14+1 dolog, amit SOSE dobj a vécébe, ha szeretnéd elkerülni a dugulást

Forrás: Shutterstock -
dugulás mosdó vécé lefolyó wc
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A WC egyfajta mindent elnyelő gödörnek tűnhet. Csak beledobod, ráengeded a vizet, és el is tűnt. Ám sajnos sok esetben a mindenféle, nem odaillő dolgok komoly dugulást okozhatnak. Ha te sem akarsz a vécéből felömlő vízzel bajlódni, akkor a következőket fogadd meg!

1. Törlőkendő

Mind a baba, mind a sminkeltávolító törlőkendő alkalmatlan arra, hogy a lefolyóba dobd. Anyaguk jóval erősebb a nedves vécépapírénál – amiből szintén nem lehet három darabnál többet használni öblítésenként -, épp ezért sokkal több idő, mire darabjaikra áznak. Ezeket tehát mindig dobd a szemetesbe!

2. Fültisztító pálcika, vattapamacs

A műanyag rész 1000 év alatt sem fog lebomlani, csupán fennakad a csövekben, remek terepet teremtve például a vattának. Ez ugyanis nem ázik szét, csupán jól megszívja magát vízzel és áthatolhatatlan falként rakódik le, elzárva a víz útját.

A fültisztító műanyag része 1000 év alatt sem fog lebomlani, ráadásul fennakad a csövekben Forrás: Shutterstock

3. Tampon és betét

A menstruációs termékek nedvszívó hatásukról híresek, képzeld el ezt a lefolyóban. Nos, például egy tampon szépen megduzzad a csövekben, a betét pedig pluszban fel is tapad a falára, és kész is a dugulás.

A világ leggyönyörűbb fürdőszobái

Mutattunk már igazi luxus fürdőszobákat, ahol nem számított a tér, némelyik egy nappali méretével vetekedett. Ám, sok esetben, a fürdőszoba a lakás egyik legkisebb pontja. Ilyenkor komoly kreativitásra és szuper trükkökre van szükség ahhoz, hogy a tér tágasabbnak tűnjön és kihasználhatóbb legyen. Mutatjuk a legszebb és legkisebb fürdőszobákat.

4. Óvszer

A gumi nem bomlik le a vízben, viszont remekül fennakadhat, eltömítheti a csöveket, tartályokat. Inkább szabadulj meg tőle másként, és dobd a szemetesbe.

5. Pelenka

A pelenka egyrészt nedvszívó, másrészt nagy, így soha ne jusson eszedbe azt még apróra összecsomagolt állapotában sem a WC-be dobni!

6. Fogselyem

Ez egy igen erős fonál, ami a csövekben egyfajta hálóvá áll össze, így pedig kitűnő abban az esetben, ha a célod egy nagy dugulás.

A fogselyem igen erős fonál, ami a csövekben egyfajta hálóvá áll össze Forrás: Shutterstock

7. Zsebkendő, szalvéta

Bár ezek anyag is épp olyan, mint a vécépapíré, gyakori használat mellett eltömíthetik a lefolyót, mivel a szálaik erősebben vannak összepréselve, így hosszabb ideig tart a vízben való szétmállásuk.

8. Gyógyszerek

A lejárt vagy már nem használt gyógyszereket gyűjtsd össze és add le egy patikában. Mivel a vízben elkezd kioldódni belőlük a hatóanyag, környezeti károkat is okozhatnak folyókba, tavakba vagy a talajvízbe jutva.

9. Cigarettacsikk

Több szempontból is rossz ötlet a vécébe üríteni a hamutartót. Egyrészt káros vegyi anyagokat tartalmaz, másrészt többször kell öblíteni ahhoz, hogy az összes lemenjen – így pedig csak pazarolod a vizet. A lefolyóba kerülve pedig épp úgy fennakadhat.

10. Macskaalom

Vannak olyan cicaalmok, melyekre ráírják, hogy a vécébe is bele lehet önteni. A legtöbb mosdórendszer azonban nem használ elég vizet ahhoz, hogy a csövekben könnyedén haladhasson.

A legtöbb mosdó rendszer nem használ elég vizet a macskaalom leöblítéséhez Forrás: Shutterstock

11. Haj, hajgumi

Ugyanúgy működik a lefolyóban, mint a fogselyem. Tehát a fésűből és a lefolyó védőből kiszedett hajat, vagy épp a hajmosáskor utolsó pillanatban kivett hajgumit mindig a szemetesbe dobd.

12. Rágógumi

A mosdóban ülve nem túl gusztusos rágózni, amit sokan gyors megoldással orvosolnak: beledobják a vécébe a kis galacsint. Azt hiszem, azzal nem árulunk el nagy titkot, hogy a rágó nem oldódik a vízben, viszont annál jobban szeret megtapadni a lefolyó csöveiben. Hipp-hopp, kész is a remek és masszív dugulás. Ehelyett inkább tekerd bele egy apró vécépapír darabba, majd dolgod végeztével vidd el egy szemetesig.

13. Használt olaj, zsír

Sokan nagy gondban vagyunk, hogy mit is kezdjünk a már sütésre nem alkalmas használt zsiradékkal. Nos, egyet egész biztos, hogy nem szabad, beleönteni a lefolyóba, amibe a vécé is beletartozik. Az olaj és zsír, amint kihűl, azonnal lerakódik a csövekben, így csökkentve annak átmérőjét.

14. Ételmaradék

Bár ezek lebomlanak – kivéve a csont –, de addig még szépen végigmennek a lefolyóban, és itt-ott fennakadhatnak. Akkor, ha egyszerre sokat öntesz a vécébe, akár azonnali dugulást is okozhat. Így inkább csak szűrt leveket hagyd a vécére, a többit pedig a szemetesbe dobd.

Ha egyszerre sok ételmaradékot öntesz a vécébe, az akár azonnali dugulást is okozhat Forrás: Shutterstock

+1. Fehérítő

Sokan használják a WC tisztítására a hipót, pedig annak kemény vegyi összetétele gyakran árt a csöveknek – főként, ha szeptikus rendszerről van szó. Ehelyett inkább használj ecetet.

A világ leggyönyörűbb fürdőszobái - 1. rész http://www.life.hu/otthon/20170906-a-vilag-leggyonyorubb-furdoszobai-1-resz-termeszet-novenyek.htmlEzekben a fürdőszobákban határozottan a pihenésé, a kikapcsolódásé a főszerep. Ezt pedig a természet meghívásával érik el. Olyan megoldásokat mutatunk, amelyek egyszerre döbbenetesek és lenyűgözőek; dzsungel, borostyánfal, kis tó. OtthonOrigoLakásfelújítás költséghatékonyan: Csempefestés lépésről lépésrehttp://www.life.hu/otthon/20180514-lakasfelujitas-keves-penzbol-csempefestes-lepesrol-lepesre.htmlA fürdőszobában, konyhában nagyon domináns a falburkolat, vagyis a csempe milyensége. Lehetséges, hogy egy új lakásba költöztél, ahol a csempék nem felelnek meg a te ízlésednek, vagy épp a régit untad meg. Nem kell azonban egyből leverni és újat feltenni, akár le is festheted a régit. Így a csempecserére szánt összeg töredékéből fel tudod újítani otthonod. OtthonOrigoEnnek a férfinak még a vécéülőkéje is Versace mintás: elképesztő fotók! http://www.life.hu/otthon/20161012-versace-uloke-ez-a-ferfi-mindenbol-a-legdragabbat-veszi-elkepeszto-fotok.htmlVan aki egyáltalán nem hisz a kevesebb néha több elvében... Otthon--A szükség nagy úr - Vécék a világ körülhttp://www.life.hu/otthon/20160701-vecek-a-nagyvilagban.htmlHa menni kell, akkor menni kell. Lehetsz otthonod biztonságos falai között, bóklászhatsz az utcán, vagy töltheted éppen pihentető vakációdat egy egzotikus tengerparton, ha rád jön a szapora, bizony könnyítened kell magadon. OtthonAFPNyilvános WC-ből pazar álomotthon - Fotókhttp://www.life.hu/otthon/20170803-nyilvanos-wc-bol-pazar-alomotthon-anglia-fotok.htmlAngliában magasabbak a lakás árak, mint New Yorkban. Nem csoda hát, ha az emberek megpróbálnak okosan saját otthonhoz jutni. Így tett Laura Clark is, aki még 2005-ben végzett belsőépítészként. Úgy gondolta, a tanultakat átülteti a gyakorlatba, és vesz egy nyilvános illemhelyiséget. Otthon--Ezeket a hibákat NE kövesd el az otthonodban! - Lejárt lakberendezési trendekhttp://www.life.hu/otthon/20180628-ne-kovesd-el-ezeket-a-hibakat-az-otthonodban-lejart-lakberendezesi-trendek.htmlAzzal, ha visszanyúlsz a múltba, és pár elemet a modernkori környezetbe átültetsz, szuper összhatást érhetsz el. Ám, ha túlzásba esel, az bizony visszaüthet. Van pár elem, ami a megfelelő designba beépíthető, de vannak, melyeket egy életre el kellene felejteni a lakberendezésben. OtthonOrigo

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.