zalakerámia2018 terasz kert padlóburkolat
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A kerti időzés egyik legnemesebb helyszíne a terasz. Ez gyakorlatilag a ház egyfajta meghosszabbított, szabadtéri része, egy köztes tér, egy átjáró. Mindezek mellett azonban saját személyiséggel és stílussal is rendelkezik.

Az élhető terasz elsősorban elég nagy. Ez persze szubjektív, hiszen van, aki leginkább csak maga használja, van, aki gyermekeivel, unokáival szereti megosztani, és akad olyan is, aki hétvégente imád kerti partit rendezni. Sőt, a terasz méretét a kert területe is meghatározza. Érdemes 3:1-es arányt megőrizni. – végtére is minek van kertje az embernek, ha nem jut hely a fáknak, virágoknak és a puha zöld gyepnek? Tehát az „elég" nagy relatív, ezt mindenkinek magának kell meghatározni.

Érdemes a kert-terasz méretét 3:1-es arányban megőrizni Forrás: Zalakerámia

Egy terasz funkciójában igen eltérő lehet.

Grillezős, netán kültéri konyhás térhez érdemes nagy ebédlőasztalt választanod, a pihenősarkot pedig tedd kellő távolságra a sütőtől. Így te akkor is nyugodtan olvashatsz, és nem kell az esetleges felszálló füsttől tartanod, ha közben párod épp az ebédet készíti. A padlóburkolatot nem tudod megosztani, így a sütögetéshez válassz például a kő-vagy a kerámialapok közül. Ezeket a legegyszerűbb takarítani, és a legpraktikusabbak a négy lábon álló grillsütő stabilitása szempontjából is.

A pihenősarkot tedd kellő távolságra a sütőtől Forrás: Shutterstock

Amennyiben egy nyugodt, sárfoltoktól és medencevíztől mentes övezetet szeretnél, akár puha szőnyegekben is gondolkodhatsz, melyek a napozóágy környékén biztosítják a kellő otthonosságot. Ebben az esetben a teraszt faburkolattal fedd be, és dekoratív kaspókba rendezett növényekkel akár egy kis oázist is kialakíthatsz.

Bárhogyan is dönts, az élhető és valóban felhasználóbarát terasz kulcsa a pontosan meghatározott funkcióban rejlik. Így nem a káosz fog uralkodni, és helyhiányban sem fogsz szenvedni.

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.