Használd ki a téli szünetet egy kis lakásfelújításra – Falfestés télen

lakásfelújítás festés falfestés tél
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Az előszobánk már nyár eleje óta várja, hogy a tapéta lekerüljön róla, és kapjon egy új, lágy fűzöld színt. A festékek egészen berendezkedtek a szekrény aljában, már nem pillognak rám reménnyel telve. Most azonban érzem magamban az erőt, a téli szünetben a gyerekek is pár napot a nagyinál fognak tölteni, tehát minden adott egy kicsi, mégis igen jelentős felújításhoz. De itt a lényeg: érdemes-e egyáltalán belevágni a falfestésbe télen, amikor kint röpködnek a mínuszok?

Podmaniczki Attila, a Poli-Farbe alkalmazástechnikus szakembere szerint igen. Három fontos pontban szedte össze, hogy mire kell ebben az esetben figyelnünk.

Falfestéskor fel kell csavarnod a fűtést, 20-30 foknak kell lennie, hogy a festék szépen megszáradjon Forrás: Podmaniczki Attila

1. Hőmérséklet

Ez a legfontosabb. Festékfajtától függően, hozzávetőleg 20-30 fok kell hogy legyen a szobában ahhoz, hogy a falra felkent festék szépen megszáradjon. Ez talán egy frissen vásárolt, aktuálisan nem lakott ingatlan esetén a legnehezebb megvalósítani, de valljuk be őszintén, az életszerűen lakott lakásokban sincs túl gyakran télen nyári meleg. Tehát a falfestéskor mindenképp fel kell csavarnod a fűtést, vagy be kell vetned olajradiátort. De nem elég aznap elkezdeni. A kihűlt falakat – ahol eleve nem volt fűtés – fel kell készíteni már legalább 1 hónappal a festés előtt.

2. Be fog törni a hideg

Miután felkerült a festék, fontos, hogy ne legyen pára. Ezt gyakori szellőztetéssel – óránként 15-20 perccel - tudjuk elkerülni, természetesen akkor, ha kint nem esik az eső. Ebben az esetben elegendő félóránként 2-3 perc is. Egy átlagos száradási időt télen érdemes duplázni – tehát, ha 2-3 órát írnak, akkor nyugodtan számoljunk 4-6 órával.

A kihűlt falakat fel kell készíteni már legalább 1 hónappal a festés előtt Forrás: Shutterstock

Itt az új magyar fejlesztés, a lakásfűtő falfesték

A fűtőfesték csökkenti az otthonok ökológiai lábnyomát, alkalmas a lakások, házak
energiatakarékos felmelegítésére. A termékújdonság újabb irányt teremthet a
lakásfelújításban és az „okoslakás" kialakításában. Olvasd tovább!

3. Más festékre lesz szükség

Azzal, hogy gyorsítsuk a folyamatot, és minél előbb birtokba vehessük az adott helyiséget, válasszunk egy rétegben fedő és gyorsan száradó festéket. Ez drágábbá teheti a lakásfelújításunkat, de abban az esetben, ha télen szeretnénk erre sort keríteni, nem érdemes spórolnunk, hiszen a mérőórák is pörögnek.

Válasszunk egy rétegben fedő és gyorsan száradó festéket Forrás: Shutterstock

+1. A fránya gombásodás és penészedés

Télen – akármennyire is betartjuk a fentieket –, hagyni kell, hogy a mélyebb rétegek is megfelelően ki tudjanak száradni. Épp ezért tavaszig ajánlott a falra nem rátolni a bútorokat, tehát hagyjuk szellőzni.

Csodálatos és meglepő lakásfelújítási ötletek: előtte-utána fotókhttp://www.life.hu/otthon/20180910-lakasfelujitasi-es-atalakitasi-otletek-elotte-utana-fotok.htmlTanulmányok bizonyítják, hogy az otthoni környezet megváltoztatása, igen jó hatással van a kreatív energiák felszabadítására, a depresszió kezelésére, valamint segít kimozdítani a mindennapos rutinból. Egy kis átalakítást követően az emberek optimistábbá és vidámabbá válnak. OtthonOrigoHúzd magadra a munkásnadrágot! - Nők és a lakásfelújításhttp://www.life.hu/otthon/20180729-huzd-magadra-a-munkasnadragot-nok-lakasfelujitas.htmlAnnak, aki már próbált szakember találni kisebb, vagy akár nagyobb lakásfelújítási munkák elvégzésére, nem árulok el nagy titkot azzal, hogy szinte a lehetetlennel próbálkozott. Mit tehetünk hát, mi nők egy ilyen helyzetben? Megcsináljuk magunk. OtthonOrigoNe engedd, hogy az építkezésre és lakásfelújításra rámenjen a párkapcsolatotok!http://www.life.hu/otthon/20180522-ne-engedd-hogy-az-epitkezes-es-lakasfelujitas-tonkretegye-a-parkapcsolatod.htmlEgy nagyszabású lakásfelújítás és építkezés olyan helyzeteket teremthet egy párkapcsolatban, melyre a mindennapi életből nincs lehetőség felkészülni. Most körbejárjuk, hogy mi vezethet a vitákig, és mivel tudod ezeket orvosolni, jobb esetben megelőzni. Otthon--Lakásfelújítás költséghatékonyan: Csempefestés lépésről lépésrehttp://www.life.hu/otthon/20180514-lakasfelujitas-keves-penzbol-csempefestes-lepesrol-lepesre.htmlA fürdőszobában, konyhában nagyon domináns a falburkolat, vagyis a csempe milyensége. Lehetséges, hogy egy új lakásba költöztél, ahol a csempék nem felelnek meg a te ízlésednek, vagy épp a régit untad meg. Nem kell azonban egyből leverni és újat feltenni, akár le is festheted a régit. Így a csempecserére szánt összeg töredékéből fel tudod újítani otthonod. OtthonOrigoFilléres és gyors lakásfelújítási tippek – A csodálatos öntapadós tapétahttp://www.life.hu/otthon/20180404-filleres-es-gyors-lakasfelujitasi-tippek-ontapados-tapeta.htmlMíg régen alig pár fajtát lehetett csupán kapni, és azok mintája is elcsépelt, unalmas és kimondottan „gagyi” volt, ma már közel végtelen anyagú és mintájú öntapadós tapéta közül választhatsz. OtthonOrigoÍgy növeld a házad értékét eladás előtt http://www.life.hu/otthon/20181205-igy-noveld-a-hazad-erteket-eladas-elott-otletek.htmlEgy ház akkor hozza a legnagyobb hasznot – vagy a lehető legmagasabb piaci árat –, ha arra időt, energiát és nem ritkán pénzt fordítunk. Nem elegendő a tisztaság és a rend, bizony vannak olyan vevőfogó praktikák, amelyekkel jobb színben tüntetheted fel az eladó házadat. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.