Így alakíts ki veteményeskertet 1 négyzetméteren!

ültetés növények zöldségek veteményes kert konyhakert
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
Nincs is üdítőbb, mint a saját magad termesztette zöldséget enni, abból készíteni valami finomságot. Ehhez azonban nem kell az egész kertedet beáldoznod, elegendő lehet akár egy 1x1 méteres terület is. Segítünk, hogy a lehető legszuperebb konyhakert birtokosa lehess.

Válaszd ki a zöldségeket

Döntsd el, hogy a kis kertedben milyen zöldségeket szeretnél termeszteni. Remek választás lehet a káposzta, a paradicsom, az uborka, a saláta, a retek, de akár a gyógynövények közül is választhatsz. Ezek mindegyike könnyen ültethető és szépen fog fejlődni. Ha kezdő kertész vagy, válassz olyan növényeket, amelyek nem igényelnek különös odafigyelést, és szép termést hoznak – tehát az egzotikus zöldségekkel inkább még ne próbálkozz.

Remek választás lehet a káposzta a kis területű veteményesbe Forrás: Shutterstock

Tervezz és rendezz

A zöldségeskert elrendezése nagyon fontos. Amennyiben gumós növényeket szeretnél termeszteni, figyelj rá, hogy legyen elég helye a lefelé növekedéshez is. Olyan helyet válassz, mely napközben elegendő napfényfürdőt tud venni, hiszen ez elengedhetetlen lesz a szép termés eléréséhez.

Oszd el a kis veteményeskertedet azonos méretű négyzetekre – egy négyzetméter 9-12 különálló részre osztható. Ezután minden növényt a saját területére ültesd úgy, hogy ne zavarják a szomszédjukat a növekedésben, és később se árnyékolják egymást

A kiválasztott zöldségeket sorold 3 csoportba: függőlegesen növő növények (paradicsom, uborka, borsó és zöldbab), nagyobb növények (káposzta, karfiol, padlizsán, paprika) és kis növények (retek, sárgarépa, spenót, hagyma, saláta és gyógynövények). Tedd a függőlegesen növő növények a hátsó, a nagyobbakat a középső, a kisebbeket pedig a legelső sorba. Ennek az elrendezésnek az alapgondolata, az egymás árnyékolásának minimalizálása.

Úgy ültesd a növényeket, hogy ne zavarják a szomszédjukat a növekedésben Forrás: Shutterstock

Tipp

Rajzolj „térképet" a leendő kertedről, mielőtt elkezdenél ültetni. Ez segít megtervezni a zöldségek és gyógynövények elrendezését.

Vigyázz a kertedre

A függőlegesen növő növényeket meg kell támogatni: például a paradicsomhoz karó, az uborkához rácsos tartó kell, különben nem tudnak szépen fejlődni, és egymásra fognak nőni. A locsolás megkönnyítése érdekében használhatsz öntözőrendszert, de akár egy üveget is, ami folyamatosan csepegteti a földbe a vizet. Műtrágya alkalmazása is indokolt lehet, főként, ha nem külön erre a célra vásárolt földbe ültetsz, hanem a normál kertibe.

A paradicsomhoz karó kell, különben nem tud szépen fejlődni Forrás: Shutterstock

Légy kreatív

Akkor sincs minden veszve, ha nem négyzet alakú a konyhakerted. Akár a kerítés tövébe is ültethetsz – feltéve, ha így is éri elég nap -, ahol egyébként remekül érvényesülnek a futó-, függőlegesen növő növények. Nincs kerted, vagy nem tudsz benne kialakítani veteményest? Semmi gond! Ültess megfelelő nagyságú virágcserépbe, hordókba, és gyönyörködj a konyha ablakban, vagy a teraszon növögető zöldségeidben.

9 elpusztíthatatlan kerti növényhttp://www.life.hu/otthon/20180511-9-elpusztithatatlan-szarazsagturo-kerti-noveny.htmlTavasszal mindenki a kertjében tevékenykedik: rendezgetnek, ültetgetnek. Sokan nagy gonddal nevelgetik gondosan kiválasztott kerti növényeiket, vigyáznak rájuk, megfelelő tápoldatokkal gondozzák őket. Akkor, ha Te nem erősíted a hobbikertészek táborát, úgy számodra hoztunk pár szuper strapabíró és szinte elpusztíthatatlan kerti növényt. OtthonOrigoA kerti grillezés alapszabályaihttp://www.life.hu/otthon/20180506-a-kerti-grillezes-alapszabalyai-grillsuto-biztonsagos-hasznalata.htmlItt, a tavaszi nyárban rengeteg kerti grillezős képet látni a közösségi médiában. Ám nem mindegy hová teszed a grillsütőt, miként készíted elő a rá kerülő finomságokat. Ebben segítünk, hogy ne torkolljon katasztrófába a kerti sütögetés. OtthonOrigoKerti dekorációs DIY ötlet – Boszorkánykunyhó, amit egy olvasónk készített: videóhttp://www.life.hu/otthon/20180424-kerti-dekoracios-diy-otlet-boszorkanykunyho-olvasonk-keszitette.htmlMindig nagy öröm az olvasói megkeresés, legyen az bárminemű visszajelzés, vagy épp témajavaslat, ötlet. Hiszen mi nap mint nap azon dolgozunk, hogy olyan tartalmat állítsunk elő, ami érdekel Téged és szívesen olvasol róla. A minap egy fiatal hölgytől kaptam levelet, amiben megmutatta a saját maga készítette kerti dekorációját. Annyira kreatív és profi megvalósítással szembesültem, ami kenterbe veri a külföldi DIY-os oldalakat. Ezt Neked is látnod kell! OtthonOrigoKertrendezési tippek - Válassz kerítéstakarót, belátásgátlóthttp://www.life.hu/otthon/20180413-kertrendezesi-tippek-otletek-valassz-kerites-takarot-belatasgatlot.htmlEgy szép kerítés nem csupán a kert, de az egész ház éke is lehet. Ámbár nem mindenkinek van elég ideje, pénze, vagy épp kedve egy komolyabb kerítés építésére, a szomszédokat és az utca népét ugyanakkor a legtöbben szeretnénk kizárni. Mit tehet ilyenkor az ember? Kerítéstakarót, átlátásgátlót vesz. OtthonOrigoAz „okos” kert bárki számára elérhető – LED fénnyel világító kerti bútorokhttp://www.life.hu/otthon/20180405-az-okos-kert-barki-szamara-elerheto-led-fennyel-vilagito-kerti-butorok.htmlAz idei év abszolút slágerei az „okos" kerti bútorok és kiegészítők. A LED fénnyel működő fotelek, székek, vázák és egyéb kiegészítők többsége távirányítóval működik – így például a színüket is meg lehet változtatni. Már itthon is elérhetőek. Ne habozz hát, ha valami igazán különlegesre vágysz! OtthonOrigoKároly herceg hobbija a biokertészkedés, kertészeti boltjával jótékony célokat támogathttp://www.life.hu/otthon/20170529-karoly-herceg-hobbija-a-biokerteszkedes-a-vele-kapcsolatos-bolthalozataval-jotekony-celokat-tamogat.htmlA 18. században épült Highgrove House nem a legfrekventáltabb birtok, már ami a brit királyi rezidenciákat illeti, ám igazi kincset rejt! Ez Károly walesi herceg és felesége, Kamilla otthona, ide vonulnak vissza, és itt hódol a trónörökös imádott hobbijának, a kertészkedésnek. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.