Bizarr otthonok 3. - Kukában él, és hajléktalanoknak készít szemétből otthont

Fotó: Brian.J.Reynolds -
bizarr otthonok ház újrahasznosítás kuka hajléktalan környezetvédelem otthon
Clock icon
Cikkünk több mint egy évvel ezelőtt frissült utoljára, a benne szereplő információk elavultak lehetnek.
A hajléktalanok gyakran laknak kukák, konténerek szomszédságában – főleg az Egyesült Államokban -, de olyanról ritkábban hallani, hogy konkrétan a szemetesben leljenek új otthonra. A „Homeless Homes Projekt" kitalálója, Gregory Kloehn nem az a fajta, aki bort iszik és vizet prédikál. Bizony, nyáron maga is egy kuka-házban él.

A hajléktalanokat rengeteg szemét veszi körbe, ám vannak páran, akik meglátják az ezekből összeálló aprócska házakat. Szóba jöhet leselejtezett fém kuka, konténer, ipari hulladék, mosógép, vagy akár egy eltört lábú asztal is. Minden a fantázián és a segíteni akaráson múlik – például a csavarokat, ragasztót, festéket az „építők" saját maguk veszik meg.

A ház, ami kevesebb mint 20 négyzetméter, mégis tágas

Ana White egy 19 négyzetméter alapterületű és 4 méter belmagasságú pótkocsit alakított át, hogy keze alatt egy csodálatos, ám igen apró alaszkai házzá alakuljon. A kis férőhely, bizony remek lehetőségeket kínált, hogy új megoldásokat fedezhessen fel, a helykihasználás jegyében. Nézd meg!

Addig, amíg az embernek van hová hazamennie, ameddig van egy ajtó, amit becsukva megteremtheti a privát szféráját, nehezen tudja elképzelni, milyen is ettől megfosztva élni. Gregory és mások egyszerre tekintik magukat környezetvédőknek, újrahasznosítóknak és az utcán élők segítőinek.

Az utcán talált szemétből épít otthonokat a hajléktalanoknak Gregory Kloehn Fotó: Brian.J.Reynolds

Az egész alapötletét egy kutatás adta, melyben Gregory a hajléktalanok által, saját maguknak összeeszkábált kis otthonokat vizsgálta, mint utcai építészetet. Az a fajta találékonyság, melyet ezalatt az idő alatt tapasztalt, sarkalta arra, hogy belefogjon ebbe a projektbe.

Fotó: Brian.J.Reynolds

Gregoryt csodálatos érzéssel töltötte el az a boldogság, amit ezen a két emberen látott, és már aznap belekezdett egy új ház építésébe. Az vallja, hogy ez a szabad építészet remekül kirántja az embert a lakáshitelek és a felhalmozás ördögi köréből. Sőt, visszahozza a gyermekkort is, amikor bármiből képesek voltunk kis házat építeni, és örültünk minden apró dolognak, amivel jobbá és kényelmesebbé tehettük az életünket.

A férfi maga is sok időt tölt egy ilyen konténerházban nyaranta, ahol még tetőterasza is van:

Álomotthonok – Pár hónap alatt épült fel ez az egyedülálló mobilház, a Trailerhttp://www.life.hu/otthon/20180408-alomotthonok-par-honap-alatt-epult-fel-ez-a-mobilhaz-a-trailer.htmlTavaly év végére, mindössze három hónap alatt készült el egy aprócska mobilház, mely 7 millió forintnak megfelelő fontba került. Építéséhez elsősorban építési hulladékot és az erdőben található faanyagot használtak – ez kidőlt, erdőgazdálkodás során kivágott fákat jelent. Nem az anyaghasználata volt az egyetlen különlegessége. OtthonOrigoGyűrűk ura élőben - Hobbitházat épített egy angol házaspárhttp://www.life.hu/otthon/20180104-gyuruk-ura-eloben-hobbit-hazat-epitett-egy-hazaspar-angliaban.htmlMit tesz az, aki imádja a Gyűrűk urát, és szeretne némi plusz bevételre szert tenni? Nos, elsőre talán nem az jutna az eszedbe, ami ennek az angliai házaspárnak. Ők ugyanis úgy döntöttek, építenek egy hobbitházat, és egyfajta apartmanként kiadják a turistáknak. OtthonNorthfotoKülönleges otthonra vágysz? Válaszd az UFO-házat!http://www.life.hu/otthon/20171019-kulonleges-otthonra-vagysz-valaszd-az-ufo-hazat-futuro-haz.htmlNem, ez nem valamilyen science fiction film díszlete, se nem egy jövőbe mutató családi otthon. A Futuro házat egy finn építész, Matti Suuronen tervezte, még az 1960-as években. Akkoriban úgy vélték, hogy ezzel a gyorsan előállítható, könnyen szállítható és nem mellesleg olcsó házzal meg tudják oldani a világ lakhatási problémáit. Aztán történt valami... Otthon--Nem adta el az otthonát, beépítették a társasházba - Őrült ingatlansorsokhttp://www.life.hu/otthon/20171121-nem-adta-el-az-otthonat-beepitettek-a-tarsashazba-ingatlan.htmlSokszor valami nagyobb terv érdekében felvásárolják a környező házakat, hogy autópálya, bérházak, vagy épp irodaépületek kerülhessenek a helyükre. De vannak olyan tulajdonosok, akik bizony keresztülhúzták a befektetők terveit. Ezekből szemezgettünk. OtthonAFPTIKKU, avagy a kedvedre összeállítható mikroházhttp://www.life.hu/otthon/20171109-tikku-avagy-a-kedvedre-osszeallithato-mikrohaz-hazepites-garzon.htmlEgy finn vállalat Helsinkiben azt akarja, hogy a várostervezők újragondolják a lakóépületeket. Terveztek egy mikro-apartmant, mely lényegében bárhol felállítható, valamint igen kis helyigénnyel bír. Ez lenne a jövő? Abszolút elképzelhető. Otthon--Álomotthonok – Faház, mely a meglepő és játékos modernizmus példájahttp://www.life.hu/otthon/20171029-alomotthonok-fahaz-mely-a-meglepo-es-jatekos-modernizmus-peldaja-oroszorszag.htmlTitkon mind vágyunk egy kis faházra, mely elrejt minket a világ mindent látó szeme elől. Ablakából kinézve látjuk a hófödte tájat, bent ropog a kandallóban égő fa, a konyhából sült és édes sütemény illata csordogál, mi pedig csak ülünk a hatalmas kanapén, és élvezzük az életet. Otthon--

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.