Legyen melegebb a lakásodban négy egyszerű trükkel

fázás meleg hőszigetelés fűtés otthon lakás tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A tél hideg, ezen nem kell meglepődni, ugyanakkor otthonunkban elvárjuk a finom és jóleső meleget. Nos, most hoztunk pár tippet, hogy egyszerű trükkökkel – nem pedig pluszfűtéstechnikával – nálad is kellemesebb legyen a hőmérséklet, és ne fázz.

1. Menj feljebb!

Ez végtelenül egyszerű, és még csak pluszköltségekkel sem jár. Azt a legtöbben tudjuk, hogy a meleg levegő felfelé száll, tehát az emeleten melegebb lesz, mint a földszinten. Épp ezért a hideg téli estéken érdemes ott bekuckózni. Az egyszintes lakásokban kerüld a padlóról való tévézést, a kisgyerekekre adj melegebb ruhát, hiszen ők alacsonyabban vannak, mint te, valamint a gyerekszobában használd ki az emeletes ágy nyújtotta melegséget.

A hideg téli estéken érdemes az emeleten bekuckózni, hiszen a meleg levegő felfelé száll Forrás: Shutterstock

2. Nem mindegy, milyen az anyag

A vastag anyagok nagyobb R-értékkel, azaz jobb hőszigeteléssel rendelkeznek, mint vékonyabb társaik. Ezzel, gondolom, most nem árultam el hétpecsétes titkot. Azonban ezeken belül is vannak úgynevezett levegőcsapdás anyagok, mint a gyapjú és a flanel, amelyekben mikroszkopikus légzsebek képződnek, amelyeknek köszönhetően még magasabb lesz az R-értékük.

Ugyanez a koncepció vonatkozik a falakra és a mennyezetekre, itt az üvegszálas szigeteléssel lehet elérni, hogy minél jobb hőszigetelést érj el.

3. Tartsd meg a testhődet!

Hiába van a lakásban télen 23-25 fok, a falak és a padló ennél hidegebb, a tested pedig jóval melegebb. Akkor, ha vékony zokniban, vagy netán mezítláb mászkálsz a padlón, automatikusan beindul a testhő leadás, amitől fázni kezdhetsz. Válassz kötött szobazoknit vagy egy vastag papucsot, hogy ezt megelőzd.

Válassz kötött szobazoknit, hogy megelőzd a testhőd leadását Forrás: Shutterstock

Ez a jelenség egyébként a 23 fokos szoba levegőjével való kontakt során is észlelhető. Így érdemes hosszú ujjú felsőben lenni, és a kézfejeket külön melegíteni, hiszen ezen keresztül gyorsan lehűlhetsz.

4. Ne áldozz a dizájn oltárán!

Az elején már kifejtettem, hogy a meleg levegő felfelé száll. Ám a fűtőtest nem csak felfelé sugároz, a teljes kapacitás eléréséhez fontos, hogy ne legyenek körülötte bútorok. Egy kanapéval elfedett radiátor például remekül fűti annak oldalát, de hozzád jóval kevesebb hő fog eljutni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.