4 lépés, és végleg megszabadulhatsz a lakásban ólálkodó csótányoktól

csótány csótányok otthon rovarirtás lakás
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Este kimész a konyhába, felkattintod a villanyt, és mintha csak riadót fújtak volna, a nem is olyan apró, gusztustalan bogarak villámsebességgel iszkolnak menedéket keresni. Igen, a csótányok nem ismernek kegyelmet: befészkelik magukat a legapróbb résekbe is, ott mászkálnak a tányérok és poharak között, a konyhapulton, sőt, még a hűtő meggyengült tömítésében is vígan jönnek-mennek. Mit tehetsz ellenük? Mutatjuk!

A csótány az egyik legszívósabb állat, ezt pedig a legtöbbünk életében legalább egyszer meg is tapasztalta. Csúnya előítélet azt gondolni, hogy csak a koszos lakásokba költöznek be, lehetsz akármennyire pedáns, ha egy csótány utat talál az otthonodba, megkezdődik a harc.

Nyolclábú lakótársak – Ezekkel a pókokkal élünk együtt a lakásban

Hazánkban mintegy 800 pókfaj él, de ebből csupán 10–12 az, amivel a lakásban is összefuthatsz. Nem kell tőlük félned, mivel csípésük nem veszélyes az emberre. Persze, nem tagadjuk, hogy egy-egy ilyen kis nyolclábú felbukkanása nem okozhat riadalmat, de mint korábban már írtuk, talán jobb, ha megtanulsz velük együtt élni. Olvasd tovább!

Így vess véget a csótányok hatalmának!

1. Amennyiben egyet is meglátsz, helyezz ki csótánycsapdát estére. Reggelre, a benne megragadt rovarok számából könnyedén fel tudod mérni, hogy mekkora is a baj.

2. A csótányok a legtöbb esetben a vizesblokk felől törnek be, és legtöbbször a falak mentén közlekednek. Így érdemes ezeket a részeket rovarirtóval megszórni. Amennyiben kisgyerek vagy háziállat van a lakásban, ezt fokozott elővigyázatossággal és körültekintéssel tedd.

A csótányok a legtöbb esetben a vizesblokk felől törnek be, így érdemes ezeket a részeket rovarirtóval megszórni Forrás: Shutterstock

3. Amennyiben társasházban laksz – márpedig a csótányok ezeket a helyeket kedvelik a leginkább –, nem lesz egyszerű dolgod a végleges kiirtással. Hiába pusztítod el az összes kis éjszakai rovart magadnál, ha a környéken marad belőle pár, biztos számíthatsz egy újabb rohamra. A lakóközösség együttműködése nélkül sajnos szélmalomharcot tudsz csupán vívni.

4. Hívj szakembert, aki felkutatja a fészket és „tövestül tépi ki a gazt". Egy többlakásos ház esetében elsőként a közös képviselővel kell felvenned a kapcsolatot, és vele együtt kell rávenned az összes lakót, hogy engedjenek szabad utat a rovarirtónak.

Kitartás!

Otthon és munkahely egyben – így dolgozz otthonról kényelmesenhttp://www.life.hu/otthon/20181024-otthon-es-munkahely-egyben-igy-dolgozz-otthonrol-kenyelmesen-home-office.htmlA home office jelentheti, hogy teljes munkaidőben otthonról dolgozunk, vagy csak időnként – esténként, netán a hét pár napján – végezzük a munkánkat irodán kívül. Ez egyrészt lehet nagyon kényelmes, de csak akkor, ha megfelelő hozzá a környezet. Ebben segítünk most. OtthonOrigoElhagyott helyek – Romos épületek és egy dekoratív modellhttp://www.life.hu/otthon/20181022-elhagyott-helyek-romos-epuletek-es-egy-dekorativ-modell-magyarorszag.htmlJade Stacy Maria és James Kerwin még 2015-ben találkozott egymással. Egy fórumon akadtak össze, ahol fotósok kerestek modelleket. James ekkor már kilenc éve készített képeket, de egészen három és fél évvel ezelőttig csak épületeket, azon belül is elhagyott romokat kapott lencsevégre. Azonban szerette volna ezeket összekötni a portréfotózással. Vágya azonban túlteljesült. OtthonOrigoTöbbet ártasz, mint használsz - Tisztítási tévhitek http://www.life.hu/otthon/20181005-tobbet-artasz-mint-hasznalsz-tisztitasi-takaritasi-tippek.htmlMindenki szereti a hatékony takarítási tippeket, de nem szabad mindent elhinni, amit hallasz. Sok ilyen ötlettel igazából többet árthatsz, mint használsz. A Good Housekeeping Institute összegyűjtött pár, széles körben elterjedt háztartási tanácsot, melyeket inkább ne fogadj meg. OtthonOrigoOtthonodban egy félelmetes ragadozó rovar les áldozatra: a légyölő pókszázlábúhttp://www.life.hu/otthon/20181003-otthonodban-egy-felelmetes-ragadozo-rovar-les-aldozatra-legyolo-pokszazlabu.htmlAz otthonunkat számtalan rovarral osztjuk meg, de a pókokkal ellentétben a legtöbbjükre nincs szükségünk. Épp ezért, a véletlen találkozások nagy eséllyel egy laza papucs csattanással érnek véget. Van azonban egy ízeltlábú, mely borzalmas külsejével és Predator természetével értetlenséget, valamint rettegést hoz el a szívünkbe. OtthonOrigoEzeket a hibákat követik el leggyakrabban az emberek a felújítás soránhttp://www.life.hu/otthon/20180924-ezeket-a-hibakat-kovetik-el-leggyakrabban-a-lakasfelujitas-soran.htmlEgy felújítás, építkezés próbára teheti párkapcsolatodat, kilyukaszthatja a pénztárcádat, felőrölheti az idegeidet és hiú álmokba ringathat. A következőkben megmutatjuk, milyen fő hibákat követhetsz el. Tanulj belőlük! OtthonOrigoPraktikus ötletek, melyekkel játszi könnyedséggel ül majd le a gyerek otthon tanulnihttp://www.life.hu/otthon/20180905-praktikus-otletek-amikkel-jatszi-konnyedseggel-ul-majd-le-a-gyerek-otthon-tanulni.htmlAz íróasztal és szék beszerzése távolról sem elegendő, ha az otthoni tanulás elősegítéséről van szó. Most mutatunk pár hasznos tippet, hogy szinte láthatatlanul hozhasd meg a gyermeked kedvét az iskola utáni gyakorláshoz. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.