőszoba mostoha körülményeithttp://www.life.hu/otthon/20190214-ezek-a-novenyek-tulelik-az-ablaktalan-furdoszoba-mostoha-korulmenyeit.htmlA fürdőszobát a felüdülés, a megújulás és a frissesség atmoszférája járja át, amelyhez jól illenek a zöld növények. Azonban éppen a fürdő az a helyiség, amely gyakran nélkülözi az ablakot, sajátos klímáját tekintve pedig egyáltalán nem mindegy, hogy milyen virággal próbálod hangulatosabbá tenni. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.